Γηρυόνης: Αντίστροφη μέτρηση για τη σφοδρή κακοκαιρία – Σε συναγερμό δυτική Στερεά και Πελοπόννησος

Γηρυόνης: Αντίστροφη μέτρηση για τη σφοδρή κακοκαιρία – Σε συναγερμό δυτική Στερεά και Πελοπόννησος
Στιγμιότυπο από πρόσφατες πλημμύρες στην πόλη του πύργου Ηλείας Eurokinissi

Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής. Το πρώτο "χτύπημα" θα δεχτεί η Δυτική Ελλάδα. Δεν θα γλιτώσουν Θάσος και Χαλκιδική που προσπαθούν να θωρακιστούν μετά τις πρόσφατες καταστροφές.

Θέμα ωρών είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να “εισβάλει” με ταχύτητα από τα δυτικά στη χώρα μας το νέο κύμα κακοκαιρίας, με την ονομασία “Γηρυόνης“. Η αρχή θα γίνει λοιπόν από σήμερα Κυριακή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους να εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα ενώ θα είναι κατά τόπους πιο έντονες ανάλογα με το πέρασμα του συστήματος. Αυτό το σκηνικό φαίνεται να διατηρείται αμετάβλητο μέχρι και την Τρίτη.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πώς τα φαινόμενα θα είναι ακραία, με μεγάλο όγκο νερού να πέφτει μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που θα δοκιμάσει τις αντοχές των υποδομών και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που Χαλκιδική και Θάσος δεν έχουν συνέλθει ακόμη.

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Θάσο Eurokinissi

Ειδικότερα, τις βραδινές ώρες της Κυριακής σε κόκκινο συναγερμό θα τεθούν Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησος που θα δεχτούν μεγάλο όγκο νερού. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η κακοκαιρία θα πλήξει την Αττική(συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας) , αργότερα τη Λαμία, το βόρειο τμήμα της Θεσσαλίας και ένα μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας. Από το μεσημέρι της Δευτέρας από τη μανία των ακραίων φαινομένων δεν θα γλιτώσουν Χαλκιδική και Θάσος και αργότερα τα Δωδεκάνησα.

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης ένα τρίτο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσει κυρίως τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Καταστροφές από τις πλημμύρες στην Θάσο Eurokinissi

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα τη Θεσσαλία.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.

β. Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).

γ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απογεύμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

– Ειδικότερα για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-11-2019).

– Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή (24-11-2019) στα δυτικά και τη Δευτέρα (25-11-2019) στο Αιγαίο. Πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα