Σύνθετη ΝΔ με γεωγραφικό προσδιορισμό

Σύνθετη ΝΔ με γεωγραφικό προσδιορισμό

Το Σκοπιανό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς στελέχη και βάση έχουν τις δικές τους απόψεις

Σε δέκα χρόνια δεν το έχουμε ξεχάσει: Το Σκοπιανό ρίχνει για άλλη μία φορά βαριά τη σκιά του πάνω στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά ιδίως πάνω στη ΝΔ.

Μπορεί το ζήτημα να είναι περίπλοκο και για την κυβέρνηση, καθώς είναι σαφές ότι διαφορετική οπτική έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, στη ΝΔ το θέμα όμως είναι εσωκομματικό και για αυτό ακόμη πιο σύνθετο. Έχουμε να κάνουμε με μία σύνθετη ΝΔ με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα μπορούσε να πει κανείς. Ο Δένδιας και οι δρασίτες δεν εκλέγονται στη Μακεδονία. Αυτοί που εκλέγονται ή θέλουν να εκλεγούν όμως;

Όποια και να είναι η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η γαλάζια ηγεσία δεν μπορεί να αγνοήσει τη βάση της ΝΔ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Πολλώ δε μάλλον που τη βάση της ΝΔ την “τσιγκλίζει” και η σαμαρική πτέρυγα.

Όχι μόνο ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ουσιαστικά ταύτισε την πολιτική του καριέρα (κάποιοι κακοήθεις θα έλεγαν την έχτισε κιόλας) με το Σκοπιανό (καίτοι εκείνος ήταν που ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη συνυπέγραψε με τους ομολόγους του της ΕΕ τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς μέριμνα για το μέλλον, παρόλο που από τη δεκαετία του 1940 τουλάχιστον ήταν γνωστό το ζήτημα).

Αλλά και μικρότερα στελέχη της λεγόμενης “σκληρής δεξιάς” σηκώνουν τα λάβαρα του “μακεδονικού αγώνα”. Μεταξύ άλλων και γιατί μπορεί σε σημαντικό βαθμό να στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, στο δεύτερο γύρο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω αντικαραμανλισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είχαν σκοπό να του επιτρέψουν κιόλας να αποκλίνει από τη σαμαρική δεξιά στροφή, ό,τι και εάν σημαίνει για εκείνους αυτό.

Εξάλλου ήταν ενδεικτικά τα όσα δήλωνε ο Τάκης Μπαλτάκος στο Sport24.gr λίγο πριν το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών της ΝΔ πριν δύο χρόνια (αν και ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά πίστευε ότι θα εκλεγόταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης). Ο Τάκης Μπαλτάκος λοιπόν θεωρούσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “Έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογική άποψη, που είναι σεβαστή βεβαίως, αλλά είναι τόσο κεντρώα που αν εφαρμόσει όσα λέει, η Νέα Δημοκρατία θα χάσει όλη τη δεξιά της πλευρά”. Δήλωνε επίσης ότι ο νέος αρχηγός θα έπρεπε “Να μη μιλά διαρκώς για το κέντρο, γιατί όταν η Νέα Δημοκρατία μιλά μόνο για Κέντρο, δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατοπιστεί στο Κέντρο”.

Το πόσο ισχύουν αυτά που έλεγε ο Μπαλτάκος είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο (του Άνθιμου, ενδεχομένως). Είναι όμως ενδεικτικά του πως έβλεπε εξαρχής τα πράγματα ένας σκληρός δεξιός πυρήνας, που εγκαταστάθηκε για τα καλά στη ΝΔ επί Σαμαρά. Ο Μητσοτάκης εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τους αγνοήσει και δεν τους αγνοεί.

Ο καραμανλικός παράγοντας έχει πάλι άλλη λογική. Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση να επιτρέψει στην κυβέρνηση να του χρεώσει μία οποιαδήποτε λύση επικαλούμενη το Βουκουρέστι, αλλά από την άλλη οι καραμανλικοί δείχνουν τη διάθεση να επηρεάσουν τη γραμμή της ΝΔ προς το συνετότερο, τουλάχιστον από πλευράς επικοινωνιακών και διπλωματικών χειρισμών. Η λογική τους είναι ότι ουδείς πρέπει να βιάζεται και επίσης ότι το όνομα δεν είναι το μόνο ή το μείζον, αλλά το ζήτημα της ιθαγένειας είναι κομβικό. Καραμανλικά στελέχη θεώρησαν επίσης ότι δεν έπρεπε να λείψουν από το συλλαλητήριο (ακόμη και εάν πολλά πράγματα δεν είναι του… γούστου τους), διότι δεν επιτρέπεται να χαρίσουν ένα κοινό που στη Βόρεια Ελλάδα κακά τα ψέματα υπάρχει, στην ακροδεξιά, με την οποία οι καραμανλικοί λόγω Μεταπολίτευσης δεν τα πάνε και καλά.

Η ΝΔ βέβαια εν συνόλω πρέπει να προσέξει: Φυσικά δεν πρέπει να εκχωρήσει τους διαφωνούντες στην ακροδεξιά, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψει και κάποιοι να την τραβήξουν στο δικό της λόγο. Το ερώτημα με δυο λόγια είναι πως μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τις υπαρκτές ανησυχίες μίας σημαντικής μερίδας κόσμου, χωρίς να επιτρέψει αυτές να γίνουν γόνιμο έδαφος για ανησυχητικές καταστάσεις.

*H Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα