Ο έρωτας του Βενιζέλου για τη ΝΔ δεν κρύβεται

Ο έρωτας του Βενιζέλου για τη ΝΔ δεν κρύβεται
O Ευάγγελος Βενιζέλος Nikos Libertas / SOOC

Η διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και η υπερψήφιση της πρότασης της ΝΔ για προανακριτική είναι κάτι σαν το “λογοδόθηκαν” που έλεγαν παλιά οι συμπέθεροι

Η προανακριτική για την υγεία που πρότεινε η ΝΔ ήταν να ‘χαμε να λέγαμε. Να παραστήσει ότι έχει άποψη, να ισχυριστεί ότι δεν φταίνε μόνο οι δικές της κυβερνήσεις, να υπονοήσει ότι φταίνε και οι άλλοι, δηλαδή τελικά όλοι. Και δια της πλαγίας,αφού φταίνε όλοι, να στείλει το μηνυματάκι ότι δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο η υπόθεση και όλοι πρέπει να αθωωθούν.

Με άλλα λόγια και επειδή ήταν δεδομένο ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση έπρεπε να έχει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να την υπερψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι γνωρίζαμε ότι δεν θα το έκαναν, η αξία της πρότασης ήταν νέτα σκέτα συμβολική. Μια συμβολική κίνηση ενταγμένη στους επικοινωνιακούς χειρισμούς του επιτελείου της ΝΔ που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει να δείξει και πολλές επιτυχίες.

Για αυτόν τον λόγο το βασικό μέλημα των υπόλοιπων κομμάτων ήταν να στείλουν -επίσης συμβολικά- το δικό τους μήνυμα: Να υψώσουν ή να χαμηλώσουν τους τόνους, να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν, να μείνουν στην ψηφοφορία ή να αποχωρήσουν, ή ακόμα να προσπαθήσουν να αναζητήσουν ένα συμβολικό… τρίτο δρόμο, ρίχνοντας στην κάλπη ένα “δικό” τους ψηφοδέλτιο, εκτός των κανονικών με το ναι” και το “όχι”.

Αυτό βέβαια που το επέλεξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επί της ουσίας είναι άκυρο αλλά δίνει μια κάποια δυνατότητα συμβολικής διαφοροποίησης και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που έστω και θεωρητικά, έστω και όσο πατάει η γάτα, επιτρέπει στο άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και τις ποικίλες συνιστώσες του υπό συγκρότηση Κινήματος Αλλαγής να κινούνται αυτόνομα, όχι δορυφορικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Η προσπάθεια αυτή όμως προφανώς δεν άρεσε στον Βενιζέλο που αποφάσισε να κάνει ένα καταφανές βήμα προς της Νέα Δημοκρατία διαφοροποιούμενος από αυτά που αποφάσισαν οι υποτιθέμενοι συνοδοιπόροι του στο Κίνημα Αλλαγής.

Συμβολική κίνηση “τρίτου δρόμου” αυτοί, συμβολική κίνηση σύγκλισης με τη Νέα Δημοκρατία αυτός, που εκτός από πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Και όπως φαίνεται, αυτή η δεύτερη ιδιότητα τον καθορίζει με πιο ουσιαστικό και πιο “χειροπιαστό” ενόψει και των επόμενων εκλογών τρόπο.

Σήμερα. τα αμήχανα από την επιλογή του στελέχη της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς μπορεί να σφυρίζουν. παριστάνοντας τους αδιάφορους σε μια προσπάθεια να κάνουν συνέδριο χωρίς να σπάσουν… αυγά αλλά ο Βενιζέλος είναι σίγουρο ότι χαμογελά σαρδόνια, όπως το συνηθίζει, καθώς άλλη μια φορά κατάφερε να τους βάλει μπουρλότο.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα