Κακοκαιρία: Βροχές σε Αττική, προβλήματα σε Ιωάννινα και Χαλκιδική – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες μέρες

Κακοκαιρία: Βροχές σε Αττική, προβλήματα σε Ιωάννινα και Χαλκιδική – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες μέρες
Κακοκαιρία στην Αθήνα (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Αττική σήμερα, Δευτέρα ενώ προβλήματα καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες.

Απότομη ήταν η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού σήμερα, Δευτέρα (22/08) με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αλλά και σφοδρές βροχοπτώσεις να σημειώνονται στα κεντρικά και βόρεια.

Η κακοκαιρία χτύπησε και την Αττική, όπου λίγο μετά τις 14.30 σημειώθηκαν βροχοπτώσεις συνοδεία κεραυνών στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, την Πεύκη, την Κηφισιά, τη Βαρυμπόμπη και το Μενίδι.

Λίγο μετά τη γέφυρα Καλυφτάκη ένα αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από τα νερά της βροχής και υπέστη μηχανική βλάβη. Ως αποτέλεσμα προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Κηφισό.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 23 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας. Οι περιοχές απ’ όπου δέχτηκε τις περισσότερες κλήσεις η Πυροσβεστική ήταν η Νέα Κηφισιά, η Λυκόβρυση και το Μενίδι.

Πρωτοφανής καταιγίδα στην Πτολεμαΐδα – Τοίχος έπεσε σε αυτοκίνητο

Πρωτοφανής καταιγίδα ξέσπασε το απόγευμα και στην Πτολεμαΐδα. Δρόμοι και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από τις 5 το απόγευμα έως και μετά τις 8 το βράδυ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 168 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα.

Από πτώση κεραυνού πήρε φωτιά ένα τρακτέρ στην Άρδασσα ενώ σημειώθηκε πτώση δέντρου μέσα στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Παρόμοια κατάσταση και στο τοπικό διαμέρισμα Περδίκκα όπου μάλιστα λόγω του όγκου των νερών έπεσε τοίχος πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητο.

Μπουρίνι σε Ιωάννινα και Λαμία

Δυνατό μπουρίνι έπληξε νωρίς το απόγευμα, την πόλη των Ιωαννίνων. Χρειάστηκαν 20 λεπτά για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια στο κέντρο της πόλης. Μαζί με την έντονη βροχόπτωση έπνεαν ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν το λεκανοπέδιο.

Από θαύμα γλίτωσε ένας νεαρός, που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του, το οποίο καταπλάκωσε δένδρο που ξεριζώθηκε. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

Παράλληλα, στο “μάτι” του κυκλώνα βρέθηκε και η Λαμία η ευρύτερη περιοχή. Η καταιγίδα συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και χαλάζι, όπως στο ύψος της Μαυρομαντήλας, στο δρόμο Λαμίας – Στυλίδας που είναι τα διόδια της εθνικής οδού, όπου σημειώθηκε χαλαζόπτωση.

Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να κόψουν δέντρα που έπεσαν, είτε για ν’ αντλήσουν νερά.

Στο εθνικό δίκτυο δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ τα τελευταία λεπτά υπάρχει μια ύφεση των φαινομένων στην Δυτική και Κεντρική Φθιώτιδα. Έντονα παραμένουν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Στυλίδας και στην Ανατολική Φθιώτιδα.

Φθιώτιδα: Έπεσε κεραυνός σε βενζινάδικο – Πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο Αρχάνι

Η κακοκαιρία έπληξε και την περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας, όπου έπεσε χαλάζι στο κομμάτι από Γραμμένη προς Καστρί και σημειώθηκαν καταστροφές σε φυστικιές χωρίς ακόμη να γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamianow.gr έπεσε και κεραυνός σε βενζινάδικο στο ύψος του Καστρίου και πήρε φωτιά. Τα αντανακλαστικά του ιδιοκτήτη ωστόσο ήταν άμεσα και κατάφερε να την σβήσει πριν επεκταθεί και δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

lamianow.gr

Συν τοις άλλοις οι κεραυνοί που έπεσαν στην περιοχή σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο, Πάνο Κοντογεώργο, έκαψαν μετασχηματιστή στην περιοχή του Αρχανίου και ένα κομμάτι του χωριού έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται καθοδόν προκειμένου να επιδιορθώσει την βλάβη.

lamianow.gr

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Χαλκιδική

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τις απογευματινές ώρες και στη Δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με στοιχεία από το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας.

Νωρίτερα σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 1o χιλιόμετρο από Όλυνθο προς επαρχιακή οδό Νέων Μουδανιών-Σιθωνίας.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωση καιρού: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Τα φαινόμενα αναμένονται από αύριο, Τρίτη έως και την Παρασκευή, ενώ θα εκδηλωθούν και σε ώρες εκτός της κλασικής αστάθειας (μεσημέρι – απόγευμα) και θα επηρεάσουν όχι μόνο την ηπειρωτική αλλά και τη νησιωτική χώρα και κυρίως το Αιγαίο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και η Χαλκιδική κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 23-08-22

Αύριο Τρίτη (23-08-2022) κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 33-34, στην Ήπειρο από 11 έως 30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 30-32 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 29-31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 29-30 βαθμούς.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-08-22

Την Τετάρτη (24-08-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν από νωρίς το πρωί την ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και το μεσημέρι – απόγευμα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 25-08-22

Την Πέμπτη (25-08-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-08-22

Την Παρασκευή (26-08-2022), σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά προοδευτικά θα εξασθενήσουν.

Οδηγίες αυτοπροστασίας προς τους πολίτες

Ειδικότερα επισημαίνεται στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και τους λογαριασμούς του στα social media, ενώ για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ, www.astynomia.gr, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Για τον καιρό μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από την ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία παρακαλούνται οι πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα