Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ - Πολύ ψηλός κίνδυνος φωτιάς

Ισχυροί άνεμοι (φωτογραφία αρχείου)
Ισχυροί άνεμοι (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Έκτακτο δελτίο καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που προειδοποιεί για ισχυρούς ανέμους έως και 8 μποφόρ, αλλά και υψηλό κίνδυνο φωτιάς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για σήμερα, Παρασκευή, αναγγέλλοντας θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν έως και 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, θα πνέουν άνεμοι ισχύος 7 έως και 8 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό, νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, το κεντρικό Αιγαίο, το στενό Καφηρέα και τη θάλασσα Κυθήρων.

ADVERTISING

Οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Παρασκευή

Ο κίνδυνος φωτιάς για την Παρασκευή είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για πέντε Περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αφορά τις εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ενόψει της αυριανής ημέρας κατά την οποία προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα με τη διάθεση έξι υδροφόρων, ενώ άλλα υδροφόρα οχήματα της Περιφέρειας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Πεδίο του 'Αρεως και στο Αττικό 'Αλσος, που θα είναι κλειστό.

Η Περιφέρεια Αττικής υπενθυμίζει, επίσης, στους πολίτες ότι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν αλλά και για την κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής CivilAttica για κινητές συσκευές που έχει αναπτύξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες οι επόμενες ημέρες

SHARE:

24Media Network