Πολυθρόνα για δύο

Πολυθρόνα για δύο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το σποτάκι του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου απεδείχθη προφητικό

Το σποτάκι του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου απεδείχθη προφητικό. Το ανθρωπάκι, τελικά, δεν σηκώθηκε από τον καναπέ. Η αποχή έφθασε το 28%, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς με το ευπροσήγορο προφίλ του προσέλκυσε ψηφοφόρους πέραν της Αριστεράς, ενώ το «ελιτίστικο» προφίλ του Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνδυασμό με το εσωτερικό ρήγμα στο ΔΗΚΟ, με την «ομάδα» του πρώην προέδρου Μάριου Καρογιάν, διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα για τον Νίκο Αναστασιάδη; Με δεδομένο ένα κόμμα στα δεξιά του Δημοκρατικού Συναγερμού, με αρκετούς ψηφοφόρους του να «σνομπάρουν» την πρώτη Κυριακή, το 35,5% χωρίς… Παπαδόπουλο δεν είναι ευκαταφρόνητο. Προφανώς η ερχόμενη Κυριακή έχει άρωμα ντέρμπι, μια και η διαφορά που χωρίζει τον πρώτο από τον δεύτερο είναι μόλις 20.338 ψήφοι, αλλά το «σύνδρομο» Βασιλείου δεν φαίνεται ότι μπορεί να επαναληφθεί. Άλλωστε η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Τότε ας σημειωθεί ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε συγκεντρώσει το 30,68%. Συνεπώς ο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συγκρινόμενο με τα ποσοστά της κεντροδεξιάς πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου είναι αποδεκτή και πέραν των στενών κομματικών ορίων.

Από την άλλη πλευρά ο Σταύρος Μαλάς, που ειρήσθω εν παρόδω στις εκλογές του 2013 είχε βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο, έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε ανατροπή. Ξεπέρασε το «φράγμα» του 30%, ελπίζει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων Λιλλήκα και του ΔΗΚΟ θα συνταχθούν με την υποψηφιότητα του, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την κινητοποίηση του ΑΚΕΛ. Σε κάθε περίπτωση ρυθμιστής εκ των πραγμάτων καθίσταται ο Νικόλας Παπαδόπουλο και οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ. Εδώ, όμως, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που αφορά στα στελέχη του ΔΗΚΟ με τα οποία ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση. Πιθανολογείται ότι πολλοί εξ αυτών θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, αν και δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής το γεγονός ότι μεταξύ των υποστηρικτών Παπαδόπουλου στον πρώτο γύρο ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, που λογικά θα στραφούν προς την πλευρά του ΑΚΕΛ.

Με βάση όλα τα προαναφερόμενα η αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής θα κριθεί από δύο σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι πως ποια κατεύθυνση θα στραφούν οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, αλλά και της ακροδεξιάς. Έτσι, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πού θα πάνε οι σχεδόν 100.000 ψήφοι που έλαβε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μαζί με τις 21.000 του ΕΛΑΜ. Το δεύτερο είναι πόσοι θα αποφασίσουν να σηκωθούν από τον καναπέ. Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι η συσπείρωση του ΑΚΕΛ έφθασε το 89%, είναι απολύτως λογικό να σκεφθεί κανείς ότι η πλειονότητα της αποχής ανήκει στους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα