Σύγκρουση κορυφής για την Παιδεία

Σύγκρουση κορυφής για την Παιδεία
Λίγο πρίν τον καύσωνα θα ανέβει σήμερα στην Βουλή το θερμόμετρο εαν κοντραριστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στην Βουλή σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, για να μιλήσουν στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμεώς για την εκπαίδευση. Αναμένεται μετωπική εφ' όλης της ύλης.

Σύγκρουση κορυφής αναμένεται σήμερα στην Βουλή για την Παιδεία (και όχι μόνον). Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραβρεθεί στο κοινοβούλιο για να στηρίξει το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, σχετικά με αλλαγές στην διοίκηση των σχολείων, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ολόκληρης της αντιπολίτευσης αναμένεται να προκαλέσει γενικευμένη αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών. Στην συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται αν παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας και πιθανότατα και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προκληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων που είναι «ανοιχτά». Ιδίως για τα ζητήματα της Παιδείας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντήσεις για το θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων κατά 20.000 στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σειρά τροπολογιών ζητώντας αλλαγές σε ζητήματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ανάμεσά τους και την κατάργηση της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι οδήγησε εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες παιδιά.

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός θα στηρίξει με την παρουσία του νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως Eurokinissi

Επικριτικός ήταν σε χθεσινές δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «είναι ντροπή για τη χώρα να έχουμε μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τα όνειρα της νέας γενιάς και μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τον κόπο των νοικοκυριών, των οικογενειών που επενδύουν τις ελπίδες τους αλλά και τα χρήματά τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».. Επανέλαβε μάλιστα την πολιτική δέσμευση σύμφωνα με την οποία «όχι μόνο θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυτή τη αδιανόητη προσπάθεια να κοπούν πάνω από 25.000 μαθητές, αλλά, αν μέχρι του χρόνου τέτοιον καιρό έχουμε ενδιάμεσα πολιτικές εξελίξεις και ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρεθεί σε θέσεις ευθύνης για τον τόπο κι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού, θα αποκαταστήσουμε κι αυτή την αδικία». Την θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει «λαϊκισμό». Κατηγορία την οποία αναμένεται να επαναλάβει σήμερα στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναμφισβήτητα στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα δεν θα λείψουν οι αναφορές για το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα και οι φόβοι για σημαντική αύξηση μέσα στον Αύγουστο δημιουργούν εκρηκτικό πολιτικό κλίμα. Ιδίως από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλλει ένα μίνι – lockdown στην Μύκονο την οποία και επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ακόμη «ανοιχτό» πεδίο αντιπαράθεσης για το οποίο έχουν ανταλλάξει ανακοινώσεις κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι το θέμα του Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού. Το ζήτημα έχει προκύψει μετά από δημοσιεύματα στην εφημερίδα Documento που αναφέρουν ότι εταιρία του εξωτερικού, της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνεται στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού, παρά το ότι φέρεται να της ανήκει σύμφωνα με στοιχεία των Γαλλικών Αρχών.

Σε αυτό αναφέρθηκε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός δεν τηρεί τους νόμους. Αν τον κ. Μητσοτάκη δεν τον συμφέρει να είναι υποχρεωμένος να αποδεικνύει πόθεν αποκτήθηκε η περιουσία του, ας αλλάξει το νόμο, αλλά όχι να παρανομεί». Επισήμανε ότι «αν αυτό συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό ο Πρωθυπουργός. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν εγώ ως Πρωθυπουργός ή αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέκρυπτα από τη δήλωσή μου στοιχεία από την περιουσία μου ή να έδινα ψεύτικα στοιχεία».

Από την πλευρά της Ν.Δ εκδόθηκε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται πίσω από τις αθλιότητες κατά του Πρωθυπουργού και της συζύγου του και ποιος ενορχηστρώνει τον πόλεμο λάσπης εναντίον τους. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Βαξεβάνη, ο οποίος έχει πρωτόδικα καταδικαστεί μια φορά για συκοφαντική δυσφήμιση, κατόπιν αγωγής της κυρίας Γκραμπόφσκι. Επίσης, τόσο η ίδια όσο και το Πόθεν Εσχες του Πρωθυπουργού έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά, όσο ελαχίστων Ελλήνων, από όλες τις αρμόδιες αρχές».

Επίσης στην ατζέντα της αντιπαράθεσης δεν είναι απίθανο να περιληφθεί και η ανακοίνωση για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 2% που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την αύξηση των κατώτερων αποδοχών στα 800 ευρώ.

Στην σημερινή συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθεί η προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα