Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις ΓΝΩΜΕΣ του News247) για τη δολοφονία στο Κερατσίνι και τη βία που προωθεί η Χρυσή Αυγή

Δεν ήρθε τυχαία ο θάνατος του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.  Είχε «προαναγγελθεί» από καιρό και τα πολιτικά κίνητρα είναι γνωστά.  Ο δράστης και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτόν εξασκούνταν εδώ και καιρό σε σώματα μεταναστών και άλλων ανθρώπων που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Η επιθετικότητα, η βία, η καταστροφή αποτελούν στρατηγική της νεοναζιστικής οργάνωσης, έστω και αν αυτή προσπαθεί να την καμουφλάρει με δράσεις ψευοδοαλληλεγγύης «μόνο για Έλληνες» και αρνούμενη οποιαδήποτε σχέση με αυτούς που εγκληματούν στην Ηλιούπολη, στο Πέραμα, στο Μελιγαλά, στο Κερατσίνι.

Η βαθιά οικονομική κρίση, τα άγρια μέτρα λιτότητας, η κοινωνική ανομία και η διαφθορά έδωσαν  τη δυνατότητα σε ένα  νεοναζιστικό μόρφωμα, όπως η Χρυσή Αυγή, να κινείται και να δρα ανεξέλεγκτα, αναζητώντας υποστήριξη, συμμαχίες και ηθικά ερείσματα σε ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και δεν αντέχουν άλλο τη σημερινή κατάσταση, δίνοντάς τους το ρόλο του δικαστή και τιμωρού απέναντι σε οποιονδήποτε αντιτίθεται στα σχέδιά της. Κάποτε προσφέροντας και υλικά ανταλλάγματα, εκτός από ιδεολογικό έρεισμα, παροτρύνει τους ανθρώπους σε βία και τους μετατρέπει σε εγκληματίες, φέρνοντας στην επιφάνεια τα πιο αιμοδιψή χαρακτηριστικά τους.

Η Χρυσή Αυγή, καιρό τώρα, προωθεί μια κουλτούρα βίας και εμφυλίου πολέμου, βασιζόμενη στην επιθετικότητα ορισμένων και εκμεταλλευόμενη την παθητική συναίνεση ή την αδιαφορία μέρους της κοινωνίας,  οι οποίες είναι απόρροια  των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έφερε η κρίση. Καλλιεργεί το φόβο και αφήνει  να πλανάται μια μόνιμη απειλή βίας απέναντι σε αυτούς που επινοεί ως «εχθρούς». Οι «στόχοι» που αναζητά  είναι συνήθως απροστάτευτοι, και επιχειρεί να τους εξοντώσει,  μεταθέτοντάς τους την ευθύνη  για την κρίση, λόγω της διαφορετικής προέλευσης, των απόψεων, των αντιλήψεων και των  πεποιθήσεών τους. Η πρωτόγονη βία  της συνοδεύεται από μια απροσχημάτιστη ρητορεία μίσους και φασισμού. 

Αναζητά πολιτικό περιεχόμενο και ερείσματα όταν αναφέρεται στην κρίση και τους κινδύνους, στο διεφθαρμένο  πολιτικό σύστημα, στο μνημόνιο, στους κομμουνιστές, τους μετανάστες, τους Εβραίους, σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι είναι αντίθετος στη πολιτική τής οργάνωσης. Έχει  αναλάβει αυτόκλητα και εργολαβικά τη σωτηρία της Ελλάδας,  με  τραμπουκισμούς και προσβολές  στη Βουλή,  και ανεξέλεγκτη βία στην κοινωνία.

Η ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, συμπεριλαμβανόμενου και του δημοκρατικού πολιτεύματος, γίνεται πρωτεύων πολιτικός της στόχος, με όλα τα μέσα. Προκαλεί  και προετοιμάζεται για εμφύλιο πόλεμο. Στόχος της είναι να αναλάβει την εξουσία, για να επιβάλει μια τάξη πραγμάτων που έχει ως πρότυπο κοινωνικής και πολιτικής διακυβέρνησης τη ναζιστική Γερμανία  του Χίτλερ και τη δικτατορία επί Μεταξά και Παπαδόπουλου στην Ελλάδα.

Δεν χρειάζεται να υποδείξει, κάθε φορά, το συγκεκριμένο υποψήφιο θύμα.  Αρκεί που έχει  δημιουργήσει ένα πλαίσιο αντιπαράθεσης το οποίο  αυτόματα στοχοποιεί  όλους όσοι βρίσκονται στο άλλο στρατόπεδο και θεωρούνται  απειλή για το φασιστικό μοντέλο  φυλής, οικογένειας και  κοινωνίας που υιοθετεί. Όταν συμβεί το φονικό, η οργάνωση παριστάνει την αθώα,  αποποιείται κάθε σχέση με τους  θύτες και εξανίσταται απέναντι στους  πολιτικούς της αντιπάλους για την άδικη κατηγορία.

Όσοι  φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή ή  αποδέχονται τις πρακτικές της, είναι ώρα να διερευνήσουν την ιδεολογία και την ιστορία της οργάνωσης και να δουν κατάματα τις πραγματικές επιπτώσεις των ενεργειών της στην κοινωνία μας. Οι επιθέσεις και τα μαχαιρώματα σε μετανάστες  και αριστερούς δεν λύνουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα  της κρίσης. Τα επιδεινώνουν.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, η οποία χρειάζεται να προστατευτεί  απέναντι στο φασιστικό έκτρωμα με αντιπαράθεση χωρίς βία, με  την άμεση εφαρμογή των νόμων και τη δημιουργία ενός μετώπου αλληλεγγύης  για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικά αδύναμων αλλά και την αποκάλυψη των νεοναζιστικών πρακτικών. Δεν χρειάζεται κανείς να πέσει στην παγίδα ούτε της απαγόρευσης ούτε της βίας, για να τους στείλει από εκεί που ήρθανε.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος  είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας  Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι  πρόεδρος της επιστημονικής και  συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C).
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα