Ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρουν οι επίορκοι;

Ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρουν οι επίορκοι;

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων καταγγέλλει... άφαντους υπάλληλους που κινούνται από “πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα” και αντί να λάβει μέτρα τους ζητεί να... “τιμήσουν το ψωμί που τρώνε”!

Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, τον οποίο, να το ξεκαθαρίσω ευθύς εξαρχής, δεν τον γνωρίζω προσωπικά, έχει αυτό που λέμε καλό όνομα. Παρεμβατικός και ουσιαστικός, με κοινωνικές ευαισθησίες, και χωρίς εκπτώσεις στις θέσεις με την σημαία των οποίων εξελέγη, από ό,τι δείχνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις του.

Όταν λοιπόν ένας τέτοιος πολιτικός, γιατί η θέση του περιφερειάρχη είναι κατ’ εξοχήν πολιτική, και με τέτοια θέση στην κορυφή της Αυτοδιοίκησης της χώρας, μιλά για κυκλώματα που η δράση τους “σαμποτάρει το έργο της Περιφέρειας” και τα οποία έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε βάση.

Γιατί δεν κατήγγειλε και λίγα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων. Μίλησε, όπως μας πληροφορεί το σχετικό ρεπορτάζ, για εμπόδια στην καταβολή των επιδοτήσεων για επανασύνδεση με τη ΔΕΗ, για καθυστέρηση στην πληρωμή των… ενοικίων της Περιφέρειας, ακόμα και για προσπάθεια να μην ξεκινήσει η… δακοκτονία!

Και όλα αυτά -σύμφωνα με τις καταγγελίες του περιφερειάρχη- δεν γίνονται γενικώς και αορίστως από κάποια “γραφειοκρατία”, ούτε από το “κράτος των Αθηνών” που κατά καιρούς είναι ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε πρόβλημα στις περιφέρειες της χώρας, ούτε από κάποια “ανάλγητη” ή “αδιάφορη” κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα απαράδεκτα, που από τη στιγμή που γίνονται όντως ναρκοθετούν το έργο της Περιφέρειας, γίνονται από “συγκεκριμένους υπαλλήλους”, οι οποίοι “Με λευκές απεργίες και ‘ψεύτικες’ αναρρωτικές άδειες διογκώνουν το τέρας της γραφειοκρατίας και οδηγούν τα έργα σε επιβαρυντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και καθυστερήσεις”.

Εδώ πλέον η υπόθεση αρχίζει να μάς αφορά όλους. Γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν και να δρουν ανεμπόδιστα τέτοια κυκλώματα. Και είναι επιβαρυντικό για όλους μας να υπάρχουν υπάλληλοι που αποφάσισαν ότι έχουν το… δικαίωμα να περνούν όποτε θέλουν από το γραφείο τους, τινάζοντας στον αέρα το έργο για το οποίο αμείβονται!

Προφανώς λοιπόν, για αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις υπάρχουν οι διοικητικές εξετάσεις, τα πειθαρχικά συμβούλια και οι ποινές που προβλέπουν οι διάφοροι νόμοι και εγκύκλιοι. Επομένως, θα έπρεπε οι καταγγελίες του κ. Γαλιατσάτου να συνοδεύονται από το στοιχειώδες: Την ανακοίνωση ότι ξεκίνησαν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες.

Δυστυχώς όμως -προς δόξαν των κυκλωμάτων και της ανέλιξής τους- ο περιφερειάρχης περιορίστηκε στις… καταγγελίες. Και ακόμα χειρότερα, έκανε έκκληση στο… φιλότιμο των συγκεκριμένων υπάλλήλων καλώντας τους να “τιμήσουν το ψωμί που τρώνε” και να αφήσουν στην άκρη «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

Τούς έκανε δηλαδή τα μούτρα κρέας! Σαν να μην είναι περιφερειάρχης αλλά απλός πολίτης που είδε κάποια στραβά και τα καυτηριάζει.

Έτσι όμως, ούτε τα κυκλώματα αντιμετωπίζονται, ούτε το έργο της Περιφέρειας προωθείται, ούτε ο δημόσιος τομέας και η πολιτική του ηγεσία αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών και των πολιτών.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα