Προοδευτικές συγκλίσεις και αυταπάτες

Προοδευτικές συγκλίσεις και αυταπάτες
H Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Η εικόνα που σχηματίζεται στο πολιτικό σκηνικό με βάση τις δημοσκοπήσεις και οι διεργασίες που θα ξεκινήσουν... μετά τις εκλογές.

Οι ουσιαστικές διεργασίες για τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του αντιΔεξιού χώρου θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές. Η δυναμική και το περιεχόμενό τους θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με βάση την εικόνα που σχηματίζεται από τις δημοσκοπήσεις ισχύουν πάνω-κάτω τα εξής:

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ τότε εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί ο ηγεμονισμός και ο πολιτικός εγωισμός του έναντι των δυνητικών του εταίρων σε ένα συμμαχικό προοδευτικό σχήμα. Ετσι, θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει μαζί τους με όρους ισοτιμίας και να αναζητήσει κοινό τόπο σε επίπεδο θέσεων. Δεν αποκλείεται όμως, σε μια τέτοια περίπτωση, να ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με ενίσχυση των φωνών που θα ζητούν επιστροφή στις ριζοσπαστικά αριστερές ρίζες, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την υπό εκκόλαψη σοσιαλδημοκρατική στροφή.

Αν πάλι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή και ελεγχόμενη και η απόστασή του από το ΚΙΝΑΛ μεγάλη, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ plus, δηλαδή διεύρυνση μέσα από μεταγραφές στελεχών και επιφανειακές συμπράξεις με ομάδες που δεν θα βασίζονται σε μια σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική σύγκλιση. Πολύ περισσότερο αυτό θα συμβεί αν η δημοσκοπική εικόνα δεν επιβεβαιωθεί στην κάλπη.

Σημασία θα έχει και η εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ. Αν δεν πετύχουν την 3η θέση και το ποσοστό είναι μονοψήφιο αρκετά μακριά από το 10% τότε δεν αποκλείεται την επόμενη μέρα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να αμφισβητηθούν όλα. Αν η ΝΔ δεν πετύχει  αυτοδυναμία και τεθεί θέμα συγκυβέρνησης τότε το ΚΙΝΑΛ μπορεί να διχαστεί, καθώς ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να διαφοροποιηθεί από ενδεχόμενη απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση μόνο αν το ΚΙΝΑΛ πάρει ένα καλό ποσοστό και η ΝΔ πετύχει αυτοδυναμία θα είναι ήρεμα τα νερά την επόμενη μέρα.

Συνεπώς, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στον αντιΔεξιό χώρο μετά τις εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η συζήτηση για τις προοδευτικές συγκλίσεις θα ανοίξει από νέα βάση και ότι το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Οποιοδήποτε σενάριο δεν λαμβάνει ως δεδομένα αυτά τα δύο στοιχεία αλλά ξεκινά από την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές απλώς θα συνεχιστούν και θα ωριμάσουν οι διεργασίες που συντελούνται τώρα μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό.

Με άλλα λόγια, αν όλα μείνουν ίδια μετά τις εκλογές, τότε οι διεργασίες για τις προοδευτικές συγκλίσεις δεν θα έχουν βάθος. Αν αλλάξουν πολλά μπορεί τελικά να αλλάξουν όλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα