Έρχεται αφρικανική σκόνη – Πώς θα κινηθεί ο αεροχείμαρρος

Έρχεται αφρικανική σκόνη – Πώς θα κινηθεί ο αεροχείμαρρος
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα Eurokinissi

Αραιή συννεφιά και σκόνη, καλές θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα. Πότε αναμένεται να κορυφωθεί η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η διατήρηση των θερμοκρασιών σε καλά επίπεδα για την εποχή, αλλά και η παροδική συννεφιά παρουσία σκόνης από την Αφρική θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτήν την εβδομάδα .

Στο  βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να παρατηρήσουμε την κίνηση των νεφώσεων , καθώς και την μεταφορά σκόνης που θα παρουσιάσει μέγιστο την ερχόμενη Παρασκευή στη χώρα μας

Η μεταφορά αιωρουμένων σωματιδίων προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες, σε αντίθεση με τη μέση διάρκεια των επεισοδίων που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο από την έρημο της Αραβίας και διαρκούν μία ημέρα . Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρουμένων σωματιδίων σκόνης .Καθοριστικό ρόλο για την κίνηση της σκόνης προς την περιοχή μας διαδραματίζει η παρουσία του αεροχείμαρρου ο οποίος από τα ΝΔ “οδηγεί” τις αέριες μάζες προς τα ΒΑ .

Η κίνηση του αεροχείμαρρου

Οι μετεωρολόγοι για να γνωρίζουν την πορεία της σκόνης χρησιμοποιούν διάφορα προγνωστικά εργαλεία όπως είναι το προγνωστικό μοντέλο της υπηρεσίας Copernicus που είδαμε στο πρώτο βίντεο. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα μοντέλα , όπως είναι το  μοντέλο Hysplit (HYbrid Single – Particle Langrangian Integrated Trajectory) που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει έναν μεγάλο αριθμό προσομοιώσεων που σχετίζονται με μακράς διάρκειας μεταφορά, διάχυση και απόθεση ρύπων.

 

Παραπάνω βλέπουμε την δυνητική πορεία μιας μάζας που ξεκινά το μακρινό της ταξίδι από την Αλγερία προς την Ευρώπη .Η κίνηση της αέριας μάζας και η διάχυση υπολογίζονται στο πλαίσιο της προσέγγισης Lagrange ενώ η μεταφορά και η διάχυση ενός ρύπου υπολογίζονται με την βοήθεια της κατανομής του Gauss και τελικώς παρατηρούμε ότι στο χρονικό διάστημα των 5 ημερών καταλήγει στα Βόρεια Βαλκάνια.

Την ίδια πορεία της σκόνης χωρίς όμως ιδιαίτερες συγκεντρώσεις προβλέπει και το μοντέλο SKIRON του ΕΚΠΑ  με την σκόνη να καλύπτει όμως όλη την Βαλκανική.

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα