Κακοκαιρία: Συστάσεις προς τους πολίτες – Αναμένονται ξανά έντονα φαινόμενα

Διαβάζεται σε 6'
Κακοκαιρία: Συστάσεις προς τους πολίτες – Αναμένονται ξανά έντονα φαινόμενα
Πτώσεις δέντρων από την κακοκαιρία Πτώσεις δέντρων από την κακοκαιρία

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας αναμένονται τις επόμενες ώρες, με την Πολιτική Προστασία να εκδίδει συστάσεις για την ασφάλεια των πολιτών. Σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Δυτική Ελλάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ένα νέο κύμα έντονων καιρικών φαινομένων αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Σύμφωνα με το δελτίο, η επιδείνωση θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (07/01), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, ενώ κατά περιόδους θα επηρεάσουν τη Θράκη και πιθανώς την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής και μετά.

Την ίδια ώρα, συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει εκ νέου η Πολιτική Προστασία.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Κακοκαιρία: Ζημιές σε όλη την χώρα από τους ισχυρούς ανέμους

Κι ενώ αναμένεται ένα δεύτερο “χτύπημα” της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρας, σε πολλές περιοχές της χώρας κάτοικοι και φορείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που άφησαν τα έντονα φαινόμενα που σημειώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Δυτική Ελλάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τα φαινόμενα, καθώς εκεί σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές, με πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος. Μάλιστα, στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Δυνατό μπουρίνι ξέσπασε και στην Αττική τα μεσάνυχτα με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων στα Βόρεια Προάστια, κυρίως στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Χαλάνδρι, καθώς και Φιλοθέη, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στη Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου έπεσαν αρκετά δέντρα από τους δυνατούς ανέμους, σε συνδυασμό με το ισχυρό μπουρίνι.

Πτώσεις δέντρων στη Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου NEWS 24/7

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη από τις πτώσεις δέντρων, με την Πυροσβεστική να δέχεται 15 κλήσεις και να δέχεται στην κοπή 8 δέντρων στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, της Περαία και Σουρωτή. Από τις πτώσεις σε δύο οχήματα προκλήθηκαν ζημιές.

Χαρακτηριστικές ωστόσο είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου και δείχνουν κάδους να παρασέρνονται από τους θυελλώδεις ανέμους και κινούνται ανεξέλεγκτοι στο κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι δύο σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δεύτερα (08/01) καθώς υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πάτρα όπου είχε δοθεί εντολή αποκλεισμού κίνησης δικύκλων και φορτηγών στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αποκλεισμός ο οποίος ήρθη νωρίτερα.

Κατά τους αριθμούς της πυροσβεστικής, το κέντρο επιχειρήσεων δέχθηκε συνολικά 82 κλήσεις. Κατά την ίδια πηγή, πυροσβέστες προχώρησαν σε 41 κοπές δέντρων και πέντε αφαιρέσεις αντικειμένων.

Προβλήματα καταγράφονται και στον Πύργο μετά το μπουρίνι που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου, καθώς σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές στην ανατολική πλευρά της πόλης μετά από ανεμοστρόβιλο.

Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι ο ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την ανατολική πλευρά της πόλης, προκαλώντας ζημιές σε επιχειρήσεις και σπίτια, καθώς έσπασαν υαλοπίνακες, ξηλώθηκαν στέγες και τέντες, ενώ αποκολλήθηκαν ακόμη και ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Κακοκαιρία: Πώς διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά θα πραγματοποιούνται μετά τις 17:30 το απόγευμα τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, μετά από άρση του απαγορευτικού απόπλου.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν εκτελούνται προς το παρόν τα δρομολόγια από τα υδροπτέρυγα.

Επίσης, από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια, καθώς σύμφωνα με την ημερολογιακή εγγραφή των πλοιάρχων, οι καιρικές συνθήκες κρίνονται ακόμα δυσμενείς.

Κλειστή είναι η γραμμή Καβάλα-Πρίνος, ενώ μετά τις 3 το απόγευμα θα εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το Ρίο-Αντίρριο. Κλειστές προς το παρόν παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα