Τα 'λόμπι των ζόμπι' και οι πλειστηριασμοί

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης προτείνει να πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι και να χαρίσουμε τα δάνεια στους φτωχούς. Θα ήταν δίκαιο, αν γινόταν πράξη;

“Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση” αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση δύο υπουργοί της κυβέρνησης. Οι κύριοι Τόσκας και Κοντονής ανακοίνωσαν μάλιστα τη λήψη αστυνομικών μέτρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν κανονικά στις 29 Νοέμβρη οι πρώτοι πλειστηριασμοί. 

Οι δύο υπουργοί αναφέρουν επίσης ότι πληροφορήθηκαν από τον τύπο πως πολλά ακίνητα που πρόκειται να εκπλειστηριαστούν ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες και επομένως δεν θα επιτρέψουν μέσω της ακύρωσης των πλειστηριασμών να “απαλλάσσονται τελικώς εκείνοι που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις”.

Τι λένε δηλαδή οι υπουργοί; Ότι πρόσφατα ενημερώθηκαν από τις εφημερίδες πως στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα μεγαλοεπιχειρηματιών, αν δεν πάρουμε τα λεφτά οι τράπεζες κινδυνεύουν, τη ζημιά των τραπεζών θα τη πληρώσει ο κόσμος και άρα όσοι αντιδρούν στους πλειστηριασμούς είναι με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι με τον κοσμάκη. Αλήθεια στο Μαξίμου  διάβασαν τη δήλωση πριν την βγάλουν; Την ίδια ακριβώς ανακοίνωση θα μπορούσε να έχει βγάλει η Νέα Δημοκρατία με ένα πιο έξυπνο από το υπάρχον επικοινωνιακό επιτελείο.

Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι λίγο διαφορετικό. Η κυβέρνηση, όπως και σε μια σειρά από άλλα θέματα, παρέπεμπε για το μέλλον το ζήτημα των πλειστηριασμών, δίχως να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις στα δικαστήρια και ελπίζοντας σε μια μαγική λύση. Όταν από τους δανειστές μπήκε το πραγματικό δίλημμα ή ξεκινάτε πλειστηριασμούς ή σώστε με τα λεφτά του κόσμου και πάλι τις τράπεζες, όπως φαίνεται από τη δήλωση Κοντονή-Τόσκα, η κυβέρνηση επέλεξε να το μεταφέρει στην κοινωνία.

Κι όμως θα μπορούσε πάνω ακριβώς στο μείζον θέμα των κόκκινων δανείων να ασκήσει επιθετική ταξική πολιτική και να κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ το προεκλογικό σύνθημα “να πληρώσουν την κρίση, αυτοί που τη δημιούργησαν”.  Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, που δεν τον χαρακτηρίζεις και ριζοσπάστη, σε πρόσφατη ομιλία του  αναφέρθηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως το νούμερο ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Ο Χριστοδουλάκης εξήγησε πως μετά τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η κυβέρνηση νομιμοποιείται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δίπλα σε μια στήλη να αναφέρει τα κεφάλαια που έχουν οι ίδιοι επιχειρηματίες βγάλει στο εξωτερικό. “Θα δείτε τότε”, λέει ο πρώην υπουργός, “ότι ο διακανονισμός των κόκκινων δανείων μπορεί να έχει έναν ισολογισμό 1 προς 1”.

Ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι μια τέτοια λύση θα επέτρεπε στο τραπεζικό σύστημα και την κυβέρνηση να χαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε φτωχές οικογένειες, ασκώντας γενναία κοινωνική πολιτική και να μη συντηρούν “το λόμπι των ζόμπι” , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που κρατάει δέσμια την οικονομία. Ένα λόμπι οικογενειών που διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζουν μέσα στη χλιδή.

Η πρόταση Χριστοδουλάκη δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό, ούτε μη ρεαλιστικό. Αγγίζει τη συζήτηση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά την καταγραφή της περιουσίας των ελίτ ως προϋπόθεση άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Συζήτηση που άνοιξε και πάλι με τα Paradise Papers και στην οποία η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να συνεισφέρει ένα παράδειγμα εφαρμοσμένης αριστερής πολιτικής, δίνοντας παράλληλα λύση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να θέτει σε εφαρμογή αστυνομικά μέτρα. Κανείς δεν θα εμπόδιζε τον πλειστηριασμό της περιουσίας ενός μεγαλοεπιχειρηματία, γιατί δεν θα είχε κανενός τύπου κοινωνική νομιμοποίηση. Στο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν άλλωστε καλά τους ανθρώπους που διακόπτουν τους πλειστηριασμούς και ξέρουν ότι μπορεί να τους χαρακτηρίζει ένας βερμπαλισμός στην άσκηση πολιτικής, αλλά δεν εξυπηρετούν ιδιοτελή -όπως προκλητικά αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών- συμφέροντα.

Αν πάλι κάτι δεν έχουμε καταλάβει σωστά, όπως επίσης αναφέρει η δήλωση των υπουργών, οφείλουν να μας το εξηγήσουν. Γιατί αν έχουν αποφασίσει να τα πάρουν από τους “επώνυμους οφειλέτες”, που έχτισαν “παλάτια και βίλες” δεν θα χρειαστεί να στείλουν τα ΜΑΤ. Θα μαζευτούμε κόσμος να τους περιφρουρήσουμε τους πλειστηριασμούς να γίνουν.

* Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

SHARE: