Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο

Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης MOTIONTEAM

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των επόμενων δύο κυμάτων κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά. Πότε θα επιστρέψουν οι θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε σχετικό άρθρο είχαμε επισημάνει ότι το 2019 θα μας κάνει ποδαρικό με τέσσερα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας. Τα δύο πρώτα συστήματα πέρασαν και μας άφησαν πολύ ικανοποιητικά ποσά χιονόπτωσης αλλά και υετού γενικότερα σε όλη τη χώρα.

Στατιστικά ΕΜΥ
Στατιστικά ΕΜΥ

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στον σταθμό Ιωαννίνων και ήταν -10 βαθμοί Κελσίου ενώ στη Φλώρινα είχαμε -8.4 βαθμούς Κελσίου όπως προκύπτει από τα στατιστικά των Μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ. 

ADVERTISING

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού θέλω να σημειώσω ότι το επόμενο κύμα έρχεται Δευτέρα προς Τρίτη και το άλλο Τετάρτη με Παρασκευή τα οποία θα έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο κύμα θα το χαρακτηρίζουν και αυτό οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις ακόμη και στα κεντρικά και βόρεια πεδινά, αλλά με σχετικά χαμηλά ποσά υετού.

Το δεύτερο σύστημα θα φέρει πολλές βροχές και καταιγίδες, με νοτιοδυτικούς ανέμους οι οποίοι θα οδηγήσουν την θερμοκρασία σε υψηλότερες τιμές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να ανέβουν σε υψόμετρα και να περιοριστούν κυρίως στα ορεινά. Γενικότερα όπως θα δούμε και παρακάτω τα ύψη υετού θα είναι πολύ καλά και να σημειώσουμε βεβαίως ότι πάνω από το 80% του υετού που πέφτει ως χιόνι εμπλουτίζει άμεσα τον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών.

Η τάση για επικράτηση μεγάλων ποσών υετού απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη όπου σε όλη σχεδόν την κεντρική και κυρίως τη νότια χώρα οι βροχές θα κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τη μέση κλιματική τιμή. Μια πολύ θετική εξέλιξη για τους υδάτινους πόρους στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας κυριαρχεί το λευκό χρώμα, που σημαίνει ότι οι βροχές θα κυμαίνονται κοντά στο μέσο όρο.

Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο

Για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα κυμανθούν πολύ κάτω από τις κανονικές τιμές για την εποχή σε όλη την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη χώρα μας αλλά και όλα τα κεντρικά και νότια μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω των συνεχών ψυχρών εισβολών. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες για την εποχή και αυτό οφείλεται στον ισχυρό αντικυκλώνα ο οποίος θα διατηρηθεί.

Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο

Την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και για το χρονικό διάστημα από 14 έως 20 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και μόνο στα κεντρικά και τα βόρεια θα διατηρηθούν λίγο κάτω από τον μέσο όρο. Ο καιρός θα γίνει ηπιότερος και στη κεντρική και δυτική Ευρώπη, καθώς θα επηρεάζεται από βαρομετρικά χαμηλά με νοτιοδυτικούς ανέμους.

Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο

Τα συστήματα που θα κρατήσουν την θερμοκρασία ελαφρώς πιο πάνω από τις κανονικές τιμές θα φέρουν και πολύ καλά ποσά βροχοπτώσεων σε όλη την Ευρώπη τα οποία θα είναι πολύ υψηλά στην Αγγλία και τη Γαλλία. Μεγάλα ύψη βροχής πολύ πάνω από τον μέσο όρο θα έχει η δυτική Ελλάδα μεγάλο μέρος της βόρειας, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο

Οι ευεργετικές βροχοπτώσεις θα διατηρηθούν στη χώρα μας και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, μια θετική καιρική εξέλιξη για τα καιρικά δρώμενα, για τα οποία τα τελευταία χρόνια παραπονιόμαστε όλο και συχνότερα.

Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο

Θα κλείσουμε με την τάση του καιρού για την Αθήνα όπως έχουμε συνηθίσει να κάνουμε σε ανάλογα καιρικά θέματα. Στο παρακάτω μετεώγραμμα διακρίνουμε την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στάθμη 850 hPa) η οποία εμμέσως μας παραπέμπει και για χαμηλότερες θερμοκρασίες επιφανείας. Οι τιμές αυτές εμφανίζονται το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας όπου οι συνθήκες για χιονοπτώσεις είναι καλές, όμως τα επίπεδα υετού είναι χαμηλά. Δεν πρέπει όμως έστω και έτσι, να πάψουμε να ελπίζουμε και για κάποιες νιφάδες χιονιού και στα νοτιότερα, εκτός από τις κλασικές βόρειες περιοχές.

Μετά από αυτή τη διαταραχή η θερμοκρασία ανεβαίνει και δείχνει να σταθεροποιείται περίπου μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου σε κανονικές τιμές, περί τους 2 βαθμούς στην στάθμη των 850 hPa.

Καιρός: Τα επόμενα κύματα κακοκαιρίας μέσα στον Ιανουάριο
SHARE:

24Media Network