Κλειδαράς στη ΝΔ

Κλειδαράς στη ΝΔ
11ο τακτικό εθνικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η αποχώρηση από το γήπεδο

«Συνένοχοι σε μία ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του έθνους δεν θα γίνουμε»: σοφόν το σαφές , από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη , για την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού θέματος με τα Σκόπια. Αρκεί στη θέση του «έθνους» να βάλει κανείς τη Νέα Δημοκρατία.

Μέσα σε λίγες ημέρες, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε από την «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου» – σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις – στην άρνησή της, παραπέμποντας σε ένα άδηλο μέλλον την όποια συμφωνία.

«Δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» , είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, αυτοί που έχουν διχαστεί είναι τα στελέχη και η βάση της Νέας Δημοκρατίας: οι μεν στέκονται στο ΄’92, οι άλλοι προσπερνούν το ’08. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε απομονωμένος στο κόμμα του – και αποφάσισε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η αποχώρηση από το γήπεδο. Αν η λύση δεν περνάει από το κόμμα, τόσο το χειρότερο για τη λύση.

Κατά τα άλλα, τα πράγματα είναι απλά: η Νέα Δημοκρατία ουδόλως ενδιαφέρεται για τις κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στα Σκόπια και έφεραν την απομάκρυνση του Γκρουέφσκι. Ουδόλως ασχολείται με το πασιφανές – αν η κυβέρνηση Ζάεφ δεν καταφέρει να δείξει στο εκλογικό της σώμα ότι μπορεί να κάνει την διαφορά σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστροφή των εθνικιστών στην εξουσία. Ουδόλως ενοχλείται για τις 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως ουδόλως στεναχωρείται από το γεγονός ότι την βαραίνει ιστορικά η γέννεση του προβλήματος: κάθε ψήφος μετράει, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.

Άρκεσε ένα ογκώδες συλλαλητήριο και μία – δύο τηλεοπτικές δηλώσεις του στρατηγού Φράγκου για να ανακρούσει πρύμναν η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε τα κλειδιά στην ακροδεξιά – εκτίμηση που μάλλον είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε τα κλειδιά σε εκείνους που είναι πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή θα τον κλειδώσουν απέξω.

* Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα