Κακοκαιρία: Στον “πάγο” η χώρα – Πού θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Διαβάζεται σε 9'
xionia
Χιόνια στην Αττική (φωτογραφία αρχείου) INTIME

Χιόνια, βροχές, καταιγίδες και τσουχτερό κρύο τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένεται ψυχρή εισβολή. Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τα επόμενα 24ωρα.

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο, καθώς ήδη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (16/12) έχουν εκδηλωθεί τοπικά έντονα φαινόμενα κυρίως σε περιοχές της ανατολικής και βόρειας χώρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ημέρας, με τις χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα να σημειώνονται και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ την Κυριακή (17/12) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα και προοδευτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Ήδη από τα μεσάνυχτα ξέσπασε ισχυρή βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, η οποία συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η καταιγίδα προκάλεσε και αντίστοιχα προβλήματα στους δρόμους. Αναφορές επίσης για ισχυρή χαλαζόπτωση έγιναν στο Πέραμα Αττικής, ενώ σύμφωνα με το Forecast Weather Greece, ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” τη Βάρη τα ξημερώματα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και σε αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας και του Νομού Ιωαννίνων και κυρίως περιοχές της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και του Μετσόβου έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Μηλιά Ιωαννίνων, στο Πισοδέρι Φλώρινας και στα Γρεβενά.

Κατά τόπους η χιονόπτωση συνεχίζεται και όσοι σκοπεύουν να κινηθούν προς τις περιοχές αυτές καλό θα  είναι να έχουν εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχουν κινηθεί 14 μηχανήματα για τον αποχιονισμό ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι υπηρεσίες των Δήμων για να συμβάλλουν όπου χρειαστεί, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr. Από το Δίστρατο λοιπόν, τη Φούρκα, τη Βωβούσα, τη Μηλιά, το Μέτσοβο, όλα είναι στα “λευκά” ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις εκδηλώνονται και στα Τζουμέρκα.

Αναλυτικά:

Το Σάββατο (16/12) κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής Ελλάδας και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια.

Πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, οι οποίες θα επηρεάσουν πεδινές περιοχές στα βορειότερα τμήματα των περιοχών αυτών καθώς και πεδινά τμήματα του Έβρου.

Τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση της τάξης των 8-10 βαθμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Κακοκαιρία: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Σαμαρίνας, από το 12ο χλμ. έως το 54ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 12ο χλμ. έως το 50ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Ζιάκα-Περιβολίου, από το 12ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών-Κρανιάς, από το 10ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (Κλεισούρα), από το 26ο χλμ. έως το 32,6ο χλμ.
  • στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων, από 97ο χλμ. έως το 113,5ο χλμ., καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό και ορεινό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Καστοριάς.
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς- Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 38ο χλμ. έως το 48ο χλμ., καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Νεστορίου.
  • στην Eπαρχιακή Oδό από Μελάνθιο έως Καστανόφυτο, από Αμμουδάρα έως Άγιο Ηλία, από Λάγκα έως Βράχο, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας– Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 15ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας- Άνω Κλεινών- Ακρίτα (διασταύρωση με Εθνική Οδό Φλώρινας- Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής), από το 16ο χλμ. έως το 22ο χλμ.
  • στη Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας- Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 25ο χλμ. έως 35ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή οδό Αετού- Νυμφαίου, από το 4ο έως το 9ο χλμ.
  • στη Εθνική Οδό Φλώρινας-Κοζάνης (νέο και παλιό τμήμα μέσω Κλειδίου), από το 22Ο χλμ. έως το 28ο χλμ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης – Φλώρινας, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Μετά από απόφαση των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, ανακοινώνεται ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), για το σύνολο των οδικών δικτύων των Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι υποχρεωτικές στα οχήματα που κινούνται στα εξής οδικά σημεία:

Ημαθία:

  • από το 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
  • από το 7ο χιλιόμετρο της δημοτικού οδού Νάουσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
  • από το 6ο χιλιόμετρο της δημοτικού οδού Νάουσας – Χιονοδρομικό Κέντρο 3/5 Πηγαδίων

Κιλκίς

  • στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστανερής – Λιβαδίων

Πέλλα

  • από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 14/12/2023/12.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Οι βροχές και οι καταιγίδες, που ήδη εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν. Παράλληλα επικρατούν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας, που είναι ήδη αισθητή σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, θα γίνει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στη Χαλκιδική) έως και το απόγευμα, ενώ θα υπάρξει σταδιακή ύφεση των φαινομένων στα δυτικά. Μετά το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:
α) Σήμερα Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σταδιακά σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
β) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο και μέχρι τη νύχτα στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη Βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17-12-2023

Στην ανατολική και νότια χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες. Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο νότιο Ιόνιο όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Συγκεκριμένα, στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά θα κυμανθεί από (μείον) -05 έως 07 με 09, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από (μείον) -03 έως 12 με 14, στο βόρειο Αιγαίο από 02 έως 09 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα από 09 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18-12-2023

Στα ανατολικά και τα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις πιθανώς να σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει άνοδο θα σχηματιστεί παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19-12-2023

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20-12-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Από το απόγευμα στα δυτικά και βαθμιαία στα νότια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και σταδιακά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα