Κακοκαιρία Avgi: Χιόνια σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη

Διαβάζεται σε 12'
Χιόνια στην Αττική
Χιόνια στην Αττική Nephele Nomikou / SOOC

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία “Avgi” τις επόμενες ώρες και πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα. Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Τετάρτη (31/01) και πού θα είναι δεμένα τα πλοία.

Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, θυελλώδεις ανέμους και έντονες χιονοπτώσεις έφερε η κακοκαιρία “Avgi”, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ, την ίδια στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή.

Η κακοκαιρία “Avgi” έκανε το πέρασμά της και από την Αττική, χωρίς, ωστόσο, να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από το τσουχτερό κρύο, ενώ “έντυσε” κάποιες περιοχές στα λευκά. Ειδικότερα, χιόνισε στα Βίλια, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Επίσης, το “έστρωσε” στην Εύβοια και σε περιοχές της Βοιωτίας.

Παρά την χιονόπτωση που σε αρκετές περιοχές ήταν ισχυρή, το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό.

Αποκαταστάθηκε, επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρου Διονύσου, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας είχε διακοπεί λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Πεντέλης.

Ανακοινώνεται ότι, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού των ανωτέρω οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξακολουθεί να ισχύει.

Χιόνια στην Αττική Nephele Nomikou / SOOC

Κακοκαιρία “Avgi”: Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού, από το βράδυ της Τρίτης (30/01), τα φαινόμενα σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Αττική θα αρχίσουν βαθμιαία να υποχωρούν, ενώ οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31/01) θα εξασθενήσουν. Ωστόσο, στην Κρήτη η βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων θα γίνει από το απόγευμα της Τετάρτης (31/01). Επίσης, την Τετάρτη (31/01) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Την Πέμπτη (01/02), ωστόσο, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με τους μετερεωλόγους, τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου θα έχουμε τις Αλκυονίδες Μέρες.

Κακοκαιρία Avgi: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη (31/01)

Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη (31/01), τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε Βίλια και Ερυθρές. Αυτή την απόφαση πήρε ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, καθώς ο παγετός που επικρατεί σε όλη την περιοχή καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη μετακίνηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

«Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους, του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και όλων των συμπολιτών μας», ανέφερε ο κ. Δρίκος και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες παγετού που επικρατούν στις δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών, εξαιτίας της χιονόπτωσης, εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την μετακίνηση των κατοίκων, γι’ αυτό τον λόγο όλες οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων των δύο παραπάνω δημοτικών ενοτήτων, θα παραμείνουν και για αύριο κλειστές».

Η κακοκαιρία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με έντονες χιονοπτώσεις, ειδικά σε Βίλια και Ερυθρές. Ο δήμος επιχειρεί διαρκώς, τόσο για να μην κλείσει το οδικό δίκτυο, όσο και για να παρέχει βοήθεια όπου χρειαστεί, ενώ μετά από αίτημα της δημοτικής Αρχής συνδράμουν η πυροσβεστική και μηχανήματα του Στρατού. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες υπάρχουν διαθέσιμοι θερμαινόμενοι χώροι. Στο δημαρχείο και στις κεντρικές πλατείες του δήμου γίνεται διάθεση αλατιού σε ατομικές σακούλες.

Καλάβρυτα

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη (31/01) τα σχολεία σε περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των συνοδών, λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δημοτικής ενότητας Καλαβρύτων, ο δημοτικός παιδικός σταθμός Καλαβρύτων, καθώς και το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο Ψωφίδας, το γυμνάσιο Δάφνης και το λύκειο Δάφνης.

Ηράκλειο

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη (31/01), οι σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου, λόγω της έντασης της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με απόφαση του Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη. Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο καθώς και το Δημοτικό Βρεφονηπιακό σταθμό) που θα παραμείνουν κλειστές, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου τα φαινόμενα όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο πιο πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, θα συνεχιστούν, μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η εξασθένηση τους.

«Με βάση το έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει αποσταλεί από την ΕΜΥ, αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με τα μηχανήματα όπου χρειαστεί, όπως έγινε σήμερα το πρωί σε ένα τμήμα του οδικού δικτύου του Δήμου. Το ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουνε παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων να είναι ομαλή», επισήμανε ο Δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης.

Εύβοια

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον δήμο Διρφύων Μεσσαπιών Εύβοιας, στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας όλες οι σχολικές μονάδες.

Κακοκαιρία “Avgi”: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω θυελλωδών ανέμων

Οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 9 και τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, κρατούν δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Χιόνι στα Καλάβρυτα Menelaos Michalatos / SOOC

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε δρόμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και Λασιθίου

Την υποχρέωση των οδηγών οχημάτων όλων των κατηγοριών να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, από σήμερα (30.01.2024) και μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η νεότερη ανακοίνωση αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων, της Δημοτικής Ενότητας Κουλούκωνα και της τοπικής κοινότητας Ζωνιανών Δήμου Μυλοποτάμου, την Επαρχιακή Οδό «Τρία Μοναστήρια-Αγία Γαλήνη», την Επαρχιακή Οδό «Παλέ-Ροδάκινο», την Επαρχιακή Οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακαρίου, όλο το οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως τηνδιασταύρωση με Βιλανδρέδο και όλο το οδικό Δίκτυο του Δήμου Αμαρίου.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, από τις 10 το βράδυ απόψε (30.01.2024) και πιο συγκεκριμένα για το Δήμο Ιεράπετρας, τα μέτρα αφορούν στην τοπική κοινότητα Μαλλών, Καλαμαύκας, Ανατολής, Μεταξοχωρίου, Χριστού, Μύθων, Ρίζας, Γδοχίων, Σελεκάνο, Άνω Πλάτανος και Ρογδιό δ.κ.Μαλλών, ενώ για τον Δήμο Αγίου Νικολάου, αφορά από το 30,8 χλ, Αγίου Νικολάου-Οροπεδίου Λασιθίου (τοπική κοινότητα Ζενίων) μέχρι και το οροπέδιο Λασιθίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων από την θέση Πλάτανος έως και το οροπέδιο Καθαρού.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη (31/01)

Γενικά, την Τετάρτη (31/01), θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τόπους στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα σημειωθούν στο Αιγαίο εντάσεως 8 και τοπικά της πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, όπου στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Χιονόπτωση στην Αττική
Χιονόπτωση στην Αττική ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα νότια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τις πρωινές ώρες 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα δυτικά τμήματα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά με τοπικές βροχές, οι οποίες στις Σποράδες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 και στις Σποράδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά – ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη (01/02)

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι..

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα