Έλληνες είμαστε θα βρούμε τρόπο!!!

Έλληνες είμαστε θα βρούμε τρόπο!!!
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ''ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ''.(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Η σημαντικότερη ψηφοφορία της μεταπολιτευτικής περιόδου για ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την ερχόμενη Κυριακή γίνεται η σημαντικότερη ψηφοφορία της μεταπολιτευτικής περιόδου για ένα δημοψήφισμα (μετά από 41 χρόνια) που θα καθορίσει  το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης  του δημοψηφίσματος αλλά και ο αναπόφευκτος περιορισμός τραπεζικών κεφαλαίων δημιούργησε κλίμα φόβου στην κοινωνία με την αμέριστη  βοήθεια βεβαίως των ΜΜΕ. Παρόλα αυτά μετά το πρώτο σοκ, ο  Ελληνικός Λαός έχει επιδείξει μέχρι τώρα παροιμιώδη ψυχραιμία και σύνεση που έχει αφήσει έκπληκτους τους πάντες. Υπάρχουν ήδη προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς αλλά οι Έλληνες με ηρεμία προσπαθούν να ανταπεξέλθουν. Και ενώ  δημιουργήθηκαν ουρές σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και  super markets ο κόσμος υπομονετικά περίμενε να κάνει τη δουλειά του χωρίς φανατισμούς και εξαλλοσύνες. Ακόμη και οι γεροντότεροι που είναι πιο ευέξαπτοι περίμεναν με ηρεμία να υποστούν όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Είναι ένα γεγονός που πράγματι εξέπληξε τους πάντες. Είναι νωπά άλλωστε τα σχόλια το 2013 του στυλ ότι: «εάν συνέβαινε κλείσιμο τραπεζών στην Ελλάδα όπως την Κύπρο δεν θα έμενε τίποτε όρθιο». Όλοι έπεσαν όμως έξω καθώς ο Λαός επέλεξε τη σύνεση και έμεινε όρθιος και με ψηλά το κεφάλι.

Κάποιοι πιστεύουν ότι όλη αυτή η συμπεριφορά υπάρχει λόγω άγνοιας για το τι μπορεί να συμβεί αναλόγως αποτελέσματος ή γιατί ο κόσμος τα γράφει όλα στα παλιά του τα παπούτσια. Και όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο Ελληνικός Λαός επέλεξε ενσυνείδητα να κινηθεί με ηρεμία γιατί έβαλε πάνω από όλα την πατρίδα του.  Έχει όπως φαίνεται στηρίξει όλη του τη συμπεριφορά σε μία σκέψη: «Ότι και εάν γίνει εμείς θα μείνουμε όρθιοι, θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».

Γνωρίζει ο κόσμος ότι τη Δευτέρα δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα.  Γνωρίζει ότι υπάρχει δύσκολος, σκληρός και επώδυνος δρόμος με πολλά αγκάθια και  η άκρη του τούνελ μετά από πέντε χρόνια όχι μόνο δεν έχει φανεί, αλλά καθημερινώς απομακρύνεται. Το γνωρίζει αλλά επιλέγει να στηρίξει τα παιδιά του, την οικογένειά του, την πατρίδα του και όχι διάφορα παιχνίδια συμφερόντων παγκοσμίου βεληνεκούς. 

Εντυπωσιάζει επίσης ότι παρόλο ότι όλοι συζητούν το δημοψήφισμα και το τι θα συμβεί από Δευτέρα, οι συζητήσεις γίνονται πολιτισμένα, ανθρώπινα και με σοβαρότητα, χωρίς ίχνος διάθεσης αντιπαράθεσης αλλά με προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον. Σε αυτό το γεγονός εξαιρούνται βεβαίως οι αλαλάζοντες στα ΜΜΕ.

Η σύνεση και η ψυχραιμία είναι το πιο ελπιδοφόρο σημείο των τελευταίων ημερών. Άλλωστε όπως λέει και το λαϊκό άσμα «Έλληνες είμαστε θα βρούμε τρόπο» κάτι που φαίνεται να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σκέψης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Τη Δευτέρα ο  Ελληνικός Λαός πρέπει να συνεχίσει  να συμπεριφέρεται με την ίδια παροιμιώδη ηρεμία,  ψυχραιμία και με σύνεση όπως επιδεικνύει τούτη την ώρα. Ακραίες φωνές, διχαστική ρητορική και πανικός δε θα βρουν πρόσφορο έδαφος.

Όσον αφορά εμένα, έχω αποφασίσει να μην κάνω καμία “βαθυστόχαστη” ανάλυση για το τι θα ψηφίσω (δεν είναι και κρυφό) και για ποιο λόγο θα το κάνω. Θεωρώ ότι είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μεταπολίτευσης εδώ που φθάσαμε, οπότε χωρίς αλαλαγμούς, υστερίες, ψυχροπολεμικούς δεκάρικους και διχαστικές λογικές, ο καθείς μπορεί να επιλέξει. Αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω τούτη τη σκέψη: Είναι σχιζοφρενικό αυτό που συμβαίνει εάν δούμε ποιοι εντός και εκτός Ελλάδας υποστηρίζουν την Ευρώπη της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Ντάιλσεμπλούμ, του Γιούνγκερ και ποιοι υποστηρίζουν την Ευρώπη του Αντενάουερ, του Ζαν Μονέ, του Βίλλυ Μπράντ, του Μιτεράν, και του Κωνσταντίνου Καραμανλή…

Υ.Γ.  Και βέβαια όπως δήλωνε και ο παμμέγιστος  ΓΑΠ.: « Δίνουμε όλοι το παρόν την Κυριακή… στις κάλτσες».

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα