Παντοδυναμία, αλαζονεία και αμετροεπείς προκλήσεις…

Διαβάζεται σε 3'
Παντοδυναμία, αλαζονεία και αμετροεπείς προκλήσεις…
Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Petros Giannakouris

Η βεβαιότητα ότι έχουν τη νέα θητεία στο τσεπάκι τους οδηγεί σε αλαζονικές συμπεριφορές και αυτές καμιά φορά σε αυτάρεσκες-και ανεξήγητα βλακώδεις-δηλώσεις, σαν κι αυτές των τελευταίων ημερών.

Η μείωση των φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης πλήττει τους… φτωχούς και ευνοεί τους πλούσιους, είπαν ένα-δυο κυβερνητικά τζιμάνια (Σκέρτσος, Θεοχάρης). Και οι άλλοι κοιτάζονται μεταξύ τους και αναρωτιούνται: είναι τόσο… (βλακωδώς) άριστοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Δεν είναι εύκολο να πιστέψει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με…επιτελικούς του καφενείου. Άλλωστε, υπάρχει το βίντεο από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει σαφώς για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Και δεν υπάρχει(όχι πολιτικό στέλεχος, αλλά) άνθρωπος με κοινό νου που να λέει το απίθανο ότι ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ θα ευνοήσει τους… πλούσιους.

Οπότε συμβαίνει κάτι άλλο. Είναι αυτό που αρχίσαμε να επισημαίνουμε αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαίου: ορισμένοι από τους νικητές της ΝΔ, μεθυσμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, που μπορεί να τους φέρει όχι απλώς αυτοδύναμους, αλλά και παντοδύναμους, ελλείψει ισχυρής αντιπολίτευσης, στη δεύτερη θητεία τους εκδηλώνουν τέτοιες τάσεις αλαζονείας που(νομίζουν ότι) μπορούν να λένε προκλητικά πράγματα, χωρίς να έχουν καμιά επίπτωση.

Έτσι, μπορούσαν να λένε ότι για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων έφταιξε η…απλή αναλογική! Και, επιπλέον, αντί να κάνουν γαργάρα τη σκανδαλώδη φορολόγηση με 5% των μερισμάτων των ραντιέρηδων, να λένε ότι όσοι σκοπεύουν να αυξήσουν αυτήν τη φορολογία, όπως κάνουν όλες οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης, είναι… επικίνδυνοι.

Μπορεί ο τέως πρωθυπουργός να ξορκίζει φαινόμενα αλαζονείας και να θέλει να προλάβει την εξάπλωση του ιού της μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου («έχουμε τον αέρα στα πανιά μας, κοιτάμε ψηλά, αλλά τα πόδια μας είναι στο έδαφος, δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε υπερόπτες», είπε χτες), αλλά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ενίσχυσε το αίσθημα της παντοδυναμίας, αφού θεωρούν και την αυτοδυναμία δεδομένη και την απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης (δύο κόμματα κάτω από το 20%) σίγουρη. Έτσι, η βεβαιότητα ότι έχουν τη νέα θητεία στο τσεπάκι τους και αυτό δεν θα αλλάξει στις λίγες μέρες που απομένουν ό,τι και να γίνει, ό,τι κι αν πουν, τους οδηγεί σε αλαζονικές συμπεριφορές και αυτές καμιά φορά οδηγούν σε αυτάρεσκες-και ανεξήγητα βλακώδεις-δηλώσεις, σαν κι αυτές των τελευταίων ημερών.

Αυτά κάνει η αίσθηση της παντοδυναμίας. Φέρνει αλαζονεία. Τα επίχειρά της θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουν υπόψη τους πώς το λέει η λαϊκή ρήση: «Η αλαζονεία είναι σαν τα ξυλοπόδαρα. Ψηλώνουν τον άνθρωπο, αλλά δεν τον μεγαλώνουν»…

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα