Το Κέντρο είναι εδώ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Ο δικομματισμός που επέστρεψε πλέον στην πολιτική σκηνή, επιτρέπει στον «υπό ανακαίνιση» ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι ως «νέο» ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναβιώσει την παραδοσιακή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Η ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μάχης που κερδήθηκε στο χώρο του Κέντρου. Ταυτόχρονα αποτελεί οιονεί εντολή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σ’ αυτό το πεδίο όπου διεξήχθη η μάχη του Κέντρου, να παραμείνει ώστε να δώσει και να κερδίσει τη μάχη για ένα σύγχρονο και παραγωγικό κράτος με κοινωνικό πρόσημο. Γιατί τίποτα δεν τέλειωσε το βράδυ της 7 Ιουλίου. Αντιθέτως όλα άρχισαν από τη στιγμή που η ψήφος των πολιτών έδωσε αυτοδυναμία και ορίζοντα τετραετίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές που χρειάζονται προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές μήνυμα και ουσιαστικά «απεγκλωβίζει» τον πρωθυπουργό από στερεότυπα που συνήθως λειτουργούν ανασταλτικά παρεμποδίζοντας τη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του κόσμου. Η αυτοδυναμία έχει ορίζοντα τετραεατίας και λειτουργεί επί της ουσίας ως εξουσιοδότηση για την «Πολιτική Αλλαγή» και παράλληλα ως προσωπική πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διευρύνει την κυριαρχία του στο χώρο του πολιτικού Κέντρου. Γιατί στο εξής είναι προφανές ότι οι μάχες με την αξιωματική αντιπολίτευση θα διεξάγονται σ’ αυτό το χώρο.

ADVERTISING

Κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανασυνταχθεί προκειμένου να ανακαταλάβει το Κέντρο, αφού προηγουμένως προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα κόμμα αντίστοιχο με εκείνο του ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ώστε πριν έρθει ο χρόνος της αναμέτρησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει «καθαρίσει» με το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, αλλά η πολιτική κληρονομία του ΠΑΣΟΚ. Καθώς έτσι πιστεύει ότι, ως απόλυτος εκφραστής της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, θα μπορέσει να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στην «έδρα» της. Δηλαδή στο Κέντρο του οποίου τα κλειδιά κρατάει πλέον ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δυναμικό άνοιγμα του πρωθυπουργού στην εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο κυβερνητικό σχήμα, εδραιώνει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας στον κεντρώο χώρο. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεχίσει να διεκδικεί τους ψηφοφόρους του Κέντρου που ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε ο δικομματισμός που επέστρεψε πλέον στην πολιτική σκηνή, επιτρέπει στον «υπό ανακαίνιση» ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι ως «νέο» ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναβιώσει την παραδοσιακή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιπαράθεση που και πάλι θα γίνει στο χώρο του Κέντρου. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερασπίζεται αυτό που κατέκτησε στις εκλογές, και τον Αλέξη Τσίπρα να τον διεκδικεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network