Jacinda Ardern: Γιατί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είναι πρότυπο για τους ηγέτες του πλανήτη

Jacinda Ardern: Γιατί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είναι πρότυπο για τους ηγέτες του πλανήτη
Jacinda Ardern: Γιατί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για τους ηγέτες του πλανήτη APimages

Η αντίδρασή της στην εθνική τραγωδία, τη χειρότερη στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, είναι αξιοσημείωτη: από τη δέσμευσή της να απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα έως τον καθησυχασμό στη μουσουλμανική κοινότητα και την εστίαση της προσοχής της στα θύματα και όχι στον ακροδεξιό σκοπευτή.

Η στάση της γυναίκας πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του 28χρονου ακροδεξιού Αυστραλού σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την προσοχή μας.

Εδώ είναι πέντε τρόποι που οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Jacinda Ardern μετά από μία τραγωδία:

1. Καταδικάζουμε αμέσως την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας χρειάστηκε λιγότερο από 24 ώρες μετά το πολύνεκρο γεγονός για να χαρακτηρίσει την επίθεση ως τρομοκρατική. Συγκεκριμένα δήλωσε για τον εκτελεστή: “Είναι τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Είναι εξτρεμιστής. Αλλά, όταν μιλάω, θα παραμένει ανώνυμος”.


2. Βρέθηκε αμέσως κοντά στα θύματα και σε όσους επηρεάστηκαν από το χτύπημα

Η Ardern εκτιμήθηκε από όλον τον κόσμο για τον τρόπο που “αγκάλιασε” τη μουσουλμανική κοινότητα μετά την επίθεση. Δεσμεύτηκε να καλύψει τα έξοδα κηδείας των 50 θυμάτων, πέρασε χρόνο με τις οικογένειες των θυμάτων και φόρεσε χιτζάμπ για να τους τιμήσει. Απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας τον μουσουλμανικό χαιρετισμό, “As-salamu alaykum”, που σημαίνει η ειρήνη να είναι μαζί σας.


3. Έδωσε σημασία στα θύματα και όχι στο θύτη

Η πρωθυπουργός αρνήθηκε να προφέρει το όνομα του εκτελεστή και ζήτησε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα είπε: ” Δεν θα με ακούσετε ποτέ να αναφέρω το όνομα του εκτελεστή του Christchurch. Είναι τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Σας εκλιπαρώ να αναφέρετε τα ονόματα των θυμάτων και όχι το όνομα του άντρα που πήρε τις ζωές τους”.

4. Έλαβε νομοθετική δράση για την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι η νομοθεσία γύρω από τον έλεγχο των όπλων θα αλλάξει και δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την κατοχή ημιαυτόματων όπλων από ιδιώτες. Σε απάντηση, οι ανώτεροι υπάλληλοι στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας επίσης δεσμεύτηκαν να εισαγάγουν νέα μέτρα ελέγχου, κάτι που δεν έγινε σε άλλα μέρη με παρόμοια περιστατικά, όπως π.χ. στην Αμερική.

5. Μίλησε για τα social media και τον ρόλο τους σχετικά με την κυκλοφορία προσβλητικού και επικίνδυνου περιεχομένου

Σύμφωνα με την ίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να λάβουν δράση και να σταματήσουν να προσποιούνται ότι είναι ουδέτερα.

” Είναι οι εκδότες, όχι απλά ο ταχυδρόμος. Δεν μπορεί απλά να υπάρχει κέρδος χωρίς καμία ευθύνη. “

Αναφέρεται στο viral βίντεο του εκτελεστή που παρακολούθησε χιλιάδες κόσμος, παρά τις εκκλήσεις των αρχηγών της αστυνομίας να μην κοινοποιηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα