GNTM, και η ξεφτίλα έχει τα όριά της

GNTM, και η ξεφτίλα έχει τα όριά της

Νούμερα για τα νούμερα, στην απάνθρωπινη αρένα μιας πολύ κακιάς trash TV.

Η τελευταία δοκιμασία του GNTM, που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Star δεν ήταν απλά cringe, παρωχημένη ή βαρετή (όπως συμβαίνει συχνά φέτος). Ήταν με μια λέξη και δίχως υπερβολή, επικίνδυνη.

Όχι, δεν έριξαν (ακόμα) τα μοντέλα στους αλιγάτορες, ωστόσο οι υπεύθυνοι για τα project του reality, σκέφτηκαν ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να βάλουν τις διαγωνιζόμενες στη διαδικασία να γδύνονται στριμωγμένες μέσα σε αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας και όλα αυτά φυσικά μπροστά στις κάμερες.

Το concept, σύμφωνα με τον σταθμό, είχε ως εξής:

“Στο πρώτο μέρος οι διαγωνιζόμενες θα υποδυθούν μία σύγχρονη γυναίκα, που φεύγει από τη δουλειά της για να συναντήσει τις φίλες της για τη βραδινή τους έξοδο και φωτογραφίζεται λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητό της, ενώ στο δεύτερο μέρος οι διαγωνιζόμενες μπαίνουν μέσα στο αυτοκίνητό τους να αλλάξουν ρούχα, να φρεσκάρουν το μακιγιάζ και να φωτογραφηθούν στην είσοδο του κλαμπ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα κοσμήματα που φορούν”.

Διαβάζοντας κανείς το παραπάνω, αξίζει να σταθεί στο “μπαίνουν μέσα στο αυτοκίνητό τους να αλλάξουν ρούχα”.

Αυτό που προβλήθηκε χθες στο Star ήταν ένα αποτέλεσμα θλιβερό και υποτιμητικό για τις γυναίκες και τα σώματά τους.

Κοπέλες να τρέχουν να ξεντυθούν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, με μια κάμερα να ζουμάρει πάνω τους ενώ γδύνονται, με τις ίδιες να φτάνουν στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και στο τέλος να ξεσπούν σε κλάματα, γιατί -σύμφωνα πάντα με τους κριτές- δεν απέδωσαν στη δοκιμασία.

Εγώ από μόδα πολλά δεν σκαμπάζω, αλλά σίγουρα δεν είναι μόδα να βλέπεις κορίτσια να πασχίζουν να κουμπώσουν τα φορέματά τους μέσα σε ένα αμάξι και να βγαίνουν στο τέλος έξω ημίγυμνες, γιατί “τελειώνει ο χρόνος”.

Η παραγωγή προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους, εκθέτει τα σώματά τους και η ξεφτίλα ξεπερνά τα όρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Μύριας, η οποία μπήκε στο αυτοκίνητο και όταν αγανάκτησε, προσπαθώντας να βάλει ένα φόρεμα στριμωγμένη στο κάθισμα, άρχισε να χάνει την ψυχραιμία της.

Μετά από πίεση που δέχτηκε από τους κριτές για τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της, η ίδια βγήκε από το αμάξι με το φόρεμα ξεκούμπωτο -χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή της φυσικά-, δίχως να της επιτρέπεται να το κουμπώσει και σε αυτή την κατάσταση έπρεπε να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Όταν οι κριτές της είπαν ότι δείχνει αγχωμένη και την προέτρεψαν να μην γυρνάει πλάτη στον φακό, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει κουμπωμένο το φόρεμά της, η ίδια έδειξε την αγανάκτησή της και πήγε να τα παρατήσει.

Τότε, οι κριτές άρχισαν να της φωνάζουν “μην παραδίδεις τα όπλα”.

Η νεαρή κοπέλα ολοκλήρωσε την απάνθρωπη δοκιμασία κλαίγοντας…

Στο τέλος του επεισοδίου, μάλιστα, η Μύρια αποχώρησε από το reality, αφούδεν ολοκλήρωσε σωστά τη δοκιμασία”.

Η Καγιά, λίγο πριν ανακοινώσει την αποχώρηση του μοντέλου, της είπε ότι δεν κάνει για τον χώρο, επειδή αντί να φερθεί “επαγγελματικά”, έβαλε τα κλάματα και έπαθε πανικό.

Η μαγική αυτή λέξη

Ένα νεαρό κορίτσι αναγκάζεται να κάνει όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια -που καμία σχέση δεν έχουν με μόδα-, παθαίνει οριακά κρίση πανικού, βάζει τα κλάματα και στο τέλος τα “ακούει” γιατί δεν φέρθηκε σαν να είναι όλα νορμάλ.

Όχι, δεν είναι νορμάλ να υφίστασαι αυτή την ψυχολογική πίεση, να αναγκάζεσαι να αλλάζεις ρούχα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, μπροστά σε μια κάμερα και όταν λες ότι δεν μπορείς να το κάνεις, να σε κατηγορούν ότι δεν είσαι σωστή επαγγελματίας.

Δεν είναι μόδα να ντύνεσαι και να γδύνεσαι, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, μπροστά από μια κάμερα, ενώ κλαις και κάποιοι τύποι να ωρύονται ότι το κάνεις αργά, λάθος και γενικά ότι είσαι μια αποτυχία…

Στη μόδα, όπως και σε όλες τις δουλειές, υπάρχει μια μαγική λέξη, που την ξεχνάμε δυστυχώς καμιά φορά.

Τόσο μικρή, αλλά εξαιρετικά χρήσιμη. Η λέξη αυτή είναι το “όχι”.

Όχι, δεν δέχομαι να το κάνω.

Όχι, δεν μπορώ να το κάνω.

Όχι, αυτό ξεπερνά τα όριά μου, τις αντοχές μου.

Όχι, δεν θα καταρρεύσω εξαιτίας σου, μαλάκα.

Η γυναίκα μετατρέπεται σε ένα απρόσωπο αντικείμενο

Η αντικειμενοποίηση και σεξουαλικοποίση του γυναικείου σώματος από τα ΜΜΕ συμβάλλει στη διαιώνιση στερεοτύπων που συνδέονται με την υποτίμηση, την απαξία και τη βία κατά των γυναικών.

Η μείωση των γυναικών σε παθητικά αντικείμενα συμβάλλει στην κουλτούρα του βιασμού και στην αντιμετώπιση των γυναικών ως μονοδιάστατες υπάρξεις με κέντρο τα σεξουαλικά τους όργανα.

Η αντικειμενοποίηση αυτή μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε σεξουαλική βία, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Η εικόνα των γυναικών στα ΜΜΕ προβάλλεται ως εικόνα υποταγής, σιωπής και παθητικότητας. Είναι η εικόνα της όμορφης, αλλά όχι έξυπνης, μία εικόνα που απαξιώνει τη γυναικεία νοημοσύνη και υποβιβάζει το σώμα της.

Τα σώματα των γυναικών γίνονται εργαλεία απόκτησης κέρδους, γίνονται σεξουαλικά αντικείμενα προς κατανάλωση του φιλοθεάμονος κοινού.

Η ψυχολογική κακοποίηση και ο δημόσιος εξευτελισμός που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ στο GNTM, σε αυτή την αρένα μιας πολύ κακιάς trash TV, έφτασε πάτο.

Στον τελικό βάλτε τα μοντέλα σε πραγματική αρένα, αμολήστε λιοντάρια και όποια βγει ζωντανή, ας πάρει το έπαθλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα