Αυτοί που εκκόλαψαν το ΧΑυγό του φιδιού

Parliamentary committees discuss Greeces third bailout, second review prior actions package in Athens, Hellenic Parliament, on May 15, 2017 /          ,      ,  ,  15 , 2017
Parliamentary committees discuss Greeces third bailout, second review prior actions package in Athens, Hellenic Parliament, on May 15, 2017 / , , , 15 , 2017 SOOC

Ο φασίστας είναι φασίστας είτε χτυπήσει “δικό μας” είτε “άλλον”. Αυτοί όμως που έστρωσαν το χαλί στους δήθεν “αντισυστημικούς” φιγουρατζήδες και τραμπούκους, καλό είναι έστω και τώρα να καταλάβουν

Σε ένα επεισόδιο των X Files, οι ειδικοί πράκτορες Mulder και Scully είχαν κληθεί να ερευνήσουν μία σειρά από ανεξήγητες δολοφονίες σε ένα λύκειο. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι μερικοί από τους καθηγητές ήταν στα νιάτα τους μέλη μίας σατανιστικής αίρεσης, αλλά όπως τους δήλωσαν ξέκοψαν. “Στα αλήθεια πιστεύατε ότι μπορούσατε να καλέσετε το Διάβολο και στη συνέχεια να του ζητήσετε να κάτσει φρόνιμα;” τους ρώτησε με σαρκαστικό μειδίαμα ο Mulder.

Δια της υπερβολής αυτό το παράδειγμα έχει ως στόχο να υπενθυμίσει σε όσους είδαν κάποτε τη ΧΑ με ανοχή, ως ένα ενδεχομένως “χρήσιμο” μόρφωμα ή ακόμη και με συμπάθεια, πως όταν επωάζεις το αυγό του φιδιού, είναι βέβαιο ότι το φίδι, θα τσιμπήσει και εσένα.

Κάποιοι αδιαφορούσαν όταν η ΧΑ επιτίθετο σε μετανάστες. Κάποιοι κρυφοχασκογέλασαν όταν ο Κασιδιάρης χαστούκισε την Κανέλλη σε τηλεοπτικό πάνελ. Κάποιοι μουρμούρισαν ότι ο Φύσσας ήταν αριστερός. Αν κάποιοι όμως δεν είχαν καταλάβει όταν η ΧΑ επιτέθηκε στον κεντροδεξιό Κουμουτσάκο, υποθέτουμε (βασικά ελπίζουμε) να κατάλαβαν έστω και τώρα, που βουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος έδειξε ξανά το πρόσωπο του φασισμού μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Το θέμα δεν είναι εάν ο Δένδιας ή οποιοσδήποτε μπαίνει για οποιονδήποτε λόγο (συνήθως για προμελετημένο σόου δήθεν αντισυστημικότητας, που είναι όμως τσάμπα μαγκιά) στο στόχαστρο της ΧΑ, είναι συμπαθής. Το θέμα δεν είναι εάν ο φασίστας δέρνει κάποιον “δικό μας” ή κάποιον “άλλο”. Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στο φασισμό. Ούτε καν και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του στο τέλος, όπως μας διδάσκει η Ιστορία για τις πράξεις των ναζί όταν η Γερμανία έχανε τον πόλεμο.

Το θέμα είναι επίσης να καταλάβουμε ότι τίποτε “αντισυστημικό” δεν έχει ένας άνευ νοήματος “τσαμπουκάς”. Ο φασισμός πατά πάνω στην οργή του κοινού (δικαιολογημένη σε σημαντικό βαθμό) για τους “κλέφτες πολιτικούς”. Η απάντηση στον κλέφτη δε μπορεί όμως να είναι ο φονιάς.

Το θέμα είναι τέλος να μην ξεχνάμε τις ευθύνες πολιτικών που καλλιέργησαν το έδαφος στο οποίο άνθισαν τα μποντλερικά άνθη της ακροδεξιάς. Διότι δε γίνεται να δηλώνει έκπληκτος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Θα μου πείτε ότι πίστευε πως η ΧΑ είναι “αυθεντικό ακτιβιστικό κίνημα” και άρα έπεσε από τα σύννεφα. Όταν όμως διαπόμπευε οροθετικές γυναίκες πατώντας πάνω σε ρατσιστικά και σεξιστικά αντανακλαστικά, ήταν συνυπεύθυνος. Μαζί με όσους έπαιξαν το χαρτί του νόμου και της τάξης και της εμφυλιοπολεμικής αντιπαράθεσης με την αριστερά. Όχι της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα και πολιτικές απόψεις, αλλά της λογικής “εμείς” και “οι άλλοι”. Όπου “οι άλλοι” πρέπει να εξοντωθούν με κάθε τρόπο.

Είναι επίσης αστείο να επανέρχονται θεωρίες των δύο άκρων, με νέο αμπαλάζ. Ειδικά από την κεντροδεξιά, καθότι εάν το ένα άκρο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο η ΧΑ, είναι σα να σπρώχνουν τους δεξιούς πολίτες στο ένα από τα δύο άκρα.

Αστείο είναι επίσης κάποιος να αναβαπτίζεται σε νάματα αριστεροσύνης επειδή υπάρχει η ΧΑ. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω υπάρχει με τις ψήφους πολιτών. Αλλά στα προβλήματα τους δε θα δώσει απάντηση. Ξέρει άλλωστε να δίνει μόνο χαστούκια.

ΥΓ: Οι αρμόδιοι να σκεφτούν ότι το να μην παίξουν κοντινά πλάνα της επίθεσης, πολλώ δε μάλλον να λέγεται ότι δεν υπάρχουν, χρησιμοποιείται ως “επιχείρημα” (της πλάκας μεν, αλλά) από υποστηρικτές της ΧΑ που ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε χειροδικία. Ακόμη χρειάζονται απαντήσεις στο ερώτημα γιατί απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να ανέβουν στα θεωρεία από όπου θα είχαν καλύτερη εικόνα των τεκταινόμενων.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
SHARE:

24Media Network