Παπαδημούλης: Από το Ταμείο Ανάκαμψης πήραμε πάνω από 30 δισ. από το 2020 – Μηδέν απορρόφηση για αντιπλημμυρικά

Παπαδημούλης: Από το Ταμείο Ανάκαμψης πήραμε πάνω από 30 δισ. από το 2020 – Μηδέν απορρόφηση για αντιπλημμυρικά
Δημήτρης Παπαδημούλης eurokinissi

Για τη δασοπροστασία στο σχέδιο μπήκαν 377 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ήταν 2,46%. Και για την πολιτική προστασία και πρόληψη 187,5 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκε το 0,52%.

Δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιπλημμυρική προστασία, τη δασοπροστασία και την πολιτική προστασία άσκησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Action24.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Κομισιόν είπε τα εξής: «Είναι αυτονόητο ότι επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τις καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα. Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα. Όχι απλώς επικοινωνία και μάχες εντυπώσεων. Γι’ αυτό ο ίδιος κατέθεσα ήδη χθες επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες. Πριν, όμως, δούμε τί θα πάρουμε από την ΕΕ, οφείλουμε να δούμε τί έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα λεφτά που έχουμε ήδη πάρει!».

Αναλυτικότερα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε πάρει πάνω από 30 δισ. ευρώ από το 2020. Ξέρετε ποια είναι η απορρόφηση για τα αντιπλημμυρικά έργα; Είναι 0%. Μπήκαν στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αντιπλημμυρικά έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ, και από αυτά ως τον Ιούνιο του 2023 η απορρόφηση ήταν 0% εκ μέρους του επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Για τη δασοπροστασία στο σχέδιο μπήκαν 377 εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ήταν 2,46%. Και για την πολιτική προστασία και πρόληψη 187,5 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκε το 0,52%.

Από το σύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει ένα σκασμό λεφτά και πρόκειται να πάρει άλλα τόσα -και μαζί όλοι οι μεγάλοι της οικονομίας- ξέρετε πόσα έχουν προβλεφθεί συνολικά για πολιτική προστασία, δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά; Το 2,2% μόνο.

Κι αν σε αυτό προσθέσουμε το έγκλημα της Θεσσαλίας -όπου εκεί βρέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης μετά τον Ιανό για να τάξει λαγούς με πετραχήλια- καταλαβαίνεται ότι εκτός από το να ζητάμε πρόσθετη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να δούμε και την παταγώδη αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους! Σαφώς και είμαι δίπλα στον Μητσοτάκη σε όσα θα ζητήσει σήμερα από την Κομισιόν, αλλά η αποτυχία του επιτελικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο -αυτό του ίδιου του πρωθυπουργού!»

Όσον αφορά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Ο κ. Αγοραστός αντί να ζητά αναβολές των εκλογών στη Θεσσαλία, πρέπει να λογοδοτήσει μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς και να μας πει τί έγιναν τα λεφτά που πήρε για αντιπλημμυρική προστασία. Γιατί διαβάζω ότι 3 εκατ. ευρώ εξ αυτών δόθηκαν για επικοινωνιακές δράσεις. Δηλαδή για προπαγάνδα υπέρ του κ. Αγοραστού!»

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα, με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει αρνητικό ρεκόρ στην ΕΕ σε επίπεδο μεγέθους κυβερνητικού επιτελείου. Είναι 63 οι υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί. Τί κάνουν όλοι αυτοί εκτός από το να παίζουν… μουσικές καρέκλες με ορχήστρα Μητσοτάκη;»

Ειδικότερα, σχετικά με την επείγουσα ερώτηση που ο ίδιος κατέθεσε στην Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι ζήτησε από την ΕΕ και την φον ντερ Λάιεν «να ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να βρούμε πρόσθετα εργαλεία και πρόσθετη χρηματοδότηση από όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία». Μάλιστα, όπως εξήγησε, «υπάρχει ένα ταμείο για δράσεις Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης από το οποίο ήδη η Σλοβενία έχει πάρει 2,7 δισ. ευρώ για πλημμύρες που είχε στις αρχές Αυγούστου».

«Αλλά προσέξτε, η Σλοβενία μια εβδομάδα μετά τις πλημμύρες ήδη είχε καταθέσει απολογισμό και αίτημα πληρωμής. Εμείς, 10 μέρες μετά την έναρξη της ιστορίας με τις πλημμύρες και ένα μήνα μετά τις φονικές πυρκαγιές, έχουμε καταθέσει τέτοιο αίτημα συνδρομής; Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή; Τί ζητάει και επί τη βάση ποιας τεκμηρίωσης; Θα έπρεπε το αίτημα και η καταγραφή να έχουν γίνει», προσέθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στη συνέχεια δήλωσε και τα εξής:

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα πάρουμε συνολικά -μαζί με το RepowerEU- 36 δισ. ευρώ τα αντιπλημμυρικά έργα, η δασοπροστασία και η πολιτική προστασία δεν προχωρούν με ευθύνη της κυβέρνησης. Θέλω να σας ενημερώσω ότι πριν λίγες εβδομάδες κατέθεσε αίτημα αλλαγών στο Ταμείο Ανάκαμψης -δηλαδή να βγουν κάποια έργα και να μπουν άλλα τα οποία μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα. Η πρόταση αυτή είναι 8 σελίδες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την κρύβει όμως. Και έτσι δεν ξέρουμε ποια έργα βγάζει και ποια βάζει στη θέση τους. Ζητώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει αυτό το κρυφτό και να δώσει την πρόταση των 8 σελίδων στη δημοσιότητα.

Για να δούμε αν αληθεύει ότι με αυτή την πρόταση έχουν βγάλει έξω αντιπλημμυρικά έργα. Τα δισεκατομμύρια ευρώ που παίρνουμε δεν είναι προίκα Μητσοτάκη! Ανήκουν στη χώρα μας!

Υπάρχει μια πληροφόρηση, αλλά πρέπει να την επιβεβαιώσουμε -γι’ αυτό δεν σπεύδω να καταγγείλω- ότι έχουν απενταχθεί έργα και για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων! Αν αυτό ισχύει είναι και έγκλημα και πρόκληση, λίγους μήνες μετά τα Τέμπη! Είμαι ο μοναδικός Έλληνας μιας αρμόδιας επιτροπής του Ε/Κ που εποπτεύει πού πάνε τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και σας λέω ότι είναι ξεφτίλα το να γίνονται όλα αυτά κρυφά χωρίς ενημέρωση των πολιτών. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό»

Τέλος, δήλωσε τα εξής: «Για όλα όσα είπαμε παραπάνω, χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και καλύτερη κυβέρνηση αύριο! Η έκκλησή μου σε όλους τους υποψήφιους προέδρους για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η εξής: ένας είναι ο κοινός αντίπαλος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική της ΝΔ. Ας ανταγωνιστούν με επιχειρήματα και να δεσμευτούν όλοι από τώρα ότι θα στηρίξουν την ή τον πρόεδρο που θα εκλέξουν τελικά τα μέλη μας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα