Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών υπόσχεται ο Καμίνης

Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών υπόσχεται ο Καμίνης
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δικηγόρος Νίκος Αλεβιζάτος, και ο Αντώνης Αλακιώτης πρόεδρος της "Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα" στην δημόσια συζήτηση για την αποτέφρωση των νεκρών την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Προτεινόμενες ρυθμίσεις στη νομοθεσία για την ίδρυση κέντρων αποτέφρωσης από την Επιτροπή για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα

Την εργασία τους για την εκπόνηση της προτεινόμενης τροπολογίας στη νομοθεσία που αφορά στην αποτέφρωση των νεκρών και να υπερβληθούν τα υφιστάμενα προβλήματα, έτσι ώστε να είναι πλέον δυνατή η ίδρυση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι δικηγόροι Νίκος Αλιβιζάτος και Λούσυ Κιουσοπούλου, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του προέδρου της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα, Αντώνη Αλακιώτη.

«Έχουν περάσει οχτώ χρόνια που το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα ρυθμίστηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 35 του Ν 3448/2006.

Όμως όσες φορές δήμοι, όπως της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας προσπάθησαν να προχωρήσουν στη χωροθέτηση ΚΑΝ, τα σχέδια “πάγωσαν” για τον λόγο ότι εγγενείς αδυναμίες στο νομοσχέδιο καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την κατασκευή και τη λειτουργία ΚΑΝ» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.

Ή κατέληξαν στα δικαστήρια, όπως στην περίπτωση του δήμου Μαρκοπούλου, όπου αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, ο μητροπολίτης Μεσογαίας κινήθηκε εναντίον της απόφασης και πάλι το έργο σταμάτησε, περιέγραψε η κ. Κιουσοπούλου.

Ο κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ανέφερε, πως είναι δικαίωμα του καθενός να διαφεντεύει το σώμα του και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του αν δεν του παρέχεται τέτοια δυνατότητα.

Επίσης, και από θεολογική σκοπιά, δεν υπάρχει ρητή δογματική απαγόρευση για την καύση των νεκρών, ούτε κανόνες πως οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται.

«Τα προβλήματα στη νομοθεσία είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, παραλήψεις και νομοθετικοί περιορισμοί» υπογράμμισε η κ. Κιουσοπούλου, η οποία παρουσίασε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που αποτελούνται από τέσσερα άρθρα, επιλύοντας τα ζητήματα που είχαν μέχρι σήμερα προκύψει.

Συνοπτικά, επιτρέπεται η ίδρυση των αποτεφρωτηρίων νεκρών και οστών από τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων και η άδεια να χορηγείται από την περιφέρεια.

Τα ΚΑΝ να μπορούν να δημιουργηθούν εντός ή εκτός του σχεδίου της πόλης και εντός ή εκτός των ορίων των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, παρότι είναι χαμηλής όχλησης και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αποκλείεται να κατασκευαστούν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

«Παρότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τέτοιες εγκαταστάσεις βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων, όπως στη Βαρκελώνη και το Αμβούργο», προτείνεται αυτή η χωροθέτηση, λόγω του, ότι οι Έλληνες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με αυτή τη δραστηριότητα, εξήγησε ο κ. Αλακιώτης.

Ο κ. Καμίνης δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσει το ταχύτερο στην ίδρυση ΚΑΝ στα νεκροταφεία που ανήκουν στο δήμο Αθηναίων.

Πέρα από τους πρακτικούς λόγους της συμφόρησης των κοιμητηρίων, χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο μεταφέρουν τη σορό των οικείων τους στη Σόφια της Βουλγαρίας με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος, συμπλήρωσε ο κ. Αλακιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα