Εκδήλωση: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία

Εκδήλωση: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία

Η γνώση που έχουμε αποκτήσει για το Σύμπαν τα τελευταία 100 έτη, οφείλεται στην εντυπωσιακή πρόοδο της τεχνολογίας. Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα συζητηθεί η θέση μας στο ευρύτερο κοσμικό περιβάλλον.

Τι γίνεται κατά τη σύγκρουση των 2 αστέρων νετρονίων ; Πότε έγινε η πρώτη φωτογράφηση των εξωτικών μελανών οπών; Υπάρχουν ενοχλητικά «παράσιτα» στο σύμπαν ; Ποια είναι η κοσμική μουσική των παλλόμενων αστέρων; Υπάρχουν ηλιακά «πυροτεχνήματα» ; Τι είναι το «διαστημικό μπιλιάρδο» ;

Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν στη διαδικτυακή συνάντηση «100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στη Διαστημική, την Αστροφυσική και την Κοσμολογία» την οποία φιλοξενεί το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ με αφορμή την έκδοση των βιβλίων:

  • ΕΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων της θέσης της Γης μας στο Σύμπαν
  • ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ: 100 χρόνια συναρπαστικών ανακαλύψεων στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία του Κανάρη Τσίγκανου, Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρώην Καθηγητή Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης και ΙΤΕ.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις είναι γραμμένες σε εκλαϊκευτική μορφή, στηριζόμενες σε βασικές γνώσεις επιπέδου Λυκείου χωρίς τη χρήση προχωρημένων εννοιών αστροφυσικής. Η αφήγηση εστιάζει σε μια αδρή περιγραφή της γνώσης που έχουμε αποκτήσει για το Σύμπαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, κυρίως χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο της τεχνολογίας. Τα δύο βιβλία απευθύνονται στους σκεπτόμενους συμπολίτες μας, που κατά το Αριστοτελικό «του ειδέναι ορέγονται φύσει», επιθυμούν να κατανοήσουν ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που έχουν προβληματίσει τον άνθρωπο: τη θέση μας στο ευρύτερο κοσμικό περιβάλλον όπου ζούμε.


Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:

– καθ. Κανάρης Τσίγκανος, ΕΚΠΑ

– Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημία Αθηνών

– καθ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος, Πανεπιστήμιο Πατρών

– καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Πανεπιστήμιο Κρήτης & ΙΤΕ

Τη συζήτηση συντονίζει η

– Δρ. Ανανστασία Φιόρη Μεταλληνού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα