Κορύφωση της ζέστης το Σάββατο – Ισχυρες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα

Κορύφωση της ζέστης το Σάββατο – Ισχυρες καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα
Εικόνα από την παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο Eurokinissi

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο.

Παρότι ξεκίνησε από την Παρασκευή η θερμή μεταφορά αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής προς την περιοχή μας, οι θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι επικράτησαν θαλάσσιες αύρες, οι οποίες ανέκοψαν την ανοδική πορεία του υδραργύρου.

Το Σάββατο ολοκληρώνεται η θερμή μεταφορά των αερίων μαζών πάνω από την κεντρική και την νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως διακρίνεται στον παραπάνω χάρτη.

 

Παράλληλα γίνεται καθαρά δυτικό νοτιοδυτικό το επιφανειακό ρεύμα στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά που θα ανεβάσει σε τοπικό επίπεδο την θερμοκρασία στους 41 και πιθανόν και στους 42 βαθμούς Κελσίου. Πάντως όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στον παραπάνω χάρτη θα υπάρχει και πάλι τάση να δημιουργηθεί Α-ΝΑ επιφανειακό ρεύμα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλίας.

 

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο του καιρού του Σαββάτου θα είναι οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καθώς θα διέλθει απο το μεσημέρι και μετά ένα ψυχρό μέτωπο.

Σήμερα Σάββατο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι ζεστός με φαινόμενα αστάθειας στα βόρεια. Πορτοκαλί προειδοποίηση για τις υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει για την κεντρική και τη νότια Ελλάδα.

Από πλευράς επικινδυνότητας πυρκαγιών το Σάββατο θα έχουμε Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς για Κύθηρα, Λακωνία, Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία. σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Στον γενικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνεται το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά τμήματα και το άλλο χαμηλό που περνά από τα Βαλκάνια και το οποίο θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν και τη βόρεια Ελλάδα.

 

 

Το Σάββατο στα βόρεια προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πρόσκαιρες καταιγίδες που κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι έντονες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι στα νότια θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ τοπικά στα 7 μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά η μέγιστη τιμή μεταξύ 34 και 37 βαθμών.

 

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ανεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία μετά το μεσημέρι δυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα