Καύσωνας “Κλέων”: Η πιο ζεστή μέρα – Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν

Καύσωνας “Κλέων”: Η πιο ζεστή μέρα –  Ποιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν
Καύσωνας στην Αθήνα Dimitris Kapantais / SOOC

Κορυφώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει ο καύσωνας "Κλέων" την Παρασκευή και το Σάββατο. Από την Κυριακή υποχωρεί η θερμοκρασία. Η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Καυτό κύμα σαρώνει τα τελευταία 24ωρα όλη τη χώρα με τον καύσωνα “Κλέων” να συνεχίζει την επέλασή του και τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την αποπνικτική ατμόσφαιρα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ, η κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται την Παρασκευή (14/07) και το Σάββατο (15/07), ενώ από την Κυριακή θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές αφού υπάρχει η τάση διατήρησης του ζεστού καιρού μέχρι τα μέσα της εβδομάδος.

Ήδη στους πολίτες έχουν δοθεί συστάσεις για προστασία από την ακραία ζέστη και για αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία, όπως και συμβουλές προς τις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι ειδικοί προτείνουν τρόπους παθητικού δροσισμού, ώστε και να μην “λιώσουμε” στο σπίτι μας, αλλά και να μην δούμε ιδιαίτερα “φουσκωμένο” τον λογαριασμό.

Καύσωνας Κλέων: Ο καιρός με μια ματιά

  • Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός.
  • Η θερμοκρασία σήμερα και το Σάββατο θα φθάσει τους 40 με 43 και πιθανόν 44 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή πτώση της θερμοκρασίας.
  • Οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ με ενίσχυση του μελτεμιού το Σαββατοκύριακο και Δευτέρα στα 6 με 7 μποφόρ.

Η εβδομαδιαία προοπτική ανέμων και θερμοκρασιών

Σήμερα Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος και ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα υπάρχουν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου. γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 15-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου. β Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 16-07-2023

Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-07-2023

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

Στην Αθήνα προβλέπεται αίθριος καιρός. Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται περί τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Το στίγμα της χθεσινής ημέρας

Καύσωνας “Κλέων”: Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τόσο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ιδιωτικό τομέα όσο και το Εσωτερικών για το δημόσιο, αποφάσισαν έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, πέραν όσων προβλέπονται στις εγκυκλίους, την Παρασκευή θα ισχύσουν τα εξής:

Αναβολή εξετάσεων υποψηφίων οδηγών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής

Την αναβολή των δοκιμασιών «προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων» οδηγών και οδηγών για όλες τις κατηγορίες, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής, την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, λόγω του καύσωνα αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Αναστέλλεται την Παρασκευή η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων

Λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, αναστέλλεται την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης συνέστησε ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, «όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και με ενημέρωση του κοινού προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών».

Αναβάλλονται τα ραντεβού 12:00 με 15:00 στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ

Σε διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ ενόψει του επικείμενου καύσωνα, προχώρησε ο φορέας.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023), τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.

Χωρίς delivery από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

Τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των κεντρικών καταστημάτων ΕΛΤΑ τις απογευματινές ώρες

Στη διεύρυνση του ωραρίου κεντρικών καταστημάτων τις απογευματινές ώρες προχωρούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού του δικτύου και των υπηρεσιών τους, «θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης των ΕΛΤΑ από τις 17 Ιουλίου 2023, τα παρακάτω καταστήματα θα λειτουργούν τις καθημερινές, από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ:

  • Κεντρικό Κατάστημα Γλυφάδας, οδός Σάκη Καράγιωργα 7
  • Κεντρικό Κατάστημα Κηφισιάς, οδός Ελαιών 40
  • Κεντρικό Κατάστημα Περιστερίου, οδός Βασιλέως Αλεξάνδρου 96
  • Κεντρικό Κατάστημα Πειραιά, οδός Φίλωνος 36
  • Κεντρικό Κατάστημα Θεσσαλονίκης, οδός Βασ. Ηρακλείου 38
  • Κεντρικό Κατάστημα Πάτρας, οδός Μαιζώνος 32
  • Παράλληλα με διευρυμένο ωράριο συνεχίζει να λειτουργεί το κατάστημα Συντάγματος (Μητροπόλεως 2, Αθήνα)

Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα;

Δείτε το explainer του 24MEDIA Lab

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα