100 νεκροί τη μέρα, ας μονιμοποιήσουμε 4000 ακόμη ιερείς

100 νεκροί τη μέρα, ας μονιμοποιήσουμε 4000 ακόμη ιερείς
Ιερά Σύνοδος eurokinissi

Τι να τη κάνεις τη πρωτοβάθμια υγεία όταν πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για να "ζεσταθεί" το εκλογικό κοινό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο τους ετοίμασαν τη παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, ύστερα από επίσημη πρόκληση της ΔΙΣ. Εκεί θα είναι και η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε ένα υπόμνημα στον πρωθυπουργό με τα “χρονίζοντα εκκρεμή ζητήματα” που άπτονται των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας

Σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές πηγές, θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση της ΔΙΣ, και μάλιστα η Σύνοδος συγκαλείται εκτάκτως γι’ αυτόν τον λόγο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη πως η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΙΣ συμβολίζει τη “σύσφιγξη των σχέσεων με την Εκκλησία”, ενώ, ταυτόχρονα, ερμηνεύεται και ως “αναγνώριση της συμβολής της Εκκλησίας και της προσφοράς της για την υπέρβαση των διαδοχικών κρίσεων, της οικονομικής και της πανδημίας”.

Το θέμα λοιπόν είναι πόσο βαθιά θα φτάσει αυτή η σύσφιγξη και τι κρύβει η Δευτέρα. Διότι σύμφωνα με μετέπειτα πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση φέρεται να ανακοινώνει τη μονιμοποίηση 4.000 κληρικών.

Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι πως ήδη από το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη νομιμοποίηση των θέσεων που εκκρεμούν, καθώς με νόμο του 1945, οργανικές μπορούν να χαρακτηριστούν έως 6.000 θέσεις, και μάλιστα μόνο έγγαμων κληρικών. Οι 10.400 θέσεις που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Εκκλησία, αφορούν το σύνολο των κληρικών, έγγαμων, άγαμων, ιερομονάχων και όλων όσοι συμπεριλαμβάνονται στον Κλήρο. Η ΔΙΣ είχε ως πάγιο αίτημα των νομιμοποίηση όλων των θέσεων, κάτι που είχε συζητηθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω (οι δύο πλευρές είχαν επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει στον σημερινό αριθμό οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος ως έχει). Έτσι – και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω – η νυν κυβέρνηση αυτό που στην ουσία επιδιώκει τώρα, είναι να ικανοποιήσει όλα τα προηγούμενα αιτήματα, και για τις 10.400 θέσεις.

Η όλη κινητικότητα για το ζήτημα που αφορά νέες οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος “τρέχει” εδώ και μήνες ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ το θέμα έχει ανέβει και σε ιστότοπους που άπτονται εκκλησιαστικών ζητημάτων. Είναι δε απορίας άξιο, το πώς θα γίνουν αυτές οι “νομιμοποιήσεις” την ώρα που οι ιερείς έχουν ως εργοδότη τους τις Μητροπόλεις που είναι εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Οι Κληρικοί άλλωστε, σύμφωνα με το ΣτΕ, θεωρούνται κατά τους κανονισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος ως “εκκλησιαστικοί υπάλληλοι”, και πληρώνονται από το Δημόσιο σε ό,τι αφορά τις οργανικές θέσεις, χωρίς να υπάγονται στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, το 1969 η Εκκλησία είχε αυξήσει τις οργανικές της θέσεις σε 8.000 από 6.000 και έκτοτε το αίτημα της αναπροσαρμογής, είναι διαρκές, μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αριθμό των 10.400. Το αίτημα για “κλείδωμα” όλων των θέσεων, στηρίζει προσωπικά και η κ. Κεραμέως.

Αν λοιπόν γίνουν πράξη οι “διαρροές”, θα μιλάμε για μια “ανταλλαγή” ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Εκκλησία έδωσε το ΟΚ της για ελέγχους των νέων μέτρων με τα rapid test για τους ανεμβολίαστους πιστούς στις θείες λειτουργίες, και η κυβέρνηση ξεκλειδώνει ένα ζήτημα που εκκρεμούσε για καιρό. Φυσικά, προς επίρρωση των παραπάνω έρχονται και τα λόγια του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος στις 3 Νοεμβρίου προκαλούσε τη κοινή γνώμη με δηλώσεις του στον Ρ/Σ του ΣΚΑΙ, όταν και έλεγε επί λέξει πως “δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας”. “Η εκκλησία υπάγεται στην κατηγορία που καλύπτει ζωτικές ανάγκες, η πίστη είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου, όπως είναι και η τροφή και η νοσηλεία. Σε αυτές τις δραστηριότητες συνειδητά και συλλογικά δεν έχουμε επιβάλει υπερβολικούς περιορισμούς” παραδεχόταν εν συνεχεία. Ύστερα, ήρθε η ένταση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, καθώς και οι παραδοχές της ίδιας της κ. Γκάγκα πως υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό για τη χρήση των ΜΕΘ, που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις κυβερνητικές αιτιάσεις.

Παράλληλα, πρόσφατες είναι οι μνήμες μας από την καταστολή εναντίον των εποχιακών πυροσβεστών που ζήτησαν τη μονιμοποίησή τους, καθώς και οι κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, των γιατρών και των εκπαιδευτικών, που κινήθηκαν προς εκπλήρωση των πάγιων αιτημάτων τους για τομείς που παρουσιάζουν ουσιαστικά κενά λειτουργίας.

Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα, οι προτεραιότητες μιας κατ’ επίφαση φιλελεύθερης κυβέρνησης, είναι παραπάνω από σαφείς. Μένει να δούμε αν οι διευθετήσεις των αιτημάτων του Κλήρου που έχουν προκαλέσει σφοδρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις στα social media, θα ικανοποιηθούν από βδομάδα, ή εν ευθέτω χρόνω.

UPDATE: Παγώνει η μονιμοποίηση 4000 ιερέων λέει η κυβέρνηση, μετά το “κράξιμο” στα social media. Διαψεύδει λέει τις πληροφορίες, οι οποίες βέβαια είχαν διαρρεύσει στα κυβερνητικά media. Πάγια τακτική τεσταρίσματος, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο timing.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα