Κακοκαιρία Ελπίδα: Γιατί ακούμε βροντές μαζί με το χιόνι – Τι είναι τα thundersnows

Κακοκαιρία Ελπίδα: Γιατί ακούμε βροντές μαζί με το χιόνι – Τι είναι τα thundersnows
Χιονισμένη η Ακρόπολη INTIME NEWS

Φαινόμενο με βροντές και χιονιά παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Πως εξηγείται αυτό το σπάνιο φαινόμενο και πότε συμβαίνει.

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει σε πολλούς το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, ακούγονται βροντές μαζί με την έντονη χιονόπτωση. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο.

Όταν έχουμε καταιγίδες σε χειμερινές συνθήκες, μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις με πολύ δυνατές και επαναλαμβανόμενες βροντές. Έτσι έκτός από τις βροντές που ακούμε τη νύχτα κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, παρατηρούμε ότι ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός και αυτό συμβαίνει επειδή το φως αντανακλά τις νιφάδες χιονιού.

Το tweet του Θ. Κολυδά για τα thundesnows

Είναι ενδιαφέρον ότι το χιόνι που περιέχεται μέσα στη καταιγίδα δρα για να εμποδίσει τον ήχο της βροντής. Ενώ η βροντή από μια τυπική καταιγίδα μπορεί να ακουστεί πολλά μίλια μακριά, η βροντή κατά τη διάρκεια μιας χιονοκαταιγίδας ακούγεται μόνο εάν βρισκόμαστε σε απόσταση 2 έως 3 μιλίων από τον κεραυνό.

Thundersnows – Video με τον ήχο από το φαινόμενο

Οι χιονοκαταγίδες επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Great Salt Lake.

Εμφανίζονται επίσης στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, και αρκετές φορές στη Montana που αποτελεί το μέρος με τις περισσότερες χιονοκαταιγίδες τον χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάρτιος είναι ο κορυφαίος μήνας σχηματισμού τους με 6 τέτοιες καταιγίδες κάθε χρονιά.

Thundersnows – Η “αναστάστωση” στην πόλη του Εδιμβούργου

Η Βορειοδυτική Ευρώπη επηρεάζεται απο χιονοκαταιγίδες ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου 2020 στη Σκωτία κατεγράφη ένα επεισόδιο με βροντές τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον ασυνήθιστο θόρυβο να προκαλεί συναγερμό στους ντόπιους.

Η εξήγηση δόθηκε αμέσως από τους μετεωρολόγους του BBC.

Ανάλογες καταστάσεις έχουν παρουσιαστεί και στον ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο (στα βουνά του Ισραήλ και της Ιορδανίας) όταν έχουμε περιπτώσεις έντονων ψυχρών εισβολών πολικής προέλευσης όπως είχαμε τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές του 2017, αλλά και τώρα με την “Ελπίδα”.

Κακοκαιρία Θήβα – Δείτε το βίντεο από την πόλη

Οι χιονοκαταιγίδες δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού μέτωπου ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον, όπου η βροχόπτωση παίρνει τη μορφή του χιονιού. Τότε η ισχυρή χιονοθύελλα διατηρεί ισχυρό το κάθετο προφίλ της και η κάθετη ανάμιξη επιτρέπει ευνοϊκές συνθήκες για κεραυνούς και βροντές.

Μια τέτοια επίδραση συμβαίνει πάνω από μια λίμνη ή ωκεανό που δημιουργούνται καταιγίδες με το πέρασμα κρύου αέρα που περνά πάνω από το σχετικά ζεστό νερό. Αυτό το αποτέλεσμα παράγει συνήθως πυκνές χιονοπτώσεις πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες της Αμερικής και του Καναδά, συμβαίνει όμως και στο Αιγαίο!

Αρκεί κατά μέσο όρο η θερμοκρασιακή διαφορά του ψυχρού αέρα στην επιφάνεια να είναι πάνω απο 15 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πώς θα συνεχιστεί

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις εντονότερες χιονοπτώσεις, με τα μεγαλύτερα ποσά χιονιού μέχρι και τις 8 τοπική ώρα Ελλάδος να σημειώνονται στην Εύβοια την Ανατολική Στερεά , την Ανατολική Πελοπόννησο τις κεντρικές και τις βόρειες Κυκλάδες .

Τα χιόνια θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα όχι όμως με ιδιαίτερες εντάσεις και μόνο στη κεντρική και δυτική Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές .

Στους χάρτες που ακολουθούν, παρουσιάζονται τα ύψη χιονιού τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας καθώς επίσης και το απόγευμα στις 8 τοπική ώρα Ελλάδος. Οι κύριες περιοχές ενδιαφέροντος αφορούν τις περιοχές των νέων χιονοπτώσεων σε Εύβοια Στερεά και Πελοπόννησο, όπου το νέο χιόνι θα φτάνει ακόμη και τα 15 με 30 cm στις ορεινές περιοχές.

Στην περαιτέρω εξέλιξη του καιρού, δηλαδή από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις 2 τα ξημερώματα οι χιονοπτώσεις επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές με νοτιότερη επέκταση σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Στην Αττική μερικές εξάρσεις θα έχουμε σε Βορειοανατολική και Δυτική Αττική.

Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα προστεθεί νέο χιόνι , ώστε συνολικά τα ύψη χιονιού να φτάνουν στα ορεινά τα 40 cm και στις πεδινές περιοχές ή με μικρό υψόμετρο τα 20 με 25 cm .

Θα πρέπει να σημειώσουμε οτι τα ύψη χιονιού μπορεί να διαφέρουν πολύ από τον ένα τόπο στον άλλο – ακόμη και γειτονικό – καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν το χιόνι , όπως ο άνεμος η βλάστηση κ.α.

H γνώμη σου μετράει! Απάντησε εδώ στην έρευνα της aboutpeople και μπες στην κλήρωση για ένα ρολόι Xiaomi Mi Smart 5

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα