Καιρός: Χιονοπτώσεις, χαλάζι, έντονες καταιγίδες και άνεμοι 9 μποφόρ

Καιρός: Χιονοπτώσεις, χαλάζι, έντονες καταιγίδες και άνεμοι 9 μποφόρ
Ισχυρή βροχή και δυνατοί άνεμοι στην Αθήνα Eurokinissi

Ισχυρές καταιγίδες, δυνατοί νοτιάδες και χαλαζοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, από το βαρομετρικό που έρχεται από τα βόρεια της Αφρικής. Βελτίωση από την Πέμπτη. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Με νεφώσεις θα κυλήσει ο καιρός την Τρίτη σε όλη τη χώρα και αρχικά με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και στα νότια θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές που θα επεκταθούν βαθμιαία και στα κεντρικά. Οι νοτιάδες θα φτάνουν στα νότια πελάγη τα 8 με 9 και τοπικά και τα 10 μποφόρ, ενώ στα νότια της χώρας θα σημειωθεί μεγάλη μεταφορά σκόνης με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε καλά επίπεδα.

Από το βράδυ της Δευτέρας έχει δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της βόρειας Αφρικής το οποίο προκαλεί ήδη ενισχυμένους ανατολικούς νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα νότια ελληνικά πελάγη.

Το βαρομετρικό χαμηλό αν και δεν είναι ιδιαίτερα “βαθύ” κατά την διάρκεια της Τρίτης θα ενισχυθεί και θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στο έκτακτο δελτίο.

Ειδικότερα, μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης τα μεγαλύτερα ύψη υετού θα βρίσκονται εκτός του Ελληνικού χώρου , όμως όπως αποτυπώνεται στην παραπάνω εικόνα τα μεγάλα ύψη θα αρχίσουν να σημειώνονται αρχικά στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου με βορειοανατολική επέκταση.

Ιδιαίτερα μεγάλα ποσά βροχόπτωσης προβλέπονται στην Πελοπόννησο , κυρίως την Ανατολική καθώς επίσης και την Ανατολική Στερεά όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη που μας δίνει τα προβλεπόμενα ύψη υετού από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας ακολουθεί video με τα ύψη υετού ανά 6ωρο από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και την Πέμπτη

Χιονοπτώσεις

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές κατά τόπους στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ανά 6ωρο τις περιοχές που θα επηρεαστούν μέχρι και της βραδυνές ώρες της Πέμπτης

Άνεμοι

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα παρουσιαστούν τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι και το πρωί της Τετάρτης , καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να κινείται βορειοανατολικά.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τις εντάσεις που θα επικρατήσουν το επόμενο τριήμερο ακολουθεί το παρακάτω video.

Ο καιρός το επόμενο τριήμερο

Την Τετάρτη σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα κεντρικά, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις πρωινές ώρες στα νότια και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα της Μακεδονίας και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Πάντως στα νότια θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται το βράδυ στα δυτικά και τα βορειά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα κεντρικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές στα βόρεια και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κατά διαστήματα στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις βόρειες Σποράδες καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία στα δυτικά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Την Παρασκευή στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός στην Ελλάδα την Τετάρτη

Ο καιρός στην Ελλάδα την Πέμπτη

Ο καιρός στην Ελλάδα την Παρασκευή

Δείτε την εβδομαδιαία προοπτική του καιρού σε ένα μονόλεπτο βίντεο

Ο καιρός στην Αθήνα το επόμενο τριήμερο

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη το επόμενο τριήμερο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα