Μάιος όπως Ιούλιος: Πού χτύπησε 40άρια το θερμόμετρο

Μάιος όπως Ιούλιος: Πού χτύπησε 40άρια το θερμόμετρο
Παραλία. Eurokinissi

Σαράντα βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας. Υψηλές θερμοκρασίες και  αφρικανική σκόνη τις επόμενες ημέρες.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη σε σχεδόν όλη τη χώρα και κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Σήμερα στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας σημειώθηκε τιμή ρεκόρ με μέγιστη θερμοκρασία τους 40°C.

Αξιοσημείωτο είναι οτι την ώρα που η Ν. Φιλαδέφεια είχε 40 βαθμούς, ο υδράργυρος δεν ξεπερνούσε στη Ραφήνα και το Λαύριο τους 27 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογη κατάσταση επικρατούσε και την Παρασκευή, όπου η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν οι 40.7 °C στην Κ. Τιθορέα και την Σπάρτη

Σήμερα πάντως σε περιοχές που είτε οι άνεμοι ήταν καταβατικοί,  είτε εγκλωβίστηκε ο αέρας, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα Ιουλίου, με 40  °C επίσης στις Μοίρες Ηρακλείου και την Σπάρτη.

Στη Θήβα και την Πυργέλα του Άργους ο υδράργυρος έφτασε τους 39 °C  και τους 38  °C στην Κάτω Τιθορέα και την Λίνδο στη Ρόδο.

H επικράτηση υψηλών θερμοκρασίων στην επιφάνεια δεν οφειλόταν μόνο στη θερμή μεταφορά αερίων μαζών από την Αφρική προς την χώρα μας, αλλά και στις καθοδικές κινήσεις της ατμόσφαιρας, λόγω του αντικυκλώνα, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο  συμπίεζε τον υποκείμενο αέρα και τον θέρμαινε αδιαβατικά.

Για την Κυριακή και πάλι θα διατηρηθεί γενικά αίθριος ο καιρός με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και μόνο στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και πάλι.

Τη  Δευτέρα και πάλι θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια όπου τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα και οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 βαθμιαία έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Την Τρίτη στα νότια θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός και στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, αλλά στα κεντρικά και νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα