Κακοκαιρία “Γηρυόνης”: Το μέτωπο σαρώνει Ιόνιο και δυτική Ελλάδα – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Κακοκαιρία “Γηρυόνης”: Το μέτωπο σαρώνει Ιόνιο και δυτική Ελλάδα – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Κεραυνός σε νυχτερινή καταιγίδα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας το μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Ανοιχτά του Ιονίου βρίσκεται (τα μεσάνυχτα) το μέτωπο των πολύ ισχυρών καταιγίδων, με την ονομασία “Γηρυόνης” που περιμένουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις να μας επηρεάσει από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής. Η κακοκαιρία είναι αισθητή στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές που κατά τόπους εντείνονται. Στα νησιά του Ιονίου (που αναμένεται να τα σαρώσει από τη 1:00 έως τις 4:00 το πρωί) πνέουν ισχυροί άνεμοι που αγγίζουν μέχρι και τα 9 μποφόρ γεγονός που καθιστά αδύνατο το ασφαλές ταξίδι των πλοίων που έδεσαν στα λιμάνια με εντολή των Λιμεναρχείων.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου το μέτωπο αυτό παρουσιάζει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα έχοντας δώσει μέχρι τις 19:30 σχεδόν 15.000 κεραυνούς σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ». Η μεγάλη ένταση των φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στο σύνολο της κακοκαιρίας, καθιστούν την κακοκαιρία δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η πορεία του μετώπου το απόγευμα της Κυριακής στο γράφημα που ανέβασε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς:

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

«Όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς κρατικού μηχανισμού. Από εχθές έχουν συνεδριάσει όλα τα όργανα των περιοχών που δυνητικά μπορεί να πληγούν από πλημμύρες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση. Θα είναι μια μεγάλη βραδιά, συνιστούμε τις επόμενες 24 ώρες στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και όσοι βρίσκονται εκτός σπιτιού να αποφύγουν υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους σε σχέση με ρέματα και τη δυνατότητα προσβασιμότητας. Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας αυτές τις δύσκολες ώρες να μπορεί να πληροφορείται μέσα από το δίκτυο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την εξέλιξη του φαινομένου και είμαι σίγουρος με τη δουλειά που έχει γίνει ό,τι είναι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση οι πλημμύρες εξελίσσονται ως ένα φαινόμενο πιο δύσκολο ακόμα και από τις πυρκαγιές και στην πρόγνωση του και στην αντιμετώπισή του», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Σε επιφυλακή είναι από το πρωί και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που θα πλήξουν την Αττική, από τις βραδινές μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, συγκάλεσε το πρωί εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας για τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. Πλέον, όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, έχοντας μεριμνήσει για τους καθαρισμούς των ρεμάτων και σε συνεργασία με τους δήμους.

Κλειστά τα σχολεία σε Δήμο Αριστοτέλη και Θάσο

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα σχολεία, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στο δήμο Αριστοτέλη, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η περιοχή από τα ξημερώματα της Παρασκευής και της επικείμενης σφοδρής επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος. Η απόφαση λήφθηκε για λόγους ασφαλείας των μαθητών. Θα ακολουθήσει και επίσημη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του δήμου.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, τα σχολεία στη Θάσο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις) που αναμένονται. Η μη λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της επικράτειας του Δήμου Θάσου (Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αποφασίστηκε από τον δήμαρχο του νησιού καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα «καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στα σχολεία».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά ημέρα

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα τη Θεσσαλία.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.

β. Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).

γ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Β. Ειδικότερα για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-11-2019).

Γ. Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή (24-11-2019) στα δυτικά και τη Δευτέρα (25-11-2019) στο Αιγαίο. Πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (24-11-2019) να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα