Ο mr Forte Ψεκάστε… Σκουπίστε… Τελειώσατε…

Ο mr Forte Ψεκάστε… Σκουπίστε… Τελειώσατε…
Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργέιου Εξωατρικών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός έπαιξε χωρίς αντίπαλο, και μπορεί να μη κέρδισε αλλά η Νέα Δημοκρατία του χάρισε τις εντυπώσεις

Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη βουλή και κατ’ αυτό τον τρόπο άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε σύμπασα την αντιπολίτευση για μια διάταξη που έφερε ο ίδιος και ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Για τον απλό κόσμο τα πράγματα είναι απλά. Η κυβέρνηση ψήφισε μια διάταξη που εμφανώς ευνοεί όσους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα μετέχουν σε offshore εταιρείες. Συνεπώς όταν οι δημοσιογράφοι στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έκαναν τη δουλειά που όφειλαν να κάνουν οι βουλευτές- για την οποία μάλιστα πληρώνονται αρκετά καλά και απολαμβάνουν προνομίων- και βρήκαν τη διάταξη, έσπευσε η κυβέρνηση-μετά μάλιστα τη κατακραυγή της κοινής γνώμης και την υπόδειξη της εφημερίδας ΑΥΓΗ- να την πάρει πίσω. Δεν μάθαμε όμως γιατί εισήχθη η διάταξη, γιατί ψηφίστηκε και τέλος πάντων ποιους ευνοούσε.

Φιλότιμη η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι η ομιλία του άργησε μερικά εικοσιτετράωρα. Διότι όσα επικαλέστηκε περί ηθικού πλεονεκτήματος και ενάρετης παράταξης στην οποία όσοι μετέχουν δεν έχουν σχέση με τέτοιου είδους καπιταλιστικούς πειρασμούς, κάλλιστα θα μπορούσε να τα πει πριν από τη ψήφιση της διάταξης. Η διάταξη όμως και ήρθε και ψηφίστηκε και τελικά όταν έμαθαν οι φιλόπονοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τι ακριβώς ψήφισαν, τότε ξύπνησε μέσα τους το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Επαναλαμβάνω ότι δεν καταλαβαίνω την απουσία της Νέας Δημοκρατίας. Κατανοώ τα περί αντισυνταγματικότητας που εξέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, αλλά φρονώ ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απαραίτητη για πολλούς λόγους. Τέλος πάντων ο πρωθυπουργός έπαιξε χωρίς αντίπαλο, και μπορεί να μη κέρδισε αλλά η Νέα Δημοκρατία του χάρισε τις εντυπώσεις. Διότι μ’ αυτή τη στάση, του έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την απουσία της, να κρυφθεί πίσω από αυτήν, και να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ τον καθένα. Να κάνει το μαύρο- άσπρο. Εν προκειμένω αν η διάταξη ήταν ορθή δεν χρειαζόταν όλη αυτή η φασαρία για να πάμε στο άλλο άκρο από αυτό που περιείχε η διάταξη. Αν πάλι ήταν λάθος- που ήταν- η κυβέρνηση πολύ απλά έπρεπε να το αναγνωρίσει και να ζητήσει συγνώμη. Τόσο απλά.

Επί της ουσίας πρόκειται περί υποκρισίας στη νιοστή, αφού μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ υπάρχει αμνήστευση ούτως ή άλλως. Η κυβέρνηση πήγε να μαζέψει μια γκάφα και υπέπεσε σε μια άλλη. Ο πρωθυπουργός αν και εμμέσως παραδέχθηκε ότι η διάταξη ήταν προβληματική, εν τούτοις αντί να αρκεστεί στην απόσυρσή της προχώρησε σε μια ρύθμιση που ορθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί αντισυνταγματική και επιπλέον ανεφάρμοστη. Εκείνο, πάντως, που δεν μάθαμε είναι γιατί άλλαξε τη νομοθεσία του 2010. Εκείνο, τελικά, που όλοι έμαθαν είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν μέσα σε λίγες ημέρες… “Ψεκάστε… Σκουπίστε… Τελειώσατε…”. 

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα