Η Barbie και η Nikki μιλούν για τον ρατσισμό και το λευκό προνόμιο

Η Barbie και η Nikki μιλούν για τον ρατσισμό και το λευκό προνόμιο
Η Barbie και η Nikki συζητούν για θέματα ρατσισμού και ανισότητας Youtube PrintScreen

Η Barbie παρέα με τη φίλη της, Nikki συζητούν για το φαινόμενο του ρατσισμού, αναφέροντας περιστατικά φυλετικής ανισότητας που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω του χρώματος του δέρματός τους.

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Youtube, στο οποίο η Barbie συζητάει με τη φίλη της, Nikki για το φαινόμενο του ρατσισμού, ενώ παράλληλα εξηγούν στα παιδιά τί σημαίνει λευκό προνόμιο.

2 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να περάσουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, φαινόμενα που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με μαύρο ή πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Το λευκό προνόμιο αναφέρεται στο σύνολο των παροχών που λευκοί άνθρωποι λαμβάνουν σε μια φυλετικά δομημένη κοινωνία, στην οποία βρίσκονται στην κορυφή της φυλετικής ιεραρχίας.

Οι κοινωνίες ουσιαστικά κρίνουν την προσωπικότητα κάποιου κυρίως με βάση τη φυλή, ανεξάρτητα από άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Το προνόμιο του λευκού δέρματος αναφέρεται στο κοινωνικό προνόμιο που ωφελεί τους λευκούς από τους μη λευκούς ανθρώπους σε ορισμένες κοινωνίες, ειδικά εάν βρίσκονται σε διαφορετικές κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές συνθήκες.

Το λευκό προνόμιο δημιουργούσε πάντα δυστυχώς την αίσθηση ότι αν ένα έγκλημα είχε θύτη αφροαμερικανό, ακολουθούσαν ρατσιστικά επιχειρήματα – και τελικά, η ποινικοποίηση και εξαθλίωση μίας ολόκληρης εθνοτικής ομάδας.

“Είναι σημαντικό να κάνουμε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του ρατσισμού, γι ‘αυτό κάλεσα τον καλή μου φίλη Nikkie να συμμετάσχει στο vlog μου και να μοιραστεί τις εμπειρίες της σχετικά με το πότε ένιωσε ότι την αντιμετωπίζουν άσχημα. Είμαι ευγνώμων για την ειλικρίνεια, αλλά και για τη φιλία της. Για να είστε καλοί φίλοι, είναι σημαντικό να ακούτε και να παρατηρείτε πότε συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε άλλους ανθρώπους και να παρεμβαίνετε. Ελπίζω ότι μετά από όσα θα ακούσετε στο βίντεο, θα συνεχίσετε τη μάχη απέναντι στον ρατσισμό”, γράφει στις λεπτομέρειες του βίντεο.

“Ο κόσμος πιστεύει ότι η ζωή μου είναι μια χαρά. Η αλήθεια όμως είναι ότι εγώ όπως και τόσοι άλλοι μαύροι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό. Είναι τρομακτικό και με στενοχωρεί αυτό”, λέει η Nikkie, περιγράφοντας περιστατικά ρατσισμού που έχει βιώσει.

“Η Barbie και εγώ πουλούσαμε αυτοκόλλητα στην παραλία. Χωριστήκαμε και προσπαθούσαμε να πουλήσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Η ασφάλεια της παραλίας με σταμάτησε τρεις φορές. Ο υπεύθυνος πίστευε ότι έκανα κάτι κακό, παρά το γεγονός ότι και εσύ έκανες το ίδιο”, αναφέρει ενδεικτικά.

“Δεν πρέπει να είμαστε απαθείς και αμέτοχοι”, απαντά τότε η Barbie, τονίζοντας στα παιδιά πως πρέπει να παίρνουν θέση και να μένουν μακριά από τέτοιες συμπεριφορές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα