Cloud Streets: Ο μαγικός σχηματισμός στις Αλεούτιες νήσους

Cloud Streets: Ο μαγικός σχηματισμός στις Αλεούτιες νήσους
Cloud Streets Howard Stout

Πώς σχηματίζονται τα Cloud Streets, τα οποία καταγράφηκαν πριν λίγες μέρες στον Βερίγγειο Πορθμό. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναλύει στο News 24/7 το φαινόμενο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο ο πάγος της  θάλασσας στον Αρκτικό Ωκεανό αυξάνεται κάθε χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα και φτάνει στο μέγιστο βαθμό συνήθως μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Πέρσι ο πάγος της θάλασσας κορυφώθηκε λίγο αργότερα στα μέσα Μαρτίου και έφτασε  στα 14 περίπου εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στις 29 Ιανουαρίου καταγράφηκαν καταπληκτικές φωτογραφίες στον Βερίγγειο Πορθμό στις Αλεούτιες Νήσους με νέφη σε σχηματισμό ο οποίος καλείται Cloud Streets ή Horizontal convective rolls, ή  Ηοrizontal roll vortices.

 

Με το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου δημιουργήθηκαν αυτοί οι ωραίοι σχηματισμοί. Αυτό συνέβη διότι όταν στις πολικές περιοχές ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται πάγος και στη θάλασσα , πέρα από τη στεριά και και πνέει πολύ ψυχρός αέρας που ξεκινά από τη στεριά , περνά πάνω από τον πάγο και κατόπιν βρεθεί πάνω από τη θάλασσα,  δημιουργεί αυτές τις καταπληκτικές “οδούς” τις μακριές και παράλληλες δέσμες νεφών (Cloud Streets). Αυτοί οι “δρόμοι νεφών” δημιουργούνται όταν  ο κρύος αέρας πνέει πάνω από το θερμότερο νερό.

Αυτή η ροή συχνά συμβαίνει πάντα πίσω από ένα ψυχρό μέτωπο (βλέπε τον παραπάνω χάρτη με το ψυχρό μέτωπο). Καθώς ο ψυχρός αέρας αφήνει τη γη ή την επιφάνεια του πάγου, τροποποιείται με κάθετη μεταφορά θερμότητας και υγρασίας από την υποκείμενη επιφάνεια του νερού.

Ο σχηματισμός της αναστροφής, σε πολλές περιπτώσεις διεγείρεται από την  επακόλουθη βύθιση της ροή προς τα κάτω ( για τους γνώστες, λόγω αρνητικής μεταφοράς στροβιλισμού και αλλαγής του άξονα των 500 hPa στην ανώτερη ροή).

Ο μετασχηματισμός της μάζας αέρα τελικά οδηγεί στο σχηματισμό σύννεφων που υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες παίρνουν τη μορφή νεφών τα οποία αναπτύσσονται περίπου παράλληλα με την κατεύθυνση του ανέμου.

 

Στη συνέχεια το ασταθές στρώμα γίνεται βαθύτερο, η ροή γίνεται πιο κυκλική και οι “δρόμοι”  εξελίσσονται σε τρισδιάστατα ανοικτά κύτταρα. Κοντά στην ανώτερη καμπύλη, η ροή του αέρα αυξάνεται από την PVA, με αποτέλεσμα το σχηματισμό EC (Enhanced Cumulus) και το Comma ( ξεφεύγει του θέματος η περαιτέρω ανάπτυξη).

Θα πρέπει να σημειώσω ότι ο μέσος άνεμος είναι πάντοτε πάντοτε πάνω από 10 Kts και η γωνία πνοής του σε σχέση με τις “οδούς” δεν ξεπερνά τις 20 μοίρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα