Ωραία τα λέτε για τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά… 

Ωραία τα λέτε για τα 12 ναυτικά μίλια, αλλά… 
Φρεγάτες στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο Χρυσοχοϊδης, ο Γεραπετρίτης και ο Συρίγος, η Φώφη και ο Αλέξης, στη μέση ο Μητσοτάκης και υπέρ πάντων το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ έξι και 12 ναυτικών μιλίων θαλασσοδέρνεται η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι τυχαίο ότι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά σήκωσαν ψηλά τον πήχη ζητώντας επέκταση χωρικών υδάτων και στο Αιγαίο εδώ και τώρα, μέσα στην τούρλα του Oruc Reis, το οποίο σύμφωνα με τη NAVTEX θα φτάσει στα εξίμισι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Διότι αφενός θέλουν να “χτυπήσουν” τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκ δεξιών, αφετέρου διαγκωνίζονται για το χώρο του πάλαι πότε “πατριωτικού ΠΑΣΟΚ”- Ευτυχώς δεν είπε κανείς “βυθίσατε το Oruc Reis”.

Βέβαια ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα τα περισσότερα χρόνια από το Μεταπολίτευση μέχρι το Μνημόνιο, επέκτειναν τα χωρικά ύδατα στα Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Όχι μόνο διότι όπως υπενθύμισε ο Μητσοτάκης, αυτό αποτελεί casus belli για την Τουρκία.

Αλλά γιατί, κακά τα ψέματα, δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν θα επιτρέψει την άσκηση αυτού του μονομερούς και αναφαίρετου κατά τα άλλα δικαιώματος της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο δε ότι η μόνη φορά που Αθήνα και Άγκυρα έφτασαν κοντά στη Χάγη, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Ελλάδα ήταν εκτός ΝΑΤΟ.

Μπορεί λοιπόν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ να ήταν το ίδιο συνδικάτο, αλλά ούτε σε εποχές παντοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε τη χώρα από τις συμμαχίες της. Διότι δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει εις την Δύσιν, η οποία όμως όσο απρόβλεπτη να είναι η Άγκυρα επί Ερντογάν, εξακολουθεί να θέλει την Τουρκία σύμμαχο.

Όμως η ΝΔ βρίσκεται αντικειμενικά σε αμηχανία και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τον προερχόμενο από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Βουλή για τη σύνδεση της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια με εθνικισμό, αλλά ούτε καν ανέφερε το όνομα του. Εμ κι αυτός ο Μιχάλης, που θέλει και να πολιτευθεί με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, δεν σκέφτεται πριν μιλήσει…

Ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν προκαλέσει αναταραχή οι δηλώσεις του επίσης προερχόμενου από την κεντροαριστερά Γιώργου Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα έξι ναυτικά μίλια, όπως αναταραχή προκάλεσε η παραδοχή του παραιτηθέντα πλέον συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου ότι το Oruc Reis έρευνες κάνει, μην κοροϊδευόμαστε. Βέβαια στην πολιτική ορισμένα πραγματα δεν λέγονται, η αλήθεια.

Αλλά η αλήθεια είναι πως τυπικά έχει δίκιο ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Τουρκία έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις στα επτά και στα εξίμισι ναυτικά μίλια από ελληνικές ακτές, διότι αυτή τη στιγμή τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο είναι στα εξι ναυτικά μίλια και από εκεί και πέρα είναι ανοιχτή θάλασσα.

Βεβαίως όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Και εκεί είναι η λεπτή γραμμή που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να χειριστεί. Διότι αφενός εάν ρίξει σε τουρκικό σκάφος στη ζώνη μεταξύ έξι και 12 ναυτικών μιλίων θα είναι εκτός διεθνούς δικαίου αφού δεν έχει επεκτείνει χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, αφετέρου όμως δεν μπορεί να ανεχθεί και μία αμφισβήτηση κυριαρχικού δικαιώματος. Αν και αυτό που θα έπρεπε να την ανησυχεί περισσότερο είναι το ενδεχόμενο να σταλεί και γεωτρύπανο…

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα σε αυτή τη συγκυρία έχει πάντως πρόσθετο ενδιαφέρον. Φυσικά η Μόσχα θα ήθελε να διαταραχθεί η πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Ανατολικη Μεσόγειο, εξ ου και την πήρε ο πόνος για το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Όμως είναι καιρός η Αθήνα να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις της με τη Μόσχα, φυσικά με προσοχή και χωρίς να διαταράξει άλλες συμμαχίες και ισορροπίες.

Αλλά η Ρωσία είναι η μόνη χώρα αρκετά ισχυρή, αρκετά κοντά και με αρκετά… τρελή ηγεσία, για να φοβάται η Τουρκία ότι θα της επιτεθεί. Η πολιτική των αγωγών του Κώστα Καραμανλή κάποτε είχε αυτό το στόχο. Βέβαια κανένας Αμερικανός πρόεδρος, από τον Ομπάμα μέχρι τον Τραμπ, δεν θα τα έβλεπε αυτά με καλό μάτι. Και τώρα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη συγκυρία των τελευταίων 45 ετών, καθώς η Τουρκία θεωρεί πως τώρα είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να ρίξει τη ζαριά της και να θεμελιώσει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα