Η διένεξη Ιράν-Ισραήλ και ο "παγκόσμιος πόλεμος" στη Συρία

Στρατιώτης και ψεύτικη πινακίδα της Δαμασκού στα υψώματα Γκολάν
Στρατιώτης και ψεύτικη πινακίδα της Δαμασκού στα υψώματα Γκολάν AP

Η στρατιωτική αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν στο έδαφος της Συρίας και γιατί έχουν κάθε λόγο να αποφεύγουν μία απευθείας σύγκρουση

Στη Συρία συντελείται ένας "παγκόσμιος πόλεμος", δήλωνε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στη συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Καθημερινή. Ο σύρος πρόεδρος τόνισε ότι "ενδέχεται να μην είναι o τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά οπωσδήποτε ένας παγκόσμιος πόλεμος. Παράλληλα ο Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε την ελπίδα να μην ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων και πρόσθεσε ότι μόνο η Ρωσία είναι σε θέση αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο.

Κατά την εκτίμηση της εφημερίδας Al-Quds-al-Arabi, με την ελπίδα του ο Άσαντ παραδέχεται έμμεσα ότι δεν κινεί πλέον τα νήματα στη Συρία. Αυτό το κάνουν πλέον άλλες δυνάμεις, εκτιμά η αραβόφωνη εφημερίδα: "Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος. Η μάχη μεταξύ των δύο λαμβάνει χώρα στο έδαφος και τον εναέριο χώρο μια τρίτης χώρας".

Στους στόχος του Ιράν στην Εγγύς Ανατολή αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον αξιωματικών των αρχών ασφαλείας κοντά στο Τελ Αβίβ: "Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δείχνει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του πυρηνικού προγράμματος και των φιλοδοξιών της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή. Είναι μέρος ενός τερατώδους σχεδίου της ιρανικής ηγεσίας με στόχο να προκαλέσει χάος, θάνατο και καταστροφή. Ευελπιστούμε στη στήριξη των συμμάχων μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κίνδυνο".

Η Συρία αρένα σύγκρουσης διεθνών παικτών

Προς το παρόν Ισραήλ και Ιράν προσπαθούν να αποφύγουν μια κλιμάκωση. Και έχουν κάθε λόγο να το πράξουν σημειώνει η εφημερίδα Al araby al-jadeed, η οποία μεταξύ άλλων εκτιμά ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί με στρατιωτικά χτυπήματα να τερματίσει την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά ούτε και να παρεμποδίσει την Τεχεράνη να κάνει χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων εναντίον του. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ούτε το Ιράν είναι σε θέση να διεξάγει έναν νικηφόρο πόλεμο.

Η χώρα είναι οικονομικά εξασθενημένη, ενώ την ίδια στιγμή εξαντλημένοι από τον πολυετή πόλεμο είναι και οι δύο ισχυρότεροι σύμμαχοι της: το καθεστώς Ασάντ και η οργάνωση Χεζμπολάχ.

Σε μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση το μεν Ιράν κινδυνεύει με δραματική μείωση της στρατιωτικής του ισχύος, το δε Ισραήλ ενδέχεται να γίνει στόχος εκατοντάδων σύγχρονων πυραύλων. Κατά συνέπεια, καταλήγει η εφημερίδα, "η Συρία θα παραμείνει αρένα σύγκρουσης διεθνών παικτών". Σε χθεσινή ομιλία του κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν έστειλε μήνυμα στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να δώσει τέλος στη συμμαχία με το ιρανικό καθεστώς: "Λέμε στον Άσαντ να ξεφορτωθεί τους Ιρανούς, τον επικεφαλής των μονάδων al-Quds Κασέμ Σουλεϊμάνι και τους ιρανούς μαχητές. Δεν σας βοηθούν, αντίθετα ζημιώνουν τη Συρία και η παρουσία τους θα εξακολουθήσει να προκαλεί προβλήματα. Διώξτε τους Ιρανούς και ίσως τότε να βελτιωθεί η κατάσταση".

Πηγή: 

dw

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE:

24Media Network