Η Νέα Δημοκρατία δεν εκφράζει την ‘παλιά’ Δεξιά

Η Νέα Δημοκρατία δεν εκφράζει την ‘παλιά’ Δεξιά

Εν μέρει έχει δίκιο ο Τάκης Μπαλτάκος να διατυμπανίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Δεξιά. Πράγματι δεν είναι γιατί ήταν πάντα Κεντροδεξιά

Προφανώς και δεν είναι Δεξιά η Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα. Είναι η παράταξη του μέτρου και της ευρωπαϊκής προοπτικής, είναι η παράταξη που εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά τη μεσαία τάξη, είναι η παράταξη της Κεντροδεξιάς.

Έτσι οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον αστικό χώρο που θα συνένωνε την πλειονότητα των δυνάμεων από τις παρυφές της Δεξιάς μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς. Και γι αυτό μετά από την πτώση της δικτατορίας, αντί να συνεχίσει με την ΕΡΕ ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Την παράταξη που έθεσε εκτός των ψηφοδελτίων της τους νοσταλγούς της Χούντας, αποκατέστησε τη Δημοκρατία, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, κατήργησε τη Βασιλεία και έβαλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Εν μέρει έχει δίκιο ο Τάκης Μπαλτάκος να διατυμπανίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Δεξιά. Πράγματι δεν είναι γιατί ήταν πάντα Κεντροδεξιά. Άλλοτε περισσότερο προσανατολισμένη προς το Κέντρο και άλλοτε περισσότερο προσανατολισμένη προς τη Δεξιά. Αυτό ήταν το σκεπτικό του ιδρυτή της το οποίο όλοι οι αρχηγοί ακολούθησαν με τη δική τους δοσολογία. Από τον Γεώργιο Ράλλη που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία και τον Ευάγγελο Αβέρωφ μέχρι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λάθος του κ. Μπαλτάκου και όσων τέλος πάντων συμμερίζονται τις απόψεις του δεν είναι η διαπίστωση. Το λάθος είναι ότι βρέθηκαν σε μια παράταξη που δεν τους εκφράζει και δεν την εκφράζουν.

Καιρός είναι λοιπόν κάποιοι-εντός και εκτός Κεντροδεξιάς- να σταματήσουν να επιδίδονται σε χαρτογραφικές προβολές που δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας- ενώ επιπλέον δεν απαντούν στις προκλήσεις στις οποίες οφείλει να προσαρμοσθεί το πολιτικό σύστημα- και να καταλάβουν ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την έκφραση της αστικής πολυσυλλεκτικότητας με προοδευτικό πρόσημο. Είναι η παράταξη της σύνθεσης και της συνεννόησης των υγιώς σκεπτόμενων δεξιών και των φιλελεύθερων κεντρώων. Όσοι επιμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι, ή θα ήθελαν να είναι, ορθώς πράττουν και φλερτάρουν με τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό προκειμένου να διαμορφώσουν μια σκληρή συντηρητική αντιευρωπαϊκή συμμαχία.

Όσο για τους εντός των τειχών, μεταξύ των οποίων και όσων ομνύουν στον “Καραμανλισμό”, θα πρέπει να σκεφθούν ότι ο ιστορικός ρόλος της Νέας Δημοκρατίας, όπως προσδιορίστηκε από την πολιτική σκέψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι η έκφραση μιας σύγχρονης προοδευτικής ευρωπαϊκής παράταξης με φιλελεύθερο κοινωνικό χαρακτήρα. Και οφείλουν να καταλάβουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς αυτή την κατεύθυνση κινείται προκειμένου να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτηθεί η μεγάλη παράταξη που οραματίστηκε ο ιδρυτής της. Αυτή που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα ώστε να ανακοπεί η σημερινή παρακμιακή πορεία. Ας σοβαρευθούν λοιπόν κι ας κοιτάξουν μπροστά και ψηλά.

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα