Ανοχή σημαίνει συνενοχή

Ανοχή σημαίνει συνενοχή

Ένα άρθρο για την υποκρισία, την ανοχή και τη θεωρία των δύο άκρων. Αφορμή, μία δολοφονία και ο βιασμός ενός πολιτικού συστήματος

Έμεινες παγωμένος, αποσβολωμένος να κοιτάζεις τον τηλεοπτικό δέκτη. Σκέφτηκες, “θα γινόταν τελικά”. Το σκέφτηκες; Μέχρι σήμερα συνέχιζες αμέτοχος χωρίς να νιώθεις και να διώχνεις τους σαδιστές που καραδοκούσαν στη γωνία.

Ανοχή σημαίνει συνενοχή. Ο εξωραϊσμός μιας εγκληματικής συμμορίας είναι ένα έγκλημα από μόνο του. Το να κάνεις πλάκα με φασίστες είναι σαν να κάνεις πλάκα πριν πάνε στην γκιλοτίνα το παιδί σου. Πολλά θα γραφτούν για τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα, το ζήτημα είναι τι θα γίνει στην πράξη από εδώ και πέρα. Ήρθε η ώρα να καταρρεύσει το μύθευμα της θεωρίας των “δύο ίσων άκρων”. Η αλήθεια είναι μία και σκληρή. Το άκρο είναι ένα και δολοφονεί.

“Εάν ο Άρειος Πάγος διαπιστώσει ότι η δράση ενός κόμματος (γιατί εκεί μπορεί να είναι το πρόβλημα, στις πράξεις κι όχι στα καταστατικά και τις θεωρίες) δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, σαφώς κι έχει συνταγματικό καθήκον να μην ανακηρύξει τους συνδυασμούς του συγκεκριμένου κόμματος”. Τα παραπάνω γράφει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η Χρυσή Αυγή δεν έπρεπε να αναγνωριστεί από τον Άρειο Πάγο, αυτό όμως τελικά έγινε.

Αποδείξεις δολοφονιών και ρατσιστικών παρακρατικών χτυπημάτων υπήρχαν πάντα, αλλά αποσιωπούνταν από όσους βολεύονταν από την έξαρση της βίας και από τη θεωρία των δύο άκρων. Βολεύει η ρητορική του κακού ΣΥΡΙΖΑ που μας θέλει εκτός ευρώ και τροφοδοτεί τις ομάδες αναρχικών και της Χρυσής Αυγής που είναι τραμπούκοι μεν, γραφικοί δε. Όχι κύριοι. Δεν είναι γραφικοί. Είναι συμμορία και πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη δημοκρατία.

Μέχρι πρότινος οι χρυσαυγίτες έβριζαν την Δημοκρατία και εξυμνούσαν Δικτακτορίες και χούντες. Τώρα που αρχίζει η συζήτηση για απαγόρευση της Χ.Α., ξαφνικά θυμήθηκαν την Δημοκρατία, και το Δημοκρατικό δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Διπρόσωποι και υποκριτές. Διαφωνώ με το να καταργηθεί η Χ.Α. σαν αντισυνταγματικό κόμμα. Της δίνει άλλοθι. Επιβάλλεται όμως να συλληφθούν οι βουλευτές της που έχουν διαπράξει εγκλήματα ή έχουν οργανώσει και εμπλακεί σε εγκλήματα και επιβάλλεται η κοινωνία να πιέσει τη Χ.Α. να αυτοδιαλυθεί, επιστρέφοντας στο 0,3% των πιστών ανεγκέφαλων δολοφόνων οπαδών της.

Πέραν της τοποθέτησης της Χ.Α. εκτός νόμου, το αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο αυτό ή όχι, και στην τελική αν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, εκείνο που έχει νόημα είναι να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά είναι η Χ.Α. και να καταρρεύσει όλη αυτή η παραφιλολογία για την θεωρία των δύο άκρων. Χρειάζεται αντιπροπαγάνδα και σωστή λειτουργία από τα ΜΜΕ πριν να είναι πολύ αργά. Το να καταδικάζεις τα εγκλήματα στα χαρτιά δεν έχει νόημα, η ουσία είναι να υπάρξει ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης για το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων, 500.000 είναι άλλωστε που ψήφισαν δίνοντας “ψήφο αντίδρασης” που έχει παρανοήσει, έχει αγνοήσει ή δεν έχει καταλάβει το ρεαλιστικό προφίλ της βίας που κρύβεται στο “κόμμα” του Μιχαλολιάκου.

Δεν μπορώ να δεχτώ πως και οι 500.000 θα ήθελαν τη δολοφονία ενός αριστερού βάσει πολιτικών κριτηρίων και πεποιθήσεων. Εκείνοι είναι που πρέπει να κερδηθούν. Και αυτό θέλει αγώνα. Ο άλλος αγώνας πρέπει να γίνει με συντονισμό των κομμάτων. Και αναμένω να δω το αν και κατά πόσο μπορούν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου και του δημοκρατικού χώρου, εν τέλει να ενωθούν μπροστά στον ορατό κίνδυνο.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο επιμελητής της νευροχειρουργικής Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου δήλωσε: “3 χρόνια τώρα φωνάζαμε πως έκαναν πρόβα στα σώματα μεταναστών”. Τα λόγια του συνοψίζουν όλη την αλήθεια και περικλείουν μέσα τους ένα εκατομμύριο “γιατί”.

Οι πολιτικοί που παίζουν με τη “βία”, άλλοτε καλώντας σε λιντσαρίσματα και άλλοτε καλλωπίζοντας το αυγό του φιδιού, καλούνται να πάρουν θέση. Καλούνται να ασκήσουν πιέσεις στη Χρυσή Αυγή να αυτοδιαλυθεί. Η αριστερά καλείται να ενωθεί μπροστά στον κίνδυνο του εκφασισμού.

Οι δημοσιογράφοι καλούνται να ξεσκεπάσουν την οργάνωση με συνεχείς αναφορές των εγκληματικών τους πράξεων, με αντικαμπάνια και ενημέρωση. Ο μέσος πολίτης πρέπει να μάθει, να καταλάβει πως δεν πρόκειται για πατριώτες αλλά για νεοναζί. Ξεχάσαμε τι σημαίνει “ναζί” και ο όρος έχει γίνει light.

Ναζί σημαίνει ανελευθερία, τρομοκρατία, θάνατος, ρατσισμός, κοινωνικές διακρίσεις, κυνήγι μαγισσών και σκοταδισμός.

Ο χρυσαυγίτης και ο νεοναζί, θα σκοτώσει με την ίδια ευκολία που μαχαιρώνει τον μετανάστη, έναν ομοφυλόφιλο, έναν αντιρατσιστή ή αντιφασίστα, έναν διαφορετικό, έναν αριστερό, έναν παραπληγικό. Έναν άνθρωπο άλλου χρώματος ή διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων.

Για κάποιους αυτά είναι γνωστά και αυτονόητα. Για κάποιους άλλους είναι άγνωστα. Άλλοι πάλι είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Οι ίδιοι αυτοί, όλοι οι παραπάνω, κινδυνεύουν να δουν τα παιδιά τους κρεμασμένα στη μέση της πλατείας για κοινό παραδειγματισμό.

Όλοι έχουμε την ευθύνη να γράψουμε και να μιλήσουμε ανοιχτά. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει πλέον, για κανέναν άλλοθι, του τύπου “δεν ήξερα τι ακριβώς εκπροσωπούσαν”. Η κάθε ψήφος στη Χ.Α. τροφοδοτεί με μαχαίρια και είναι συνενοχή. Η ερώτηση “Τι δεν καταλαβαίνεις;”, έχει πλέον προφανείς απαντήσεις.

Είναι αναγκαίο να υψωθεί κοινωνικό και πολιτικό τείχος απέναντί τους πριν τα πράγματα μπουν σε μη αναστρέψιμη τροχιά. Αν η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της και την αφήνει στους παρακρατικούς, τότε η ίδια η αστυνομία πρέπει να αναδιαρθρωθεί από μόνη της.

Κάθε άλλη τοποθέτηση είναι ακόμα μια δολοφονία. Είναι η επιλογή του να έχεις για αρχηγό σου έναν δοσίλογο, έναν προδότη των ελευθεριών και της ίδιας σου της χώρας. Έναν φασίστα.

O Αριστοτέλης έγραφε ότι ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό. Ο φασισμός δεν θέλει όντα πολιτικά, θέλει έναν πολίτη σε ύπνωση, υπάκουο των άγριων ενστίκτων του και μόνο. Θέλει έναν οπαδό μέλος μιας αγέλης, με αφεντικό έναν Φύρερ, που αντικαθιστά τον νόμο και δίνει εντολές στις μαριονέτες του. Χτίζει την “ιδεολογία” του πάνω στον μύθο και το ψέμα. Χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό για να καθιερωθεί και να μπει στη δημόσια ατζέντα με έναν χιτώνα δημοκρατίας που σε πρώτη ευκαιρία θα πετάξει από πάνω του, όταν κατακτήσει την εξουσία με δόλιους τρόπους.

Ο φασισμός δεν είναι πατριωτισμός. Ο φασίστας θα πουλήσει την πατρίδα του στον εχθρό όπως έγινε και στην Ελλάδα όταν ο Χίτλερ χτύπησε την πόρτα, γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει στο προσκήνιο της εξουσίας με τη βία. Ο φασίστας θα σκοτώσει και το ίδιο του το αίμα αν τον διατάξουν να το κάνει.

Το όπλο εναντίον του φασισμού είναι ένα. Η γνώση. Άνοιξε βιβλία, διάβασε, ενημερώσου, ψάξε την ελληνική γραμματεία, είναι από τις πιο πλούσιες του κόσμου, πριν ο ανιστόρητος και φοβισμένος φασίστας σου κάψει τα βιβλία στα πλαίσια του σκοταδισμού του. Γιατί ο βρυκόλακας μπορεί να ζήσει μόνο στο σκοτάδι.

Επίλογος:

Το παρακράτος του 2013 ζει και βασιλεύει. Εμφυλιοπολεμική λογική. Αθήνα 18 Σεπτεμβρίου 2013, Κερατσίνι. Παρακρατικοί τραμπούκοι δρουν πίσω από τις γραμμές της αστυνομίας. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Info-war.gr. 

*Ο Χρήστος Δεμέτης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, “Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία”. Εργάστηκε στον Όμιλο του Πηγάσου. Από τον Μάιο του 2012 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο NEWS247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα