Ο Σάκης Αρσενίου θέλει τη γυναίκα “δούλα και κυρά ασχέτως αν έχει βοήθεια”, και δεν ντρέπεται

Ο Σάκης Αρσενίου θέλει τη γυναίκα “δούλα και κυρά ασχέτως αν έχει βοήθεια”, και δεν ντρέπεται

Ο γνωστός τραγουδιστής δήλωσε πως "θέλει η γυναίκα του να ξέρει να μαγειρεύει, να σιδερώνει και να φροντίζει τον άντρα της" και κατά τ' άλλα αναρωτιόμαστε γιατί είναι αναγκαίος ο φεμινισμός.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2023, η ισότητα των δύο φύλων δεν έχει κατακτηθεί και χρειάζονται ακόμη πολλοί αγώνες, ούτως ώστε να μπορούμε πια με σιγουριά να πούμε πως η γυναίκα και ο άντρας είναι όντως (και όχι απλώς “θεωρούνται”) ίσοι στην ελληνική κοινωνία.

Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του γνωστού τραγουδιστή Σάκη Αρσενίου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε με χαμόγελο πως είναι “παλαιών αρχών” και θέλει η γυναίκα “του” να ξέρει να μαγειρεύει, να σιδερώνει, να πλένει και να φροντίζει τον άντρα “της”.

“Είμαι κάθετος σε αυτό. Είμαι παλαιών αρχών. Τα έχω πει και με την Λαμπρινή αυτά, ότι θέλω η γυναίκα μου και να ξέρει να μαγειρεύει και να ξέρει να σιδερώνει και να ξέρει να πλένει και να ξέρει να φροντίζει τον άντρα της και το παιδί της και τα πάντα, ασχέτως αν έχει βοήθεια” απάντησε χαρακτηριστικά, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, τη σημασία της φράσης “παλαιών αρχών”, του “παραδοσιακού άντρα”, εκείνου που θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο της γυναίκας, κολώνα και κουβαλητή του σπιτιού, που έχει στο μυαλό του ως πρότυπο τις γιαγιάδες (ή και τις μητέρες) μας, που είχαν στις πλάτες τους όλο το βάρος του νοικοκυριού, μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες – και αυτή (έπρεπε να) είναι η θέση τους, “δούλες και κυρές”.

Είναι τραγικό στις μέρες μας, να ακούμε από νέους άντρες 30 – 35 ετών να ενστερνίζονται αυτές τις πατριαρχικές και αναχρονιστικές απόψεις και να τις επικοινωνούν, μάλιστα, δημόσια, ανερυθρίαστα και με περηφάνια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο τραγουδιστής και πρώην παίκτης του Survivor, είναι σε σχέση με την Λαμπρινή Πλεύρη, η οποία μόλις έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδάκι. Και αυτό καθιστά τις δηλώσεις του ακόμη πιο ανατριχιαστικές, σκεπτόμενοι πως μια γυναίκα, μια νέα μητέρα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται ψυχολογικά και πρακτικά – αντιμετωπίζεται ως η μόνη αρμόδια για τη φροντίδα τόσο του παιδιού όσο και του σπιτιού.

Οι δηλώσεις του Σάκη Αρσενίου – οι οποίες έγιναν χθες στο MEGA – προβλήθηκαν το πρωί της Τετάρτης (29/03) στην εκπομπή “Breakfast@Star” και πολύ ορθώς οι παρουσιαστές και το πάνελ πήραν θέση σε όσα ακούστηκαν, κάνοντας λόγο για “μεσαίωνα”.

Η Ελένη Χατζίδου εξέφρασε την αντίθεσή της και τον εκνευρισμό της, αν και σημείωσε πως κάποιες γυναίκες θέλουν να το κάνουν, τους αρέσει. Ακόμη κι αυτό, όμως, κατάλοιπο της χρόνιας πατριαρχίας είναι, αφού μια γυναίκα αισθάνεται πως έτσι είναι “σωστή” και “κατάλληλη” για σύζυγος και μάνα.

Ανάμεσα στα σχόλια των παρουσιαστών, υπήρξε και ένα του Ετεοκλή Παύλου, ο οποίος, αφού δήλωσε πως “οικογένεια σημαίνει ομάδα”, έθεσε ακόμη ένα ζήτημα, εξίσου σημαντικό.

“Είναι κι αυτό που λένε πολλοί άντρες καμιά φορά, ότι “βοηθάω τη γυναίκα μου στο σπίτι”. Λες και δεν είναι δική σου υποχρέωση. Βοηθάς την γυναίκα, δεν μένεις εσύ εκεί. Λάθος όλο”, είπε χαρακτηριστικά.

Και είχε τεράστιο δίκιο. Γιατί, μπορεί να ακούγεται “αθώο”, αλλά συμπυκνώνει όλη την πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί, ακόμη και σε όσους πιστεύουν πως αντιμετωπίζουν με ισότητα τη σύντροφό τους. Και έχει μεγάλη αξία να το ακούμε από έναν άντρα, όταν η κυρίαρχη αντιμετώπιση από το αντίθετο φύλο είναι πως “ο φεμινισμός είναι αχρείαστος”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα