Θεομηνία στη Χαλκιδική: Η φονική κακοκαιρία “χτύπησε” σε τρεις φάσεις και λίγα λεπτά

Θεομηνία στη Χαλκιδική: Η φονική κακοκαιρία “χτύπησε” σε τρεις φάσεις και λίγα λεπτά
Μεγάλες καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική MotionTeam

Δείτε αναλυτικά μέσω δορυφορικών εικόνων πώς έπληξε τη χώρα το φονικό κύμα κακοκαιρίας σε τρία διαδοχικά κύματα. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς περιγράφει το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας με τους "κρυφούς" κυκλώνες, που σάρωσαν τη Βόρεια Ελλάδα.

Το κύμα της πρόσφατης κακοκαιρίας που άφησε πίσω της επτά νεκρούς στην περιοχή της Χαλκιδικής, ήρθε σε τρία διαδοχικά κύματα, τα οποία θα περιγράψουμε με την βοήθεια των δορυφορικών εικόνων.

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ (η έλευση βαρομετρικού χαμηλού από την Αδριατική που ξεκινά από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης)

Ώρα 07:15 utc ( 10:15 τοπική ώρα Ελλάδος)

ΏΡΑ 10:45 ( 13:45 τοπική)

Η πρώτη μετωπική διαταραχή επηρεάζει τη Θεσσαλία (Λάρισα και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος με καταιγίδες οι οποίες συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις).

ΏΡΑ 14:45 UTC (17:45 ΤΟΠΙΚΉ )

Το σύστημα αυτό περνά από Στερεά Ελλάδα ( και από Αττική) . Στα αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται η εκτεταμένη νεφική ζώνη και αυτή η διαταραχή που υπάρχει στα βορειοδυτικά της Ελλάδος είναι η ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ που προκάλεσε το μπουρίνι.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ (Η κύρια διαταραχή)

Με βάση τις εικόνες Δορυφόρου αλλά και του Μετεωρολογικού Ραντάρ, η υπερκαταιγίδα ξεκίνησε από την περιοχή της βορειοδυτικής Αλβανίας, στις 18:30 ώρα Ελλάδας και κινήθηκε ανατολικά-νοτιοανατολικά έχοντας εισέλθει στις 19:00 τοπική στον Ελληνικό χώρο στην περιοχή της Φλώρινας.

Ώρα 16:00 (19:00 τοπική)

Έχοντας γρήγορη κίνηση, συνέχισε με νοτιοανατολική πορεία, διασχίζοντας τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, προκαλώντας στο πέρασμά της ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους, χαλαζοπτώσεις και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

ΏΡΑ 18:00UTC (21:00τοπική)

Στη συνέχεια πέρασε στα νότια της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 22:00 ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο, αναπτυσσόμενη με πολύ μεγάλη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ποτίδαιας, Χαλκιδικής.

ΏΡΑ 19:15 UTC (22:15 ΤΟΠΙΚΗ)

Στη συνέχεια κινήθηκε περαιτέρω νοτιοανατολικά στη θαλάσσια περιοχή του βόρειου Αιγαίου, και εξασθένησε κι άλλο τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Λήμνου.

ΏΡΑ 20:15 (11:15 ΤΟΠΙΚΗ)

Η κύρια κατάσταση που επηρέασε την Χαλκιδική περνώντας από την περιοχή της Λήμνου εξασθένησε, ενώ ήρθε πάνω από τη ηπειρωτική Ελλάδα η άλλη διαταραχή που φαίνεται στα Βορειοδυτικά της χώρας μας η οποία όμως προκάλεσε φαινόμενα μικρότερης έντασης .

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ (Η τελευταία διαταραχή που από τα Βορειοδυτικά επηρεάζει την ηπειρωτική Ελλάδα τις Β. Σποράδες και Εύβοια)

Ώρα 23:00 (τοπική 02:00)

Οι βροχές και οι καταιγίδες συνεχίζονται και κατά την διάρκεια της νύχτας πάνω από την ηπειρωτική χώρα επηρεάζοντας μερικώς και την πληγείσα περιοχή της Χαλκιδικής όχι όμως με ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις

Ώρα 01:45 (τοπική ώρα 04:45)

Το σύστημα επηρεάζει τις Σποράδες την Εύβοια και συνεχίζει να δίνει φαινόμενα στη Μακεδονία και Θράκη με μικρότερες εντάσεις

Ώρα 05:15 UTC (08:15 τοπική ώρα Ελλάδος )

Πέρας συναγερμού ….

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα