Τι κρίμα για το ΚΚΕ…

Διαβάζεται σε 5'
Τι κρίμα για το ΚΚΕ…
INTIME

Η ιδιαίτερα συντηρητική θέση του ΚΚΕ στο θέμα του γάμου των ομοφύλων απογοήτευσε πολλούς αριστερούς ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ είχε εμφανιστεί με ένα διαφορετικό πρόσωπο στο δημόσιο χώρο. Με όχημα τον ταλαντούχο επικοινωνιακά γραμματέα του, το ΚΚΕ φιλοτέχνησε μια μοντέρνα και νεανική εικόνα σε αντιδιαστολή με το «μονολοθικό» πρόσωπο του παρελθόντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ατάκα του Κουτσούμπα «αυτοί είστε» έγινε viral και αποτελεί πλέον έκφραση της καθομιλουμένης.

Η επικοινωνιακή ανανέωση συνοδεύτηκε με κάποια (πολύ πιο δειλά βέβαια) ανοίγματα στο πολιτικό περιεχόμενο. Το ΚΚΕ μπήκε στην (ιδιαίτερα δημοφιλή στη νεολαία) ατζέντα των δικαιωμάτων, έριξε γέφυρες συνεργασίας σε κοινωνικούς χώρους κι έβαλε στα ψηφοδέλτιά του πρόσωπα που ανήκαν παλιότερα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, η αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα του κόμματος σε συνδυασμό με την αδιαπραγμάτευτη αριστερή ταυτότητά του προσέλκυσαν στο εκλογικό σώμα του ΚΚΕ σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που στο παρελθόν επέλεγαν άλλα προοδευτικά κόμματα -κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε οτιδήποτε αναφερόταν στην Αριστερά, το ΚΚΕ εμφανίστηκε ως διέξοδος για μέρος του αριστερού κόσμου. Το 5,30% του Ιουλίου του 2019 έγινε 7,23% τον Μάιο του 2023 και 7,69% τον Ιούνιο.

Ο γάμος των ομόφυλων

Αυτή η πορεία ανανέωσης και ανοιγμάτων του ΚΚΕ φαίνεται να παίρνει τέλος με τη στάση που παίρνει το κόμμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Προς έκπληξη πολλών, ο Περισσός θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κάνουμε λόγο για έκπληξη όχι μόνο γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο προοδευτικό κόμμα που τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, αλλά και γιατί τις τελευταίες δεκαετίες τα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα σε όλο τον κόσμο υιοθετούν τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Εμβληματική σε αυτήν την πορεία υπήρξε η μεγάλη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου στην Κούβα το 2022, η οποία θεσμοθέτησε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα τεκνοθεσίας.

Πέρα από το τι συμβαίνει σήμερα, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Γεράσιμος Μοσχονάς σε άρθρο του στην “Καθημερινή: υπενθυμίζει ότι η νεαρή ΕΣΣΔ στη δεκαετία του ‘20 υπήρξε το πρώτο κράτος στον κόσμο που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Μοσχονάς, «σε αρκετές περιπτώσεις στη δεκαετία του 1920, τα σοβιετικά δικαστήρια αποδέχτηκαν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου […] ως «νόμιμους», διότι συνήφθησαν με «αμοιβαία συναίνεση».

Η επιχειρηματολογία

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για να στηρίξει τη θέση του. Στη σχετική απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ διαβάζουμε: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γιατί κατοχυρώνει γονεϊκότητα σε άτομα του ίδιου φύλου, οδηγεί στον αποκλεισμό είτε της μητρότητας, είτε της πατρότητας. Θεσμοθετεί τη διπλή γονική μητρότητα ή διπλή γονική πατρότητα αντίστοιχα. Η έννοια της διπλής ομόφυλης γονεϊκότητας στην ουσία αποκόπτει την έννοια της γονικής ευθύνης από την αντικειμενική κοινωνική και βιολογική βάση της».

Ο διδάκτωρ Βιολογίας Νίκος Νικήσιανης σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στο Alterthess, σημειώνει ότι η θεωρία πίσω από τα επιχειρήματα του ΚΚΕ είναι η λεγόμενη «κοινωνιοβιολογία». Τη συγκεκριμένη θεωρία αντιμάχονται παραδοσιακά οι μαρξιστές που πάντοτε προσπαθούν να αφαιρέσουν το περίβλημα της «φυσικότητας» από τις κοινωνικές σχέσεις.

Ο Νικήσιανης εύλογα αναρωτιέται: «Αν όπως αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ, η «σχέση μητρότητας – πατρότητας» έχει μια «αντικειμενική», «βιολογική» βάση, «που προκύπτει από τη συμπληρωματική λειτουργία άνδρα – γυναίκας στη διαδικασία τεκνοποίησης», με παρόμοιο τρόπο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η σχέση άνδρα – γυναίκας έχει μια αντικειμενική, βιολογική βάση, που προκύπτει από τις συμπληρωματικές διαφορές άνδρα – γυναίκα στις παραγωγικές δεξιότητες, καθώς ο άνδρας είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός και η γυναίκα ευαίσθητη και φροντιστική».

Στο δε άρθρο του μέλους του ΠΓ του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλου διαβάζουμε θέσεις που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δημοσιεύονταν σε μια αριστερή εφημερίδα όπως ο Ριζοσπάστης.

Μεταξύ άλλων, ο Παπαδόπουλος γράφει: «Η προώθηση της ταυτότητας φύλου, το δικαίωμα στη συνεχή φυλομετάβαση, οι μεταμοντέρνες θέσεις του «ατομικού αυτοπροσδιορισμού» και το τσουβάλιασμα ανθρώπων με διαφορετική ταξική θέση, πολιτικές απόψεις και εκφράσεις σεξουαλικότητας ως ενιαία «ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», αποτελούν επίσημη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. […]

Πλατφόρμες μαζικής ψυχαγωγίας, τύπου Netflix, βομβαρδίζουν με πανομοιότυπα μηνύματα και παρουσιάζουν όποιον τα αρνείται ως αντιδραστικό, θρησκόληπτο και φασίστα. Σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται και η αυτοαποκαλούμενη ηγεσία των ΛΟΑΤΚΙ, που χρηματοδοτείται και στηρίζεται από ομίλους όπως του Τζ. Σόρος, της «JP Morgan», της «General Electric»».

Το ρήγμα

Όπως είναι προφανές, με την ακραία συντηρητική θέση που παίρνει το ΚΚΕ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ακυρώνει την πετυχημένη πορεία του των τελευταίων ετών, η οποία το συνέδεσε με νέα πολιτικά ακροατήρια. Αυτό το ακραίο «όχι» σε ένα νομοσχέδιο για τα ίσα δικαιώματα, δημιουργεί ρήγμα ανάμεσα στον Περισσό και τους πολίτες που αναζητούν μια σύγχρονη σοβαρή εναλλακτική λύση στην Αριστερά μετά την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα