Γιατί αργεί το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ για την υπόθεση του Ζακ;

Γιατί αργεί το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ για την υπόθεση του Ζακ;

Η ΕΔΕ που ήταν καταπέλτης για τους 8 εμπλεκόμενους αστυνομικούς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο, το πειθαρχικό ήταν να συνεδριάσει στις 24 Ιουνίου και αναβλήθηκε και έκτοτε η τύχη του αγνοείται

Με την αφορμή της θλιβερής επετείου του ενός χρόνου από το δολοφονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, που δεν μπήκε οπως αποδείχθηκε στο κοσμηματοπωλείο για να κλέψει, τίθεται το ερώτημα της απόδοσης ευθυνών στους οκτώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους το News 24/7 είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος της ΕΔΕ, το οποίο ήταν καταπέλτης για τους οκτώ αστυνομικούς. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται απόταξη για τους τέσσερις από τους οκτώ, δηλαδή το πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο που σημαίνει να φύγουν οριστικά από το Σώμα. Και για τους υπόλοιπους τέσσερις προτείνεται αργία με απόλυση, το δεύτερο πιο βαρύ πειθαρχικό μέτρο, που θα επιβληθεί για διάστημα ορισμένων μηνών ανάλογα με το τι θα κρίνει το πειθαρχικό.

Μόνο που το πειθαρχικό της ΕΛΑΣ ακόμη δεν έχει συνεδριάσει. Η συνεδρίαση είχε αρχικά οριστεί για τις 24 Ιουνίου. Ωστόσο αναβλήθηκε γιατί ο συνήγορος των οκτώ αστυνομικών, τότε υποψήφιος με τη ΝΔ και νυν βουλευτής Θάνος Πλεύρης είχε ζητήσει αναβολή. Σχεδόν τρεις μήνες μετά όμως δεν έχει συνεδριάσει ακόμη το πειθαρχικό.

Σημειωτέον ότι το Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επιβεβαιώσει με πόρισμα του ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποια έγινε στον αναγκαίο χρονο και με σεβασμό στα δικαιώματα των πειθαρχικά ελεγχόμενων και διωκώμενων προσώπων, ζητώντας να του αποσταλεί κατά συνέπεια η απόφαση του πειθαρχικού. Και βεβαίως ακόμη περιμένει.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατόπιν πιέσεων μερίδας συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ και των συνηγόρων των πειθαρχικά ελεγχόμενων, είχε διαταχθεί ΕΔΕ για την αποκάλυψη του πορίσματος της ΕΔΕ για τους οκτώ από το News 24/7, η οποία βεβαίως απλώς κατέληξε στην επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου, με δεδομένο ότι δεν δημοσιεύθηκαν δημόσια έγγραφα, τα ονόματα των εμπλεκόμενων ή ψευδείς πληροφορίες.

Η αλήθεια εξάλλου έχει προ πολλού λάμψει στην τραγική αυτή υπόθεση, τώρα περιμένουμε να λάμψει και η Δικαιοσύνη, τόσο στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και πειθαρχικά. Δεν μπορούμε να φανταστούμε παρά μόνο γραφειοκρατικούς λόγους για την καθυστέρηση του πειθαρχικού. Καθώς αν μη τι άλλο η ίδια η ΕΛΑΣ πρώτη από όλους οφείλει να θέλει την πειθαρχική τιμωρία όσων επίορκων αστυνομικών, για την τιμή της και την προστασία της τιμής όλων των υπόλοιπων αστυνομικών που επιτελούν το λειτούργημα τους προστατεύοντας τον πολίτη και όχι συμμετέχοντας στον ξυλοδαρμό ενός αδύναμου, αιμόφυρτου ανθρώπου.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version