Έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική στην Ευρώπη

Έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική στην Ευρώπη
Αφρικανική σκόνη στο Σάντα Κρουζ της Ισπανίας AP Photo/Andres Gutierrez

Μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης κάλυψαν από το πρωί της Τρίτης το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας προκαλώντας δυσφορία και αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Ποιες χώρες θα επηρεαστούν την Τετάρτη.

Εντυπωσιακή μεταφορά σκόνης καταγράφηκε πάνω από την Ευρώπη την Τρίτη, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Copernicus Sentinel 5p.

 

Όπως θα θα δούμε παρακάτω οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος δείχνουν οτι το σύννεφο σκόνης από την Αφρική ταξιδεύει μέσω της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Λιχτενστάιν και βόρειας Ιταλίας

Σημειώνεται ότι κάθε άνοιξη παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5 – 6 εμφανίσεις της σκόνης με χρονική διάρκεια συνήθως μία με δύο ημέρες, ενώ σε λίγες περιπτώσεις καταγράφηκε διάρκεια τρεις έως τέσσερις ημέρες.  Το μέγεθος των σωματιδίων είναι καθοριστικό τόσο για την διείσδυση και απόθεσή τους όσο και για το χρόνο παραμονής τους στην ατμόσφαιρα και τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε μακρινές αποστάσεις. Τα αιωρούμενα σωματίδια ερήμου ανήκουν στην κατηγορία των χονδρόκοκκων σωματιδίων. Αυτά που είναι μικρότερα από 10 μm μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, έως και 5000 Km.

Η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί τις επόμενες ημέρες καθώς θα επικρατούν ισχυροί βοριάδες την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο και εμποδίζουν το νέφος της σκόνης να μας επηρεάσει.

Στα παραπάνω viideo είδαμε τα προγνωστικά στοιχεία που αφορούν τα ποσά σκόνης  τα οποία διαθέτει η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας CAMS (Copernicus). Η υπηρεσία προβλέπει μερικές ημέρες στο μέλλον και αναλύει δεδομένα αρχείων πρόσφατων ετών. Υποστηρίζει αρκετές εφαρμογές σε μια ποικιλία πεδίων όπως υγεία, παρακολούθηση περιβάλλοντος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετεωρολογία και κλιματολογία. Παρέχει καθημερινές πληροφορίες για την ποιότητα της ευρωπαϊκής ατμόσφαιρας τόσο με αναλύσεις πραγματικού χρόνου όσο και με προβλέψεις τεσσάρων ημερών. Αναλύει τις εκπομπές του φαινομένου του θερμοκηπίου, τις εκπομπές της  ηλιακής ακτινοβολίας και το όζον στην στρατόσφαιρα για να υποστηρίζει δημόσιες πολιτικές υγείας, τη γεωργία και τις ΑΠΕ.

Η αφρικανική σκόνη θα επηρεάσει την Πορτογαλία, ενώ την Τετάρτη θα φτάσει σε Ολλανδία και Γερμανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα