Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Καταιγίδα ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

Ακραία διαδοχικά φαινόμενα θα πλήξουν τη χώρα το επόμενο διήμερο. Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ.

Δύο διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο θα επηρεάσουν τον καιρό στη χώρα μας, όπως περιγράφεται στο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού (ΕΔΕΚ) με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες.

Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν το Σάββατο .

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ της Πέμπτης (09-12-2021) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (12-12-2021) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Από σήμερα το βράδυ της Πέμπτης (09-12-2021) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (10-12-2021): τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή (10-12-2021):

1. Μέχρι το μεσημέρι : Οι προαναφερθείσες περιοχές και η δυτική, η κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η ανατολική Στερεά.

2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.

3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 7 με 8 μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, και πιθανώς πρόσκαιρα τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.

Σας ενημερώνουμε ότι σε σχετική ανάρτηση στο Twitter υπάρχει βίντεο με τα ύψη βροχής ανά 6ωρο μαζί με δύο χάρτες με τον 24ωρο υετό για Παρασκευή 10/12 και Σάββατο 11/12/2021.

Παρακάτω θα προσθέσουμε και τον χάρτη EFI (Extreme Forecast Index) o οποίος μας δείχνει την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων σύμφωνα με τον χρωματικό κώδικα που χρησιμοποιούμε στο Meteoalarm .

Εάν τα δεδομένα παραμείνουν τα ίδια και αύριο για το Σάββατο, είναι πολύ πιθανόν ο συναγερμός να αναβαθμιστεί σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Η διευκρίνηση αυτή γίνεται διότι το χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία δημιουργείται στην Ιταλία η οποία θα πρέπει πρώτα αυτή να δώσει όνομα σε αυτή την κακοκαιρία με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Eumetnet και εφόσον τηρούνται τα κριτήρια έκδοσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πέραν αυτών, οφείλουμε από σήμερα να ενημερώσουμε κοινό και φορείς γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Συνεπώς αν κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορέσετε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ και τον λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα .

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Η πρόγνωση του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά

Σήμερα Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί με ένταση που θα φτάσει στα πελάγη τα 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 16 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 18 με 19 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-12-2021

Αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, αλλά και στα δυτικά, όπου τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, ενώ από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα φθάσουν στο Ιόνιο τα 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 19 βαθμούς και μόνο στα νησιά του Αιγαίου θα φθάσει κατά τόπους τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-12-2021

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και το απόγευμα στα πελάγη πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-2021

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα δυτικά και τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-12-2021

Στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αθήνα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή και το Σάββατο Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου

ΚΑΙΡΟΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περί τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΉ – ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα