Πατριδοκαπηλία

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για την Μακεδονία, Κυριακή 4/2/2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντωνης Σαμαράς στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για την Μακεδονία, Κυριακή 4/2/2018. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο πολιτικαντισμός πράττει και.. υπογράφει οτιδήποτε και με μεγάλη ευκολία λέει -πριν και μετά- τα αντίθετα, χωρίς να δίνει δεκάρα για τις επιπτώσεις στη χώρα και τους πολίτες της

Πριν από περίπου πεντέμισι χρόνια, τον Ιούνιο του 2012, ορκιζόταν η τρικομματική (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗMAΡ) κυβέρνηση Σαμαρά με αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο. Στις προγραμματικές δηλώσεις που όπως είναι γνωστό ορίζουν το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης και προσδιορίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσει υπήρξε μια σαφής τοποθέτηση για το σκοπιανό που σήμερα πολλοί “γαλάζιοι” καμώνονται ότι δεν θυμούνται.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος λοιπόν ως υπουργός Εξωτερικών εκείνης της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά μιλώντας στη συζήτηση για τις Προγραμματικές είχε ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση της τότε κυβέρνησης: “Σε ό,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων δεν είναι απλώς μια διαφορά περί ιστορικών γεγονότων ή συμβόλων, που σίγουρα έχουν αξία. Είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)”.

Άρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Σαμαράς και όλοι όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε εκείνη την κυβέρνηση είχαν ξεκαθαρίσει δημοσίως, σε... απόστρατους και μη, σε εσωτερικούς και διεθνείς παράγοντες, σε εχθρούς και φίλους, ήδη από το μακρινό πλέον 2012 ότι έχουν αποδεχτεί συμβιβασμό για “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων”. Αυτό δηλαδή που τώρα καμώνονται ότι αντιμάχονται.

Αυτόν τον συμβιβασμό -γιατί δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι- τον αποδέχτηκαν και τον ενστερνίστηκαν τότε χωρίς κιχ διαφοροποίησης και πολύ περισσότερο διαμαρτυρίας και οι Γεωργιάδηδες και οι Βορίδηδες και όλοι αυτοί γενικώς που τώρα καθώς μπήκε το Τριώδιο ξαναφόρεσαν τη στολή του μακεδονομάχου και βγήκαν στα τηλεπαράθυρα για ένα ακόμα σόου από αυτά που συνηθίζουν.

Και βέβαια -πάνω απ' όλα- αυτόν τον συμβιβασμό είχε αποδεχτεί -γιατί έτσι τον συνέφερε τότε- ο άλλος γνωστός και μη εξαιρετέος “μακεδονομάχος”, ο επικεφαλής εκείνης της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς. Αυτός που τώρα προσπαθεί να ξανακαβαλήσει τον Βουκεφάλα της... Νέας Δημοκρατίας τρέχοντας στα συλλαλητήρια, χωρίς βέβαια να ενοχλείται από τους χρυσαυγίτες και τους άλλους μελανοχίτωνες που επίσης έσπευσαν ζητώντας να ξεπλυθούν για τα πογκρόμ και τις δολοφονικές επιθέσεις.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι Διευθυντής Σύνταξης στο Έθνος.

SHARE:

24Media Network