Politico: Η Ουκρανία χτυπάει τη Ρωσία εκεί που πονάει

Διαβάζεται σε 5'
Ουκρανικό άρμα μάχης
Ουκρανικό άρμα μάχης Associated Press

Το Κίεβο καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τη Ρωσία να τροφοδοτεί τη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις και το σχέδιο του Κιέβου.

Η Ουκρανία δυσκολεύει όλο και περισσότερο τη Ρωσία να κρατήσει την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, χάρη σε μια συνεχιζόμενη εκστρατεία που στοχεύει την αεράμυνα, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και το δίκτυο νερού.

Τα τελευταία πλήγματα σημειώθηκαν την Παρασκευή, όταν μια επιχείρηση του ουκρανικού ναυτικού και του στρατού έπληξε μια πορθμειακή γραμμή και έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στο λιμάνι του Καβκάζ, που βρίσκεται στη ρωσική πλευρά του στενού του Κερτς, που χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι Ουκρανοί χτύπησαν την πλευρά της Κριμαίας στο πορθμειακό πέρασμα του Κερτς – προκαλώντας ζημιές σε δύο σιδηροδρομικά πορθμεία, το Avanguard και το Conro Trader, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρεί την Κριμαία εφοδιασμένη.

Όπως αναφέρει το Politico, η γέφυρα του στενού του Κερτς έχει υποστεί σημαντικές ζημιές μετά από μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων το 2022 και το 2023, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κυκλοφορία βαρέων τρένων. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για μεταφορά βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, δήλωσε στο ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ναυτικού Dmytro Pletenchuk.

Αυτό αναγκάζει τη Ρωσία να βασίζεται σε οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την κατεχόμενη Ουκρανία – γεγονός που καθιστά τα τρένα και τα φορτηγά πιο εύκολους στόχους για τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάζουν οι Ρώσοι μέσω των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η παραπάνω λύση ήταν η κύρια διαδρομή εφοδιασμού του στρατού τους» δήλωσε ο Pletenchuk.

Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου
Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου Associated Press

Το σχέδιο της Ουκρανίας

Η επίθεση αποτελεί το τελευταίο στάδιο της σύνθετης επιχείρησης της Ουκρανίας που αποσκοπεί στο να καταστήσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία μη βιώσιμη. Εκτός από τη στόχευση της υλικοτεχνικής υποδομής, οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και παράκτιους πυραύλους για να καταστρέψουν ή να βλάψουν τουλάχιστον 27 ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο. Το Κίεβο έχει, επίσης, επιτεθεί σε ρωσικά αεροδρόμια και ναυτικές βάσεις, αναγκάζοντας τη Μόσχα να μετακινήσει τον στόλο της ανατολικά κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας προς το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Η αεράμυνα της χερσονήσου έχει, επίσης, υποστεί πλήγματα μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγχώριας παραγωγής και πυραύλους Neptune μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν το ρωσικό Κρασνοντάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η επίθεση στην πλευρά της Κριμαίας, πάντως, έγινε με πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι επιθέσεις έπληξαν βασικούς στόχους. «Η σύγχρονη και αποτελεσματική ρωσική αεράμυνα αποδείχθηκε και πάλι ανίσχυρη απέναντι στους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα μας συστήματα και δεν μπόρεσε να προστατεύσει σημαντικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού» δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κατέρριψε πέντε αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune και 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιοχή του Κρασνοντάρ, λέγοντας ότι κατάφερε να αποτρέψει μια «ουκρανική τρομοκρατική επίθεση».

Το Κίεβο, από την πλευρά του, αντέκρουσε τον εν λόγω ισχυρισμό. «Η Ουκρανία δεν πλήττει πολιτικούς στόχους, αλλά μόνο αντικείμενα που η Ρωσία χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Pletenchuk. «Οι Ρώσοι μάς εγκαλούν, αλλά ποτέ δεν δείχνουν τις ζημιές, καθώς γνωρίζουν ότι χτυπάμε μόνο στρατιωτικούς στόχους».

Ο Veniamin Kondratyev, ο περιφερειακός κυβερνήτης του ρωσικού Κρασνοντάρ, δήλωσε ότι όλα τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα πουθενά αλλού εκτός από το διυλιστήριο πετρελαίου. «Η κατάσταση στην περιοχή Temryuk είναι πιο σοβαρή. Τρεις δεξαμενές με πετρελαιοειδή υπέστησαν ζημιές και καίγονταν. Η πυρκαγιά έχει χαρακτηριστεί υψηλής πολυπλοκότητας. Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα μεταξύ των εργαζομένων της πετρελαϊκής βάσης και λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν» επεσήμανε σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ναυτικού, από την πλευρά του, γνωστοποίησε ότι η Ρωσία έκλεισε τόσο την ακτοπλοϊκή γραμμή όσο και τη γέφυρα του Κερτς την Πέμπτη, αναγκάζοντας τους πολίτες και τους στρατιωτικούς να χρησιμοποιήσουν έναν δρόμο μέσω των νότιων κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας προκειμένου να φτάσουν στη Ρωσία.

«Αυτό θα πρέπει να κάνει τους κατακτητές, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί παράνομα στην Κριμαία μας τα τελευταία 10 χρόνια, να κατανοήσουν ότι υπάρχουν όλο και λιγότερες ευκαιρίες γι’ αυτούς και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Μπορούν να φύγουν από την ουκρανική Κριμαία τώρα, διότι αργότερα θα είναι αδύνατο» διαμήνυσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα