Τι να κάνουμε; Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που θα ξαναγίνει σε 400 χρόνια;

Διαβάζεται σε 5'
Καταστροφές στον Βόλο
Καταστροφές στον Βόλο EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δυστυχώς, την ώρα που η κλιματική κρίση είναι παραπάνω από παρούσα, το ελληνικό Κράτος αποδεικνύει πως δεν είναι έτοιμο για φαινόμενα που εμφανίζονται ανά δύο εβδομάδες.

Είκοσι ημέρες μεσολάβησαν από την κακοκαιρία Daniel μέχρι τη νέα κακοκαιρία και τα έργα που υποτίθεται πως έκανε η Πολιτεία για να αποκαταστήσει τις ζημιές αλλά και να προλάβει τα επόμενα δεινά, παραμένουν ανεπαρκή. Σχετικά με την αποκατάσταση της καταστροφής του Daniel οι παρεμβάσεις δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί μέχρι να εμφανιστεί το νέο “κύμα” Εlias, ενώ όλα τα έργα -θεωρητικής- πρόληψης, εκείνα που αφορούν φωτιές ή πλημμύρες, παραμένουν στην αδιαφάνεια.

Η μόνη αναφορά σε αυτά γίνεται με γενικόλογες κοστολογήσεις και με ευχολόγια, είτε δια στόματος πρωθυπουργού, είτε δια στόματος ανώτερων στελεχών. Μια εξ αυτών των δηλώσεων, εύλογα κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και μιλάμε φυσικά για όσα δήλωνε στο MEGA ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στις 11 Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας τα όσα λάμβαναν χώρα στη Θεσσαλία.

Στις 11 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ο Μάκης Βορίδης έλεγε χαρακτηριστικά, σχετικά με τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες στο θεσσαλικό κάμπο αλλά και τη συζήτηση της επόμενης ημέρας όσον αφορά τα νέα κλιματικά φαινόμενα:

“Έχει λογική το να ετοιμάζεται ένα κράτος για ένα φαινόμενο που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια; Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για κάτι το οποίο μέχρι χθες ξέραμε ότι είναι μία φορά στα 400 χρόνια; Εάν η απάντηση είναι “ναι”, αυτά έχουν άλλα κόστη”

Πρόσθεσε δε πως μετά τον Ιανό έγιναν αντιπλημμυρικά αξίας 140 εκατ., αλλά, όπως είπε, “εάν βλέπατε ξαφνικά έργα 700 εκατ., είναι πολύ πιθανό να μου λέγατε ότι κάτι κακό κάνω […] ότι δεν σέβομαι χρήματα και ετοιμάζομαι για κάτι που δεν υπάρχει. Εάν λέμε ότι θα έχουμε τα έργα αυτά, αλλάζει όλη την προσέγγισή μας για την Πολιτική Προστασία. Ό,τι ξέραμε μέχρι χθες, αλλάζει. Θέλει πολύ περισσότερα πράγματα σε όλα τα επίπεδα”.

Μόνο που τίποτα δεν είναι πλέον στο “εάν”, και πρωτίστως στο εάν, δεν πρέπει να είναι οι ζωές μας.

Μόλις 16 ημέρες, και όχι 400 χρόνια μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2023 ο Βόλος και η Θεσσαλία πλημμύρισαν πάλι. Στις 28 Σεπτεμβρίου ο υπουργός εμφανίστηκε αυτή τη φορά στον ΣΚΑΙ αναφέροντας πως το τωρινό φαινόμενο ήταν μεγαλύτερο από τον Ιανό και λίγο πιο ήπιο από τον Daniel, ωστόσο όπως είπε, “ο Βόλος ήταν εντυπωσιακά άτυχος”. Λες και έφταιγε η κακή του μοίρα και μόνο. Ερωτηθείς για τα έργα πρόληψης, διέψευσε πως στην βόρεια Εύβοια τα αντιπλημμυρικά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω γραφειοκρατίας, αναφέροντας πως το “πρόβλημα εκεί δεν ήταν και τόσο εκτεταμένο, ήταν σχετικά διαχειρίσιμο”.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως “σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά”, τονίζοντας πως “πρώτη φορά πέφτει τόσο νερό”. Κάτοικοι της Εύβοιας δήλωσαν πως τα δήθεν αντιπλημμυρικά έργα ήταν τελικά… πλημμυρικά, καθώς όντας ημιτελή έγιναν στην ουσία “φερτά υλικά” που έφραξαν δρόμους.

Τώρα καλούν την επιστημονική κοινότητα την οποία και είχαν αμφισβητήσει

Από τη δική του μεριά ο κ. Βορίδης δήλωνε την 28η Σεπτεμβρίου πως πρέπει τώρα να γίνει νέος σχεδιασμός σε σχέση με τις οχυρώσεις και την προληπτική πολιτική, διαψεύδοντας στην ουσία των προ δύο εβδομάδων… εαυτό του, αλλά και αναδεικνύοντας την όλη προχειρότητα των όποιων επιτελικών σχεδιασμών. Τόνισε πως πλέον πρέπει να κάνουμε “μια επιστημονική συζήτηση για να κάνουμε αναπροσαρμογές και να κάνουμε προβολές για να δούμε τη διάθεση πόρων”, παρακάμπτοντας την όλη διαμάχη που η ίδια η κυβέρνηση είχε ανοίξει με την επιστημονική κοινότητα λίγο καιρό πριν, τότε που λίγο – πολύ μας έλεγε πως οι υπεύθυνοι που εργάζονται εκεί ελέγχονται από αντιπολιτευτικούς κύκλους…

Θυμίζουμε πως η όλη κόντρα είχε ξεκινήσει μετά τις φωτιές σε Ρόδο και Έβρο, όταν το “πολιτικοποιημένο” κατά τα κυβερνητικά στελέχη (κ. Πέτσα), Εθνικό Αστεροσκοπείο, εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία ανάφερε πως με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για καλύτερη κρατική προετοιμασία.

Εν συνεχεία το Εθνικό Αστεροσκοπείο έδινε πρόγνωση στις 3/9 αναφέροντας πως μια μεγάλη περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί περισσότερα από 200 mm βροχής με μέγιστες τιμές άνω των 500 mm στις ορεινές περιοχές. Το μεσημέρι της Δευτέρας (4/9) η πρόγνωση αυτή επικαιροποιήθηκε προς το χειρότερο και έγινε πιο συγκεκριμένη, τόσο για την Καρδίτσα όσο και για το Πήλιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε επιλέξει να παραμείνει “αρνητής”.

Να αναφέρουμε επίσης πως επί τρία χρόνια δεν είχαν συσταθεί συμβουλευτικές επιτροπές της Πολιτικής Προστασίας στην οποία συμμετέχουν οι ερευνητικοί φορείς και ΑΕΙ που παράγουν υπηρεσίες σχετικές με αυτήν, παρότι είχε προβλεφθεί στον Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία). Η Εφ. Συν. είχε αποκαλύψει πως υπάρχει πλήθος επιστολών από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς προς την κυβέρνηση, αλλά και αρκετές συναντήσεις στο παρελθόν με αρμόδιους υπουργούς με σκοπό τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς όμως να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Εν συνεχεία η κυβέρνηση αποφάσισε να υπαχθούν το Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ στο περιβόητο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ας καταλάβουμε όμως κάτι. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά, πιο έντονα και πιο δραματικά για την καθημερινότητά μας με τα μισόλογα να αναιρούνται από τα ίδια τα πεπραγμένα της φύσης και τα μη πεπραγμένα της όποιας πολιτειακής “πρόνοιας”. Απέναντι σε αυτό, δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε δικαιολογίες, ούτε μεσοβέζικοι λαϊκισμοί. Οι κυβιστήσεις υπουργών και τα λαμπιόνια τοπικών παραγόντων, ακούγονται στα αυτιά ενός λογικού πολίτη ως ανέκδοτα που μονάχα προκαλούν θυμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα