Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε "κόκκινα" μέσα στη βδομάδα

Καύσωνας στην πόλη της Αθήνας - Φωτογραφία αρχείου
Καύσωνας στην πόλη της Αθήνας - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού της πρώτης βδομάδας του Ιουλίου, από τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά. Η ζέστη θα είναι αισθητή όχι τόσο της αυξημένης υγρασίας, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας ισχυρών ανέμων.

Θερμό ποδαρικό θα μας κάνει από τη Δευτέρα ο Ιούλιος, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα φανεί περισσότερο το τριήμερο Τετάρτης - Παρασκευής. Σύμφωνα τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα ο υδράργυρος τοπικά θα φτάσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου καθώς ένα τμήμα των θερμών αερίων μαζών του καύσωνα της δυτικής Ευρώπης θα κινηθεί από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας. Το «ταξίδι των αερίων μαζών» θα ξεκινήσει από αύριο, αλλά παρόλα αυτά η ζέστη δεν θα είναι αισθητή, καθώς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι ψυχρές αέριες μάζες στα ανατολικά και νότια λόγω του προ υπάρχοντος μελτεμιού.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα η ροή των αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας στις κατώτερες στάθμες (στάθμη 850 hPA) είναι αυτή που υποδηλώνεται με τη μαύρη γραμμή και καταλαβαίνουμε ότι ένα κομμάτι του εξασθενημένου και αποκομμένου θερμού κύματος της Δυτικής Βαλκανικής θα μας επισκεφτεί έστω και πιο εξασθενημένο από τα ΒΔ. Αυτό φαίνεται πολύ καλά στο video που ακολουθεί:

Η κίνηση των αερίων μαζών στη Βαλκανική τις επόμενες ημέρες.

Στα προγνωστικά διαγράμματα οι προβλεπόμενες τιμές των μεγίστων θερμοκρασιών κυμαίνονται πάντως μεταξύ 37 και 39 βαθμών. Εάν υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις προς τα πάνω θα είναι μικρές και θα αφορούν μόνο σε τοπικό επίπεδο κάποιες περιοχές.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε

Στο μετεώγραμμα της Αθήνας δεν φαίνεται να ξεπερνάμε τους 37 βαθμούς και σε περίπτωση υπέρξηρης θερμοβαθμίδας τους 39 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη θα είναι αισθητή όχι τόσο της αυξημένης υγρασίας, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας ισχυρών ανέμων.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τις προβλεπόμενες εντάσεις των ανέμων

Δείτε το πεδίο των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε κάθε περιοχή της Ελλάδος

Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 και στα νότια τα 5 με 6 μπ. Ας δούμε, λοιπόν, σε χάρτες μόνο τις θερμοκρασίες των επομένων ημερών.

Τρίτη

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε

Τετάρτη

Την Τετάρτη θα επικρατήσει αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα φτάσει τους 38 με 39 και πιθανόν κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε
Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε

Πέμπτη

Την Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα διατηρηθεί όμως κατά τόπους στα ηπειρωτικά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε
Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε

Παρασκευή

Την Παρασκευή θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αν και στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση, στα υπόλοιπα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε
Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε

Σάββατο

Το ερχόμενο Σάββατο παραμονή των εκλογών θα διατηρηθεί ο γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε
Καιρός: Έρχονται 40αρια - Πότε θα χτυπήσουμε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οδηγός επιβίωσης: 5+1 συμβουλές για το επερχόμενο κύμα καύσωνα

SHARE: